Kakšno tveganje podnebne spremembe pomenijo za Slovenijo, kaj nam bo prineslo 2 °C, namesto 1,5 °C, toplejše Zemljino površje , kaj lahko pričakujemo ob nadaljnjem segrevanju planeta?

 

Podnebne spremembe so fizikalno izmerljivo dejstvo

Podnebnih sprememb ni mogoče spregledati, priča smo pogostejšim in širše izraženim ekstremnim vremenskim dogodkom. Po napovedih strokovnjakov, do leta 2050, ne bomo uspeli omejiti dviga globalne temperature znatno pod 2 °C, v primerjavi s predindustrijsko dobo, kot je določal Pariški sporazum. To pomeni, da lahko v prihodnje pričakujemo huje izražene podnebne spremembe in več hujših težav povezanih z njimi.podnebne spremembe

 Zaradi podnebnih sprememb so ekstremni vremenski pojavi resna grožnja človeštvu, tvegamo izgubo mnogih ekosistemov, ledenikov ter številnih rastlinskih in živalskih vrst. Potreben je takojšen preobrat na vseh področjih človekovega delovanja, predvsem pa zavesti.

Globalno segrevanje s pol dodatne stopinje na planetu vse spremeni

Zaradi trenutnega hitrega segrevanja planeta vse kaže na to, da bomo globalno presegli oba cilja (1,5 °C in 2 °C). Vendar kljub temu, da smo si zadali cilj omejiti dvig temperatur do 1,5 oziroma 2,0 °C, bodo spremembe temperatur na kopnem večje kot nad morji. Še posebej večje bodo v nekaterih območjih zmernih in visokih geografskih širin severne poloble. Med obema zastavljenima ciljema je na kopnem razlika višja za 0,5 °C. Razlika med scenarijema, 1,5  in 2  °C, bo v nenadnih spremembah pogojev za življenje na regionalnem nivoju.

Kako hude podnebne spremembe čakajo Slovenijo

Slovenija je kljub majhnosti podnebno ena bolj raznolikih držav v Evropi, saj se nahaja na prehodnem območju med V in S delom Evrope ter Sredozemljem in ima značilnosti obeh podnebnih pasov. Na primer, poletje je lahko bolj vroče kot drugod po Evropi, zime pa nekoliko toplejše kot drugod. Vendar pa tudi padavine ni mogoče enako porazdeliti po celotni državi; na primer Sredozemski del običajno prejme manj letnih padavin kakor severne regije Slovenije s povečanim pritokom dežja. Razlike med posameznimi regijami bodo šle skupaj z reliefno pestrostjo tega območja - gorato hribovita območja bodo verjetno dobila več dežja od ravnin ali dolin, ter tudi več vetra od morja.

Zadnje desetletje smo priča pogostejšim hudourniškim poplavam v toplem delu leta ter pogostejšim in močnejšim neurjem s točo in moćnim vetrom.  V zadnjih 60 letih se je moćno spremenil padavinski režim. Pozimi se pojavlja vč poplav, te pa so močnejše, kot smo jih vajeni. Povprečna višina snežne odeje je nižja za polovico, enako velja za količino zapadlega snega, po napovedih pa naj bi v letu 2100 ledeni dnevi celo izginili.

Če primerjamo stanje danes, s predvidenim stanjem v letu 2100, je najbolj ekstremna predvidena količina tropskih noči. Tropskih noči naj bi bilo skupno kar 40, ko minimalna temperatura ne pade pod 20 °C.

 

Podnebne spremembe v Sloveniji

Podnebne spremembe se v zadnjih 60 letih v Sloveniji kažejo z očitnimi ekstremnimi vremenskimi pojavi. Do konca stoletja naj bi se zaradi podnebnih sprememb ob trendih, ki so se izkazali v preteklosti, število vročih poletnih dni povečalo iz 31 dni na skupno 76, za več kot desetino pa tudi najvišja dnevna količina padavin. Ekstremni vremenski pojavi so očitni, v prihodnosti meteorologi napovedujejo zaostritve.


S podnebnimi spremembami nas čaka bistveno bolj črna slika, če nam omejevanje izpustov ne bo uspelo. V tem primeru bi se lahko temperatura v Sloveniji do konca stoletja dvignila za od 5 do 6 °C, v primerjavi s temperaturo konec 19. stoletja. Tega pa si gotovo nihče ne želi dočakati. Še tako veliki podnebni skeptiki bi morali biti zaskrbljeni.


Dejstva o tveganjih, če podnebnih sprememb ne omejimo

Pri padavinah smo na prehodu med Sredozemljem, kjer se napoveduje manjše količine padavin in pogoste suše ter severnimi hribovitimi področji, kjer bodo letne količine padavin večje. Zaradi reliefnih značilnosti in podnebne raznolikosti države lahko med posameznimi regijami pričakujemo različne spremembe.  Segrevanje planeta sicer ni povsod enako izrazito, odvisno je od geografske širine in značilnosti zemeljskega površja (kopno / voda). Največje spremembe podnebja je v splošnem za pričakovati na skrajnem severu Zemlje, vendar pa bo razmerje, med podnebnimi spremembami in naravno spremenljivostjo, največje blizu ekvatorja.

Hkrati padavine ni mogoče enako porazdeliti po celotni državi; na primer Sredozemski del bo ob tako spremenjenih podnebnih vzorcih zelo verjetno dobil manj letnih padavin kakor severne regije Slovenije s povečanim pritokom dežja. Razlike med posameznimi regijami bodo šle skupaj s reliefno pestrostjo tega območja - gorato hribovita območja pa bodo verjetno dobila več dežja od ravnin ali dolin ter vetra od morja.

 

 

Podnebne spremembe v Sloveniji poplave morja Piran

Podnebne spremembe ogrožajo slovensko obalo, morska gladina se je v zadnjih 20 letih dvignila v povprečju za več kot 4 milimetre na leto, v zadnjih 60 letih pa za 11 centimetrov. Vir fotografije regionalobala.si


Segrevanje ozračja se zaradi podnebnih sprememb povečuje, v nekaj desetletjih bi lahko presegli oba cilja (1,5 °C in 2 °C), je razvidno iz poročila, ki ga je izdal ARSO.


 

Pri globalnem cilju 2,0 °C v Sloveniji pričakujemo dvig temperature za okrog 3 °C nad temperaturo konec 19. stoletja, kar pomeni, da se bodo vročinske obremenitve še stopnjevale. Moč in dolžina vročinskih obdobij se bo še povečala. Na primer, v prihodnjih dvajsetih letih se bo število dni, ko temperatura zraka preseže 30 °C, povečalo za okrog 10 dni na leto. Zimske padavine se bodo okrepile, vendar zaradi višjih temperatur v obliki dežja.


Tako pri temperaturnih kot padavinskih spremembah lahko v Sloveniji pri globalnem cilju 1,5 °C pričakujemo znatno manjše posledice kot pri cilju 2,0 °C. Stopnja podnebnih sprememb bo zlasti v drugi polovici 21. stoletja močno odvisna od izpustov toplogrednih plinov.


Dvig morske gladine - največje tveganje podnebnih sprememb

Dvig morske gladine v zadnjih desetletjih spada med bolj nevarne učinke podnebnih sprememb, za kar bi nas moralo resno skrbeti. Razloga sta temperaturno raztezanje vode in taljenje ledenikov. Zelo zaskrbljujoče je, da se je v zadnjem stoletju gladina morij dvignila za okrog 20 cm, trenutni trend dviga gladine morij znaša 3 do 4 milimetre na leto. V Sloveniji meritve od  l. 1960 kažejo 10 cm dvig gladine morja, ter trenutni 5 mm letni trend dviga. Napoveduje se, da se bo gladina morij do konca stoletja v svetovnem povprečju zvišala za nekaj decimetrov, predviden dvig, po zastavljenem scenariju dviga temperature za 1,5 °C, pa je bil približno en decimeter.

 

Podnebne spremembe pospešujejo nalive, vročino in suše

Ob današnjem trendu globalnega višanja temperatur zraka, bomo v Sloveniji ob koncu  21. stoletja imeli v povprečju skoraj 30 več vročih dni kot danes. Na Primorskem in nekaterih drugih področjih, lahko tudi več kot 40. Temperatura zraka bo lahko v poletnih mesecih več kot mesec dni vztrajala nad 30 °C, na nekaterih območjih tudi še dlje časa. Zaradi močno povišanih temperatur se bo spremenil režim padavin, v poletnem času se bo pojavljalo več neviht z močnimi nalivi ter daljša sušna obdobja, v zimskem času pa bodo pogostejše padavine brez snega.

 

Podnebne spremembe

Na Globalno segrevanje in podnebne spremembe najbolj vplivajo toplogredni plini, ki jih je predvsem zaradi izpustov iz termoelektrarn in prometa čedalje več, intenzivnost izpuščenih emisij pa pomeni težko obvladljive posledice.

vir - ARSO


Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.