Kako deluje električni avto?

Kako deluje pogon električnem avtu? Izjemna moč električnega avta. Električni avto je pametna izbira za okolje.

Elektromotor je najboljši pogonski stroj, ki je bil do danes izumljen. V primerjavi z motorjem z notranjim zgorevanjem je električni avto tri do štirikrat bolj učinkovit. Sestavljen je samo iz statorja in rotorja, njegova dodatna prednost v avtu pa je, da med zaviranjem deluje kot generator in polni baterijo. Med zaviranjem običajnih motornih vozil pogonsko energijo izgubimo s trenjem, pri čemer se spremeni v toploto in je za pogonske namene izgubljena. 

 

 elektricni avto

 

Na pogled se električni avtomobil od običajnega ne razlikuje. Za tehnike in okoljevarstvenike pa je glavna razlika v izkoristku. Avto, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem, ima do 27-odstotni izkoristek, tisti, ki ga poganja elektromotor, pa 90-odstotnega ali več. In tukaj je kavelj, saj smo v planetarni okoljski problem zabredli tudi zaradi slabih izkoristkov toplotnih strojev. Naslednja primerjava obeh vrst vozil pokaže še eno bistveno razliko. Pogonski sklop običajnega avta ima okrog 2000 delov, električnega pa manj kot 20.

V bitki proti prodoru električnih avtomobilov so nasprotniki uporabljali vsa možna orožja in primerjave, samo da bi zavrli vstop nove, v resnici pa stare tehnologije. Posebej zanimiv je bil tudi glavni argument »bencinarjev«, da elektrika za avtomobile lahko prihaja tudi iz »umazanih« elektrarn, zato je tak avto čist samo na videz. Pri tem pa so namerno pozabili, da bencin ne »raste« na obcestnih črpalkah, ampak na vrtalnih ploščadih v morju, in da je pot od tam do črpalke zelo umazana in energetsko potratna.  

 

Se je Elon Musk že zapisal v zgodovino?

Če bomo Elona Muska pomnili po čem, bo to zagotovo inovativen in naravnost neusmiljen prodor njegovega električnega vozila na svetovni trg. Pri tem so bili prisiljeni poskočiti tudi vsi drugi svetovni proizvajalci avtomobilov, ki so do takrat do onemoglosti »štempljali« klasična vozila. Seveda pa so avtomobile na karkoli, od vodika do zraka, imeli vedno pripravljene v razvojnih laboratorijih, da je bil izgovor takoj pri roki, če bo slučajno kdo kaj vprašal.  

Tovarn, ki izdelujejo samo električna vozila, je vedno več. Vozilo zgradijo okrog baterijskega paketa, ki je pod dnom avta. Sočasno ojača šasijo, zaradi občutne mase pa zniža težišče. Prednosti električnih je še cela vrsta, klima na primer deluje na elektromotorni, ne na mehanični pogon, s toploto, ki jo odvajamo baterijam, ogrevamo avto, ohlajene baterije pa imajo do 30 % večjo kapaciteto. Zaviranje z motorjem vrača elektriko nazaj v baterije, njihova življenjska doba pa stalno in počasi raste. Garancija proizvajalca Tesla je trenutno 250.000 km, nato pa kapaciteta pade na 70 %. Večina proizvajalcev daje garancijo do 160.000 km in 8 let. Po tem času je električni avto še povsem uporaben, samo doseg se zmanjša.

elektricni avto baterija

Problem za običajnega kupca pa je cena, saj so električna vozila krepko dražja, čeprav se bo tudi to v kratkem spremenilo. Enako se zgodi z vsemi novimi proizvodi, pa naj bo to plazma TV, mobilni telefon ali fotovoltaični modul. Nemški proizvajalec WV že napoveduje izdelek, ki bo stal okrog 20.000 evrov, to pa je vsota, ki je dosegljiva.

Prava bitka za električni avtomobilski preboj pa se ne dogaja okrog pogona, saj je bil elektromotor že desetletja glavni pogonski element vsepovsod, v industriji in doma, samo v avtu ne. Akumulator, ki bo lahek, poceni in z veliko kapaciteto, je novi sveti gral, ki ni zanimiv samo za avtomobile, ampak za vse in vsakogar. Tak akumulator namreč pomeni energetsko svobodo in neodvisnost, družbe in posameznika. Podobno, kot da bi v roke dobili skrivnostni izum Nikole Tesle, ki govori o električnih valovih, ki napajajo vse naprave na planetu.

