Združenje slovenske fotovoltaične industrije zavrača navedbe okoljskega ministrstva glede sončnih elektrarn

Združenje slovenske fotovoltaične industrije zavrača navedbe okoljskega ministrstva glede sončnih elektrarn Prebold, 26. avgusta (STA) – Združenje slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) je danes v celoti zavrglo sredine navedbe okoljskega ministrstva glede postavitve sončnih elektrarn in vnovič poudarilo, da je sončna fotonapetostna elektrarna zgolj skupek sončnih celic, kar pomeni, da gre za investicijsko vzdrževalno delo, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje.

Prebold, 26. avgusta (STA) – Združenje slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) je danes v celoti zavrglo sredine navedbe okoljskega ministrstva glede postavitve sončnih elektrarn in vnovič poudarilo, da je sončna fotonapetostna elektrarna zgolj skupek sončnih celic, kar pomeni, da gre za investicijsko vzdrževalno delo, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje.

 

Okoljsko ministrstvo je v sredo izpostavilo, da predpisi s področja graditve objektov v določenih primerih omogočajo namestitev sončnega zbiralnika ali sončnih celic brez gradbenega dovoljenja. V drugih primerih pa da je potrebno gradbeno dovoljenje, saj gradnja fotonapetostne elektrarne po določbah zakona o graditvi objektov predstavlja gradnjo, za katero naj bi bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje.

 

Po mnenju združenja ni mogoče slediti razlagi ministrstva, da se zaradi namestitve sončne elektrarne na objekt spremeni njegov zunanji videz, saj je že uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost predvidela spremembo zunanjega videza objekta….


Celoten članek: http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042383268

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI