Skozi svojo dolgo zgodovino se je Zemlja znova in znova segrevala in hladila. Podnebje se je spreminjalo, ko je planet prejel več ali manj sončne svetlobe zaradi premikov v svoji orbiti. Toda v zadnjem stoletju, je še ena sila začela vplivati na podnebje Zemlje: človek. Kako to vrsto segrevanja primerjati s prejšnjimi spremembami podnebja Zemlje? Kako smo lahko prepričani, da toplogredni plini človeka povzročajo globalno segrevanje? Koliko se bo Zemlja segrela in kako se bo odzvala? Odgovor na ta vprašanja je morda najbolj pomemben znanstveni izziv našega časa.

 

globalno segrevanje

 

Kaj je globalno segrevanje?

Globalno segrevanje je nenavadno hitro povečanje Zemljine povprečne temperature površine v preteklem stoletju. To se dogaja predvsem zaradi toplogrednih plinov, ki nastanejo z prekomernim izgorevanjem fosilnih goriv. Povprečna temperatura površine Zemlje se je med leti 1906 in 2005 povečala iz 0,6 na 0,9 stopinji Celzija (1.1 do 1.6 ° F). Stopnja višanja temperature pa se je v zadnjih 50 letih skoraj podvojila. Temperature se bodo vsekakor še višale.

 

globalno segrevanje rast temperatur co2

 

Naravni učinek tople grede Zemlje

Zemljina toplota prihaja posledično od sonca. 30 odstotkov dohodne sončne svetlobe se odbije nazaj v vesolje zaradi svetlih površin, kot so oblaki in led. Od preostalih 70 odstotkov svetlobe je največ absorbira zemlja in oceani. Preostanek absorbira atmosfera oz. ozračje. Absorbirana sončna energija tako segreva naš planet.

Ko se skale, zrak in morja segrevajo, oddajajo toplotno energijo (toplotno infrardeče sevanje). Iz površine, ta energija potuje v atmosfero, kjer je veliko od tega absorbira vodna para in vrsto toplogrednih plinov: kot sta ogljikov dioksid in metan.

Ko absorbirajo energijo iz Zemljine površine se mikroskopske molekule vode in toplogredni plini spremenijo v drobne grelce podobne opekam pri kaminu, ki oddajajo toploto tudi po tem, ko ogenj ugasne. Ti sevajo v vse smeri. Energija izžareva nazaj proti Zemlji in segreva celotno atmosfero, površino planeta in celo okrepi direktne sončne žarke iz sonca.

Ta absorpcija in sevanje toplote, ki je učinek tople grede, je pravzaprav bistvena za življenje na Zemlji. Če ne bi bilo učinka tople grede, bi Zemljina povprečna temperatura površine padla na -18 ° C (0 ° F) namesto udobnih 15 ° C (59 ° F), kot je danes.

 

Okrepljen učinek tople grede

Kaj pa skrbi znanstvenike danes je dejstvo, da je človek v zadnjih 250 letih umetno dvigoval koncentracijo toplogrednih plinov v ozračju na vedno višjo stopnjo, predvsem z izgorevanjem fosilnih goriv in sekanjem gozdov, ki absorbirajo veliko ogljikovega dioksida. Od industrijske revolucije, ki se je začela okrog leta 1750, so sje raven ogljikovega dioksida povečala skoraj za 38 odstotkov od leta 2009 in raven metana za 148 odstotkov. Pojavljati so se začele tudi opazne podnebne spremembe.

 

globalno segrevanje topla greda

 

Učinek tople grede je precej pogosta terminologija, ki se dandanes pogosto uporablja. Toda ali res vemo, kaj to pomeni? Naravna topla grede ohranja prijetno, povprečno temperaturo planeta 15 stopinj Celzija, zaradi česar je življenje na Zemlji znosno. Sevanje iz atmosfere planeta segreje površino planeta na višjo temperaturo, kot bi bila brez atmosfere. Z drugimi besedami, dobro je, da obstaja učinek tople grede. Brez tega bi planet postal zmrznjen in negostoljuben. Problem nastane, ko se v kratkem obdobju v ozračje izspusti preveč toplogrednih plinov. Kako je škodljivo? Kako se svet loteva tako resnega problema, kot je ta? 

Atmosfera danes vsebuje preveč molekul toplogrednih plinov in posledično vpije več infrardeče energije v ozračje kot je potrebno.  Ta 'dodatna' energija nato seva iz toplejšega ozračja nazaj proti površju in dviga temperaturo same Zemljine površine. 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.