TV-oddaje,  v katerih popravljajo in se navdušujejo nad avtomobili s klasičnim motorjem, je že danes treba gledati kot na del zgodovine. Čez nekaj let se bo treba močno potruditi, da bi mlajši generaciji lahko razložili, v čem se je skrival čar in navdušenje nad zapletenimi ropotajočimi vozili, za katerimi se je kadilo in iz njih stalno nekaj kapljalo. Kdo normalen lahko razume odločitev za zapleteno proti preprostemu, za zanič izkoristek proti odličnemu ali za odvisnost od cene goriva proti solarnemu polnjenju kar doma.

 

Izjemna moč električnega avta

Običajni motor vozila odda največ moči na zgornji meji dovoljenega števila obratov, pri čemer tudi poraba goriva skokovito naraste. Nasprotno elektromotor doseže največji vrtilni moment tako rekoč od ničle. To pomeni, da ob premiku z mesta odda največ moči, kar se odraža v pospešku in vozni dinamiki nasploh. Velik razpon števila vrtljajev elektromotorja omogoča vožnjo brez menjalnika in sklopke, pomeni da ima vozilo samo eno brzino.

Elektromotorni pogon ima visok izkoristek, manjšo težo in velikost kot običajni batni motor, nima emisij, ne potrebuje vzdrževanja in s tem povezanih stroškov, hladilni sistem je manjši in enostaven, zavira pa vozilo z elektromotorjem in ne z zavornimi koluti in oblogami, zato na zaviralnem področju ni nobene obrabe. Rotor elektromotorja je edini gibljivi del pogona, ne potrebuje vzdrževanja, ni menjave olja, ni filtra za gorivo ali zrak.

 

Nočno počasno polnjenje

Že pred leti je Avstrija naročila študijo elektromobilnosti. V njej so postavili vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi v Avstriji čez noč na ceste zapeljalo milijon električnih avtomobilov. Strokovnjaki so upoštevali vse vidike, porabo elektrike, sočasnost polnjenja, razpoložljivo elektriko in infrastrukturo. Ugotovitev je bila presenetljiva, nič se nebi zgodilo. V Sloveniji povprečen avto prevozi 44 kilometrov dnevno, kar pomeni porabo okrog 10 kWh. Če imamo ponoči okrog 10 ur časa za počasno polnjenje, je to enaka obremenitev, kot če bi si s fenom toliko časa sušili lase. Taka poraba je ugodna še za elektrodistribucijo, saj bi s tem uporabili viške elektrike, ki se pojavijo ponoči.

 

elektricni avto nocno polnjenje doma

Počasno nočno polnjenje iz domače vtičnice še dodatno zmanjša stroške za vožnjo

Kako se obnaša električni avto?

Kdor takega avta še nima, najprej opazi izjemno tiho vožno mimovozečega električnega vozila. Tudi strošek elektrike za polnjenje električnega avta je v primerjavi z bencinskim avtom znaša samo tretjino za enako prevoženo pot. Zanimivo je speljevanje v hrib. Za ta namen se v boljših bencinskih avtih nahaja pomožna avtomatika, v običajnih pa je potrebno zategniti ročno, dodati plin in natančno prilagajati in oddrsavati s sklopko, da lahko speljemo. Z električnim avtom je to zelo enostavno, odpeljemo pač. Navor elektromotorja je tako velik, da nič od naštetega ni potrebno. Če polnimo avto v lastni garaži ali pred hišo, je edina razlika priključevanje z vtikačem ob prihodu in odklapljanje ob odhodu.

 

pasica aplikacija

 

Vožnja v snegu in mrazu

Uporabniki so v glavnem presenečeni, saj je vodljivost vozila v snegu najmanj tako dobra kot v vozilih na prednji pogon ali boljša. V avtu lahko tudi prespimo hladno noč in pustimo ogrevanje vključeno. Če je grelnik vključen 8 do 9 ur se to pozna kot 30 km vožnje, pa še strah z zastrupljenjem z izpušnimi plini odpade. Tudi odleditev stekel traja do dve minuti in če je električni avto pri tem še priključen na polnjenje, ne odvzema elektrike iz baterij ampak iz omrežja. Če avto ni priključen bo ena odleditev zmanjšala domet za 5 do 10 km.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI