Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla polni naslovnice z znižanjem cen novih avtomobilov v ZDA in v Evropi. Kaj se v resnici skriva za popusti za električne avtomobile in kako se odziva konkurenca?

 

Tesla modela y in 3

Električni avto Tesla - Model 3 in Model Y.

Tesla ceno za Model 3 Performance znižuje za 6.000 evrov

Pri proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla so letos že drugič močno znižali prodajne cene za nekatere modele. Model 3 je na voljo za 41.990 EUR, kar je za 3.000 EUR ceneje kot prej, različica z največjim dosegom stane 48.990 EUR, model Performance pa 53.990 EUR, kar je 6.000 EUR manj kot prej.

Model Y se je pri osnovni različici sicer podražili za 250 EUR in je zdaj na voljo za 47.240 EUR. Prav tako je za 250 EUR dražja različica z največjim dosegom, ki je trenutno dobavljiva za 54.240 EUR. Različica Performance pa je cenejša za 4.000 EUR in trenutno stane 59.900 EUR.

Ob upoštevanju subvencije za električna vozila, ki znaša 4.500 EUR za avtomobile vredne od 35.000 EUR do 65.000 EUR, lahko zelo kvaliteten avtomobil Tesla Model 3, z dosegom skoraj 500 km, kupimo za 37.490 evrov.

Tesla model 3 cene 2023

Cene Tesla Model 3. Vir: tesla.com (na dan 8.8.2023)

 

Tesla model Y cene 2023

Cene Tesla Model Y. Vir: tesla.com (na dan 8.8.2023)


Želite oddati povpraševanje za katerega od Teslinih modelov? Zanimanje oddajte TUKAJ!


Tesla model Y – zapisan v zgodovino kot prelomni električni avtomobil

Ta model Tesla, predvsem zaradi višje cene od precej cenejših električnih avtomobilov, gotovo daje signal večje naklonjenosti električnim vozilom. Ni kar tako, da je v sredini leta v Evropi najuspešnejši avtomobil. V prvi polovici 2023 je Tesla na stari celini in v ZDA prodal več kot 125.000 modela Y.

 

tesla Y notranjost

 

Tesla model Y je prodajno v 6 mesecih uspel doseči skoraj enake vrednosti kot prejšnje leto v 12 mesecih, ko so uspeli prodati 138.000 teh vozil. Kar pomeni, da so prvi polovici leta 2023 uspeli prodajo povečati za 200 odstotkov. Zanimanje za nakup električnih avtomobilov očitno raste, boljši prodajni rezultati pa so predvsem posledica izboljšane ponudbe, znatno nižjih cen in visoke subvencije, posebno v evropskih državah.

Drugi najbolje prodajan električni avto v Evropi je Dacia Sandero, ki je štirikrat cenejši od Tesla modela Y.

Hkrati so vzpodbudna so poročila evropskih proizvajalcev, v katerih se poroča o prvič doseženem zelo visokem deležu baterijskih električnih avtomobilov, ki so prvič prehiteli dizelske ( vir ACEA).


Kako se bodo odzvali konkurenčni prodajalci električnih vozil?

Lastnik Tesle, Elon Musk, je s to potezo prav gotovo vznemiril konkurenčne ponudnike električnih vozil. Kmalu po tem, ko se je razvedelo, da želi Tesla modela Y in model 3 prodajati ceneje, je Ford v ZDA znižal ceno električnega Mustanga Mach – E, ponuja ga za okrog 6.000 dolarjev ceneje. Zaenkrat napovedi o znižanju cen te znamke v Evropi še ni. Zanimivo bo videti, kako bodo na poteze Tesle odreagirali evropski in azijski proizvajalci električnih avtomobilov. Bodo vztrajali pri dosedanjih visokih cenah in tvegali upad prodaje, ali bodo sledili Tesli in se s cenami približali kupcem?

 

Razlogi za znižanje cen pri Tesli

Kakšne so možne razlage za tako veliko znižanje cen Tesle? Ena od razlag je, da želi Tesla prodati proizvodne zaloge vozil, ki so se medtem močno povečale. Druga razlaga je, da bi lahko prodaja električnih vozil v letu 2023 upočasnila rast cen električne energije po svetu. Tesla se tako z velikimi popusti odziva na težje poslovno okolje, saj višje kot so cene elektrike, manj privlačen postajajo električni avto za kupce. Po mnenju poznavalcev ima Tesla sorazmerno nizke proizvodne stroške ter lahko ponuja vozila po nižjih cenah. Zahvaljujoč privlačnim cenam osnovnih modelov bi lahko pri Tesli še povečali svoj tržni delež in številne konkurente spravili v neugoden položaj ali jih izrinili iz trga. Številni konkurenčni proizvajalci iz Evrope in Azije, ki so v zadnjih letih svoje modele električnih vozil cenili zelo visoko, so za nakup v primerjavi s ponudbo Tesle trenutno manj privlačni.

pasica aplikacija

Tesla cena 2023: Popust tudi za že naročene modele

Pri nakupu običajno veljajo cene, določene v kupoprodajni pogodbi. To pomeni, da tako kot kratkoročno zvišanje cene ne more kriti kupec, običajno tudi kratkoročno znižanje cene po sklenitvi pogodbe ne pride v poštev. Pri Tesli so se odločili drugače. Kupci lahko prekličejo naročeno vozilo in naročijo drugega po znižani ceni. Stranke, ki so pred časom že naročile vozila, so obvestili o uvedbi novih cen za modela Tesla 3 in Tesla Y. Znižanje cen je seveda moteče za tiste kupce, ki so v zadnjem času kupili in prevzeli vozilo še po starih cenah. Ti seveda ne bodo imeli nobene koristi od znižanja.

 

Rabljenim vozilom Tesla padajo cene

Med poraženci pocenitev so tudi trgovci z avtomobili in lastniki vozil Tesla, ki svoje avtomobile (model 3 ali model Y) trenutno prodajajo na trgu. Zaradi padca cen novih e avtomobilov Tesla, so padle cene tudi rabljenim.


Oddajte povpraševanje za vozila Tesla!   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.