IR grelni paneli so v zadnjh letih postali eni najbolj iskanih sistemov za ogrevanje. O njih je bilo povedanega že veliko, od pozitivnih in negativnih izkušenj. O tem, kaj je res in kaj ne, kaj do zdaj še niste vedeli o tovrstnem ogrevanju, pa bi morali, smo se pogovarjali s strokovnjakom za IR panele, Anžetom Klobčaverjem, direktorjem podjetja Panheat d.o.o..

IR grelni paneli stenski

Kako bi na kratko in poenostavljeno razložili IR ogrevanje?

IR ogrevanje v nasprotju s klasičnim, konvekcijskim načinom ogrevanja zamenja vrstni red ogrevanja v prostoru. Najprej ogreje površine (predmetov, ljudi), te površine pa nato ogrejejo zrak v prostoru. Pri klasičnem ogrevanju je ravno obratno – najprej se ogreje zrak, šele nato zrak ogreje površine.

 

Kako se IR grelni paneli obnesejo - kaj kažejo izkušnje, se veliko objektov ogreva s tovrstnim načinom ogrevanja?

IR ogrevanje je bilo do zdaj v porastu zaradi ugodnega razmerja med ceno energije in razmeroma majhno porabo panelov. Izkušnje so večinoma zelo pozitivne, vendar pride tudi do kakšne slabe. IR ogrevanje ima namreč določene omejitve, ki jih neizkušeni proizvajalci/prodajalci IR panelov ne prepoznajo. Posledično ne znajo presoditi, kdaj obstajajo omejitve v določenih objektih in kdaj tovrstno ogrevanje ni primerno. Načeloma pa so v objektih, kjer so nameščeni IR grelni paneli, pričakovanja kupcev dosežena ali presežena.

IR grelni paneli Ance Klobcaver Panheat

Strokovnjak za IR panele in direktor podjetja Panheat d.o.o., povezane energetske rešitve, Anže Klobčaver

IR grelni paneli spadajo med električno ogrevanje - kdaj je objekt primeren za vgradnjo električnega ogrevanja in katerim objektom svetujete namestitev IR panelov?

Vgradnjo svetujemo vsem objektom, ki imajo vsaj osnovno energetsko sanacijo, novogradnjam z odlično izolacijo oz. energetsko učinkovitostjo ali ostalim objektom, ki so dobro toplotno izolirani.

Boljša kot je toplotna izolacija, večji je lahko objekt, da bo IR ogrevanje optimalno delovalo.

IR ogrevanja ne svetujemo kot samostojno ogrevanje objektom s slabo energetsko bilanco, vlažnimi prostori ali v objektih, ki so grajeni pretežno iz kamna in nimajo izolacije. V takih primerih bi IR grelni paneli delovali, če jih kombiniramo s klimatsko napravo.

Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke.

 

V katerih objektih, navedite točno vrsto objekta (stanovanja, hiše, vikendi …) se IR grelni paneli najbolje obnesejo?

IR grelni paneli se najbolj obnesejo v stanovanjih, manjših hišah z dobro izolacijo in večstanovanjskih objektih. Za vikende in ostale počitniške namestitve svetujemo močnejše panele, ker tam potrebujemo močno ogrevanje v kratkem času.

 baner elektricno ogrevanje


 

IR ogrevanje je nekoliko manj poznano in drugačno od konvencionalnega - kaj so na kratko najpomembnejše prednosti?

  • Glavne razlike oz. prednosti IR ogrevanja so:
  • IR grelni paneli so tihi.
  • Modularna montaža – vsaka soba se nadzoruje ločeno.
  • Popolna regulacija temperature v vsakem prostoru.
  • Poraba je do 40 % nižja kot pri običajnih radiatorjih.
  • Ne potrebuje dimnika in ne potrebujejo vzdrževanja.
  • So izjemno varni - ni nevarnosti uhajanja ogljikovega dioksida in eksplozij.
  • IR grelni paneli  so estetski dodatek, ne motnja v prostoru.
  • So prilagodljivi – lahko dodamo ali odstranimo panel glede na potrebe po ogrevanju.
  • So prenosljivi.

Ali imajo IR paneli vpliv na zdravje in kaj se dogaja s človekom v prostoru, če uporablja IR ogrevanje?

V nasprotju s številnimi trditvami zadnja leta, IR grelni paneli nimajo znanstveno dokazanega bistvenega vpliva na zdravje. Razen tega, da zmanjšujejo gibanje zračnih mas in posledično ne dvigajo prahu – kar ugodno vpliva na alergike – ni večjih vplivov na zdravje. IR toplota sama po sebi sicer lahko ima pozitivne učinke na zdravje (primer IR savne), a IR panel ne proizvaja toliko IR toplote, da bi lahko govorili o učinkih.

 IR grelni panel delovanje

 

Katerim IR panelom lahko rečemo, da so najboljši IR grelni paneli, da je njihova kakovost dobra?

Najprej morajo biti IR paneli varni – v to kategorijo ne sodijo paneli iz plastičnih in umetnih mas. Če je panel kovinski, je torej bolj varen in kakovosten kot plastičen. Nadalje, dosegati morajo dovolj veliko temperaturo – vsaj 95 °C na površino panela. Priporočljivo je tudi, da je tudi grelno telo iz kovine, ne iz ogljika. Pri panelu, ki so mu dodane plastične mase, lahko pride do taljenja plastike in s tem lokalnega pregrevanja. Pomembno je tudi, da je premaz panela kakovosten, da se barva ne lušči.

 

Ali so primernejši stropni ali stenski IR grelni paneli?

Običajno gre za iste IR panele, ki imajo opcijo montaže na steno ali strop. Obe vrsti montaže imata tako svoje prednosti kot slabosti.

Montaža na strop zagotavlja IR panelu večjo temperaturo in s tem večjo sevalno moč ter višje izkoristke in manjšo porabo. Paziti je potrebno, da je montaža res kakovostna, da ne pride do padca panela. Ker ljudje težje prenašamo temperaturo vertikalno, kot horizontalno, je pri montaži na strop treba paziti, da se panel ne nahaja točno nad glavo.


IR grelni paneli

 

Po čem je najlažje ločevati IR panele, kako jih lahko kupec razloči po kakovosti?

Pravilo pri IR panelih pravi, naj se kupci izogibajo panelov iz umetnih, plastičnih mas v kombinaciji z ogljikovim grelnim telesom. Pomembno je tudi, da kupci ne zaupajo zgolj informacijam o tem, koliko določeni paneli segrejejo prostora. Pri izbiri panela je namreč treba spoštovati pravila gradbene fizike in električne obremenitve v objektu. Tega žal večina prodajalcev, ki niso strokovnjaki na tem področju, ne pozna. Paneli s temperaturo manj kot 90 °C so ravno tako znak, da ne gre za kakovosten izdelek.

 

Ali obstajajo industrijski IR paneli? V kakšni meri je IR ogrevanje velikih objektov smotrno ter uveljavljeno v praksi pri nas in v tujini?

Obstajajo posebni paneli za industrijsko ogrevanje, ki so bolj vroči in se uporabljajo kot odlična alternativa naftnim zračnim topovom. So ena ugodnejših rešitev za ogrevanje večjih objektov, posebno, ko je v kombinaciji s klimatsko napravo – dosežemo lahko optimalna razmerja med porabo in udobjem. Za manjše prostore, npr. garaže in delavnice lahko namestimo zgolj panele, za večje pa, kot rečeno, toplo priporočamo kombinacijo IR paneli in klima naprava.

 

Ali so IR paneli za delavnico ali večji drug objekt dovolj stroškovno učinkoviti, kakšna je praksa?

Načeloma so, ampak pride tudi do situacij, ko niso. Gre za bolj zahtevne izračune, ki jih ne moremo ocenjevati po nekem splošnem pravilu, vendar lahko rečemo, da imamo konkretno v našem podjetju primere dobrih praks. Zagotavljamo vse, kar stranka glede IR panelov želi, vendar morajo obstajati ustrezni pogoji (primeren objekt, izolacija …)

Velika prednost IR panelov se pokaže ravno pri višjih stropih, saj dosegajo v primerjavi s konvekcijskim ogrevanjem izjemno učinkovitost. Poleg tega se izjemno poveča udobje in zadovoljstvo zaposlenih, kar posledično pomeni manj bolniških dni in večjo produktivnost.

 

Na forumih se pojavlja, da naj bi IR paneli imeli tudi slabosti - kaj drži in kaj ne?

Največja slabost je vsekakor napačen izbor samega izdelka. Običajno je težava in kasneje nezadovoljstvo v tem, da zaradi lažnih obljub stranka pričakuje več, kot dejansko dobi. IR panel tako odda premalo moči, ne glede na to, da stranka pričakuje več. Svetujemo, da se vedno obrnete na strokovnjake, ki vam bodo realno svetovali in ponudili ustrezno rešitev.

 

Ali so IR paneli nevarni za pregretje materiala na katerega so pritrjeni, recimo mavčne plošče? Kakšna je temperatura IR panela na hrbtni strani panela?

Pri kakovostnih panelih je ta strah načeloma odveč, a lahko zaradi samega vročega zraka, ki kroži okoli panela, prihaja do bistveno višjih temperatur, kot je temperatura zadnje strani panela. Pri visoko kakovostnih panelih je zadnja stran panela okoli 40 °C, vendar pa lahko okolico segreje na več. Zato je pomembno, da izberemo izkušene monterje, ki znajo uporabiti pravilne vijake in ustrezno namestiti panele, da ne bi prišlo do težav.

Panel se lahko pregreva in začne taliti, če je izdelan iz kombinacije plastičnih mas in ogljikovega grelnega telesa.

 

IR grelni paneli stekleni

Kako je z garancijo IR panelov in morebitnih odpovedi delovanja, kaj se dogaja v praksi?

V praksi kakovostni IR grelni paneli nimajo skoraj nobenih težav. Morebitne težave so lahko pokanje barve spredaj, kar ne vpliva na delovanje, zgolj estetiko. Ena večjih težav so obljube o garanciji, ki so včasih pretirane in zato tvegane.

 

IR paneli imajo popolno nadziranje porabe, kakšno vlogo igra pri tem termostat - kakšen mora biti, ali imajo vsi IR paneli vgrajen termostat?

Kakovostni IR grelni paneli načeloma nimajo vgrajenega termostata, ker to ni strokovno in ni pravilno – termostat mora biti lokacijsko stran od panela. Najboljši termostat za IR panele je tisti, ki panel prižge, ga čim prej spravi na delovno temperaturo in ga, ko je le-ta dosežena, ugasne. To omogočajo praktično vsi elektronski termostati na trgu. Termostat je najbolj pokvarljiv sistem ogrevalnega sistema, zato je pomembno, da ni predrag zaradi pogostih menjav. Priporočamo uporabo preprostega „on/off“ termostata, ker samo IR ogrevanje poskrbi, da se vzpostavi najbolj optimalen režim vklopa in izklopa. Vsako dodatno poseganje v delovanje IR panela (npr. zmanjševanje temperature) je nestrokovno in zgrešeno ter predstavlja nepravilen pristop do optimizacije delovanja.

IR grelni panel delovanje prerez

Ali je za IR panele priklop oziroma sama namestitev zahtevna, kdo jo opravi?

Odvisno od modela IR panela. V naši ponudbi imamo IR grelne panele, ki jih vsaka stranka lahko namesti sama s priloženimi vijaki, če je tega vešča. A ko govorimo o panelih za profesionalno ogrevanje z ločenim termostatom, je priporočljivo, da montažo opravi izkušen monter/električar, ki bo pozoren tudi na varnost in pravilno napeljavo. Montažo IR panela bi lahko primerjali z montažo luči, kjer je  termostat stikalo za luč, IR panel pa luč.

 

IR grelni panel montaza

Montaža IR panelov je enostavna in hitra

Kateri objekti morda niso primerni za IR ogrevanje?

Objekti, ki imajo visoko toplotno prevodnost, visoko stopnjo vlažnosti, zahtevajo veliko priključno moč, nimajo varnih površnih za namestitev panelov, kjer se nahaja veliko eksplozivnih snovi, kjer je veliko prepiha (ki hladi panele). Za nizko temperaturne IR panele pa niso primerne terase, lokali in ostali zunanji objekti.

 

IR grelni paneli lahko zagotovijo ekonomično ogrevanje kot osnovno ogrevanje objektov, vendar stroka to pogosto zanika. Zakaj menite, da je tako?

Po naših dolgoletnih izkušnjah so paneli absolutno zagotovili ekonomično ogrevanje, kar priča na tisoče strank po Sloveniji in zunaj. Stroka žal ni dovolj preučila delovanja IR panelov in ne sprejema, dejstev, kakršna so. Naše stranke so zadovoljne in se vedno več odločajo za IR ogrevanje, ker deluje in je učinkovito (v primerjavi z ogrevanjem na olje je prihranek recimo 50%). IR ogrevanje je lahko brez težav samostojno osnovno ogrevanje.

 

Kakšen je izračun za IR grelne panele - če želim izračunati prihranke, recimo prehod iz kurilnega olja ali prehod iz ogrevanja z drvmi, kje lahko izvem kakšni bodo moji prihranki?

Izračun je precej preprost, saj se vedno računa glede na porabo prejšnjih energentov. Izračun je treba narediti ob enakih toplotnih pogojih, kot so bili prej. Npr. če gledamo konkretno olje, se je v praksi pokazalo, da je poraba kar pol nižja. Tudi poraba v primerjavi z drvi je danes glede na cene drv manjša, za razliko od včasih, ko so bila drva cenejša. Poraba je seveda močno odvisna od stopnje izolacije hiše – dobro izolirana hiša 100m2 bo na sezono porabila 500 €, slabo izolirana pa še enkrat več.

 

Kje lahko izvem, kakšna je cena IR panelov za moj objekt?

Cena IR panela s termostatom in montažo načeloma ne bi smela presegati 400 €. Običajno so cene med 250 in 400 € - kar je manj, je vprašanje kakovosti, kar je več, je večinoma nepotrebno. Cene samih IR panelov brez termostata in montaže se začnejo pri 150 €.

 

Živim v bloku, ki je energetsko saniran. Koliko IR panelov potrebujem za ogrevanje garsonjere ter ali se je smiselno odklopiti iz daljinskega ogrevanja, ker bodo stroški ogrevanja nižji. Kaj običajno kaže praksa v Sloveniji?

Težava je v tem, ker odklopitev običajno ni možna. Treba je najprej preveriti, ali se je možno odklopiti iz daljinskega ogrevanja. Gre za individualne primere, ki jih je treba skrbno izračunati. V večini primerov ocenjujemo, da paneli v garsonjeri niso smotrni, razen v določenih situacijah. Če npr. odpove plinska peč, je smiselno razmisliti o menjavi z IR paneli.


Več o IR grelnih panelih in ceni za vaš objekt izveste z izpolnitvijo spodnjega kontaktnega obrazca.


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka: cena in kako se investicija povrne v 2023?

Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja...

Geosonda je dolgoročno najcenejša rešitev ogrevanja

Geotermalne toplotne črpalke, katerim vir energije zagotavlja geosonda, so eden najučinkovitejših načinov ogrevanja in hlajenja vašega doma. Toplotne črpalke na splošno spadajo med najbolj energetsko učinkovite...

Plinska peč, ki v 2023 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki energenta in majhnimi...

Izračun moči toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke, sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke, (glede na vir, ki...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Kakšno sončno elektrarno naj postavim?

Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada...

Sončna elektrarna 11 kW - cena, subvencije in donos v 2023

Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne...

Pozor - na voljo subvencije za sončne elektrarne in hranilnike v 2023

Subvencije za sončne elektrarne so z novim razpisom Eko sklada v 2023 možne tudi za že delujoče sončne elektrarne, ki so bile priklopljene na omrežje od marca lani. Z novimi, relativno visokimi subvencijami na...

Energetska oskrba: skupnostna samooskrba, trajnost in z njo povezani izzivi

Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno...

Aktualne novice

GBC Slovenija – Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v petek, 3. marca, organiziralo strokovno srečanje, katerega osrednja tema bo izvedba toplotnega ovoja stavbe po merilih trajnostne gradnje. Izobraževanje, namenjeno vsem zainteresiranim deležnikom iz gradbenega sektorja, bo po programu potekalo med...

Aktualne cene energentov v letu 2023

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres...

Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji...

Cena nafte v 2023 – kakšne so napovedi?

Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevanje in prezračevalni sistemi - pogoste dileme 2023

Ob vsaki prenovi stanovanja ali hiše, ali ob načrtovanju nove hiše, je pri današnjih standardih zatesnjenosti oken in vrat prezračevanje nujna investicija. Ker v zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, je zaradi dobrega počutje in zdravja, potrebna ugodna mikroklima.

Klima za ogrevanje Daikin Perfera za velike prihranke

Daikin klimatske naprave so cenovno dostopne prav vsem. Uporabljate jih lahko za ogrevanje in hlajenje prostorov, pri tem pa zaradi njihove napredne tehnologije ne boste imeli visokega računa za elektriko. Daikinova...

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

Talno gretje 2023 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja...

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne panele se je pričel 2008. Dva glavna dejavnika sta botrovala rasti proizvodnje sončnih celic,...

V letu 2023 so presenetile podražitve vseh energentov. Povečano zanimanje za drva in pelete je čakalne dobe za dobavo podaljšalo tudi do par mesecev, peleti pa so bili čez poletje tudi nedobavljivi. Vsem je jasno, da je razen cene še kako pomembna zanesljivost dobave. Kateri energent je za ogrevanje najcenejši,...

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

V letu 2020 smo se znašli v neverjetnih okoliščinah. Spremenilo se je naše dnevno vedenje, situacija je prav tako vplivala na naše razmišljanje. Že dolgo samooskrba s prehrano, naravnimi viri in drugimi dobrinami ni bila tako pomembna. Verjetno se vsi še bolj zavedamo dejstva,...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.