Kriza ne vpliva na fotovoltaiko

Kot kažejo podatki večine izdelovalcev opreme za obnovljive vire energije, kriza na to dejavnosti ni vplivala negativno, ampak ravno nasprotno. To velja tudi za Bisol, edinega slovenskega izdelovalca fotonapetostnih modulov za sončne oziroma fotovoltaične elektrarne. Njihova proizvodnja se je v zadnjih treh mesecih zaradi čedalje več naročil še povečala, zato prehajalo celo na štiriizmensko delo in povečujejo število zaposlenih. Konec lanskega leta jih je bilo nekaj več kot 60, zdaj jih je 90, konec leta pa jih bo že več kot sto. Število zaposlenih bodo povečevali tudi prihodn …

Kot kažejo podatki večine izdelovalcev opreme za obnovljive vire energije, kriza na to dejavnosti ni vplivala negativno, ampak ravno nasprotno. To velja tudi za Bisol, edinega slovenskega izdelovalca fotonapetostnih modulov za sončne oziroma fotovoltaične elektrarne. Njihova proizvodnja se je v zadnjih treh mesecih zaradi čedalje več naročil še povečala, zato prehajalo celo na štiriizmensko delo in povečujejo število zaposlenih. Konec lanskega leta jih je bilo nekaj več kot 60, zdaj jih je 90, konec leta pa jih bo že več kot sto. Število zaposlenih bodo povečevali tudi prihodnje leto.

 

Čeprav se fotovoltaična oprema zaradi razvoja nenehno ceni, letos v povprečju za petino, bodo v Bisolu vseeno močno povečali prihodke, in sicer z lanskih 20 milijonov evrov, na letošnjih načrtovanih 40 milijonov. Podvojitev prihodka bodo dosegli z večjo učinkovitostjo in s povečanjem proizvodnih zmogljivosti. Načrta v celoti ne bodo dosegli le, če večji tuji kupci do konca leta ne bi uspeli zagotoviti virov financiranja, ampak bi se to zgodilo v začetku prihodnjega leta.

 

Zaradi čedalje več naročil so pred časom dobili tudi novo proizvodno opremo, ki naj bi jo namestili do konca tega meseca. Z novimi stroji se bodo njihove proizvodne zmogljivosti podvojile.


Vir: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo+FT

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI