Izpusti toplogrednih plinov naraščajo

Izpusti toplogrednih plinov naraščajo Študije ameriške univerze MIT o znanosti in politiki podnebnih sprememb ugotavlja, da je bilo leta 2010 v ozračje izpuščenih za šest odstotkov več ogljikovega dioksida kot leta 2009 oziroma skupaj za 564 milijonov ton več. Za več kot polovico dodatnega onesnaževanja sta zaslužni Kitajska in ZDA.

Študije ameriške univerze MIT o znanosti in politiki podnebnih sprememb ugotavlja, da je bilo leta 2010 v ozračje izpuščenih za šest odstotkov več ogljikovega dioksida kot leta 2009 oziroma skupaj za 564 milijonov ton več. Za več kot polovico dodatnega onesnaževanja sta zaslužni Kitajska in ZDA.

Omenjenih 564 milijonov ton povečanih emisij je toliko kot v ozračje na leto izpustijo vse države na svetu, če bi izvzeli tri največje onesnaževalce, ki so Kitajske, ZDA in Indija. Ravni izpustov so tako lani presegle najbolj pesimistični scenarij znanstvenikov medvladnega panela o podnebnih spremembah postavljen pred štirimi leti.


Da se je finančna kriza leta 2010 končala, bi lahko nakazovali udi podatki o izpustih toplogrednih plinov, saj to pomeni, da so ljudje več potovali, tovarne pa so povečale porabo fosilnih goriv, kot je na primer premog. Tega največ porabita Kitajska in Indija, kjer so izpusti toplogrednih plinov zaradi kurjenja premoga od leta 2009 do 2010 porasli za osem odstotkov…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE