IR grelni paneli so v zadnjh letih postali eni najbolj iskanih sistemov za ogrevanje. O njih je bilo povedanega že veliko, od pozitivnih in negativnih izkušenj. O tem, kaj je res in kaj ne, kaj do zdaj še niste vedeli o tovrstnem ogrevanju, pa bi morali, smo se pogovarjali s strokovnjakom za IR panele, Anžetom Klobčaverjem, direktorjem podjetja Panheat d.o.o..

IR grelni paneli stenski

Kako bi na kratko in poenostavljeno razložili IR ogrevanje?

IR ogrevanje v nasprotju s klasičnim, konvekcijskim načinom ogrevanja zamenja vrstni red ogrevanja v prostoru. Najprej ogreje površine (predmetov, ljudi), te površine pa nato ogrejejo zrak v prostoru. Pri klasičnem ogrevanju je ravno obratno – najprej se ogreje zrak, šele nato zrak ogreje površine.

 

Kako se IR grelni paneli obnesejo - kaj kažejo izkušnje, se veliko objektov ogreva s tovrstnim načinom ogrevanja?

IR ogrevanje je bilo do zdaj v porastu zaradi ugodnega razmerja med ceno energije in razmeroma majhno porabo panelov. Izkušnje so večinoma zelo pozitivne, vendar pride tudi do kakšne slabe. IR ogrevanje ima namreč določene omejitve, ki jih neizkušeni proizvajalci/prodajalci IR panelov ne prepoznajo. Posledično ne znajo presoditi, kdaj obstajajo omejitve v določenih objektih in kdaj tovrstno ogrevanje ni primerno. Načeloma pa so v objektih, kjer so nameščeni IR grelni paneli, pričakovanja kupcev dosežena ali presežena.

IR grelni paneli Ance Klobcaver Panheat

Strokovnjak za IR panele in direktor podjetja Panheat d.o.o., povezane energetske rešitve, Anže Klobčaver

IR grelni paneli spadajo med električno ogrevanje - kdaj je objekt primeren za vgradnjo električnega ogrevanja in katerim objektom svetujete namestitev IR panelov?

Vgradnjo svetujemo vsem objektom, ki imajo vsaj osnovno energetsko sanacijo, novogradnjam z odlično izolacijo oz. energetsko učinkovitostjo ali ostalim objektom, ki so dobro toplotno izolirani.

Boljša kot je toplotna izolacija, večji je lahko objekt, da bo IR ogrevanje optimalno delovalo.

IR ogrevanja ne svetujemo kot samostojno ogrevanje objektom s slabo energetsko bilanco, vlažnimi prostori ali v objektih, ki so grajeni pretežno iz kamna in nimajo izolacije. V takih primerih bi IR grelni paneli delovali, če jih kombiniramo s klimatsko napravo.

Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke.

 

V katerih objektih, navedite točno vrsto objekta (stanovanja, hiše, vikendi …) se IR grelni paneli najbolje obnesejo?

IR grelni paneli se najbolj obnesejo v stanovanjih, manjših hišah z dobro izolacijo in večstanovanjskih objektih. Za vikende in ostale počitniške namestitve svetujemo močnejše panele, ker tam potrebujemo močno ogrevanje v kratkem času.

 baner elektricno ogrevanje


 

IR ogrevanje je nekoliko manj poznano in drugačno od konvencionalnega - kaj so na kratko najpomembnejše prednosti?

 • Glavne razlike oz. prednosti IR ogrevanja so:
 • IR grelni paneli so tihi.
 • Modularna montaža – vsaka soba se nadzoruje ločeno.
 • Popolna regulacija temperature v vsakem prostoru.
 • Poraba je do 40 % nižja kot pri običajnih radiatorjih.
 • Ne potrebuje dimnika in ne potrebujejo vzdrževanja.
 • So izjemno varni - ni nevarnosti uhajanja ogljikovega dioksida in eksplozij.
 • IR grelni paneli  so estetski dodatek, ne motnja v prostoru.
 • So prilagodljivi – lahko dodamo ali odstranimo panel glede na potrebe po ogrevanju.
 • So prenosljivi.

Ali imajo IR paneli vpliv na zdravje in kaj se dogaja s človekom v prostoru, če uporablja IR ogrevanje?

V nasprotju s številnimi trditvami zadnja leta, IR grelni paneli nimajo znanstveno dokazanega bistvenega vpliva na zdravje. Razen tega, da zmanjšujejo gibanje zračnih mas in posledično ne dvigajo prahu – kar ugodno vpliva na alergike – ni večjih vplivov na zdravje. IR toplota sama po sebi sicer lahko ima pozitivne učinke na zdravje (primer IR savne), a IR panel ne proizvaja toliko IR toplote, da bi lahko govorili o učinkih.

 IR grelni panel delovanje

 

Katerim IR panelom lahko rečemo, da so najboljši IR grelni paneli, da je njihova kakovost dobra?

Najprej morajo biti IR paneli varni – v to kategorijo ne sodijo paneli iz plastičnih in umetnih mas. Če je panel kovinski, je torej bolj varen in kakovosten kot plastičen. Nadalje, dosegati morajo dovolj veliko temperaturo – vsaj 95 °C na površino panela. Priporočljivo je tudi, da je tudi grelno telo iz kovine, ne iz ogljika. Pri panelu, ki so mu dodane plastične mase, lahko pride do taljenja plastike in s tem lokalnega pregrevanja. Pomembno je tudi, da je premaz panela kakovosten, da se barva ne lušči.

 

Ali so primernejši stropni ali stenski IR grelni paneli?

Običajno gre za iste IR panele, ki imajo opcijo montaže na steno ali strop. Obe vrsti montaže imata tako svoje prednosti kot slabosti.

Montaža na strop zagotavlja IR panelu večjo temperaturo in s tem večjo sevalno moč ter višje izkoristke in manjšo porabo. Paziti je potrebno, da je montaža res kakovostna, da ne pride do padca panela. Ker ljudje težje prenašamo temperaturo vertikalno, kot horizontalno, je pri montaži na strop treba paziti, da se panel ne nahaja točno nad glavo.


IR grelni paneli

 

Po čem je najlažje ločevati IR panele, kako jih lahko kupec razloči po kakovosti?

Pravilo pri IR panelih pravi, naj se kupci izogibajo panelov iz umetnih, plastičnih mas v kombinaciji z ogljikovim grelnim telesom. Pomembno je tudi, da kupci ne zaupajo zgolj informacijam o tem, koliko določeni paneli segrejejo prostora. Pri izbiri panela je namreč treba spoštovati pravila gradbene fizike in električne obremenitve v objektu. Tega žal večina prodajalcev, ki niso strokovnjaki na tem področju, ne pozna. Paneli s temperaturo manj kot 90 °C so ravno tako znak, da ne gre za kakovosten izdelek.

 

Ali obstajajo industrijski IR paneli? V kakšni meri je IR ogrevanje velikih objektov smotrno ter uveljavljeno v praksi pri nas in v tujini?

Obstajajo posebni paneli za industrijsko ogrevanje, ki so bolj vroči in se uporabljajo kot odlična alternativa naftnim zračnim topovom. So ena ugodnejših rešitev za ogrevanje večjih objektov, posebno, ko je v kombinaciji s klimatsko napravo – dosežemo lahko optimalna razmerja med porabo in udobjem. Za manjše prostore, npr. garaže in delavnice lahko namestimo zgolj panele, za večje pa, kot rečeno, toplo priporočamo kombinacijo IR paneli in klima naprava.

 

Ali so IR paneli za delavnico ali večji drug objekt dovolj stroškovno učinkoviti, kakšna je praksa?

Načeloma so, ampak pride tudi do situacij, ko niso. Gre za bolj zahtevne izračune, ki jih ne moremo ocenjevati po nekem splošnem pravilu, vendar lahko rečemo, da imamo konkretno v našem podjetju primere dobrih praks. Zagotavljamo vse, kar stranka glede IR panelov želi, vendar morajo obstajati ustrezni pogoji (primeren objekt, izolacija …)

Velika prednost IR panelov se pokaže ravno pri višjih stropih, saj dosegajo v primerjavi s konvekcijskim ogrevanjem izjemno učinkovitost. Poleg tega se izjemno poveča udobje in zadovoljstvo zaposlenih, kar posledično pomeni manj bolniških dni in večjo produktivnost.

 

Na forumih se pojavlja, da naj bi IR paneli imeli tudi slabosti - kaj drži in kaj ne?

Največja slabost je vsekakor napačen izbor samega izdelka. Običajno je težava in kasneje nezadovoljstvo v tem, da zaradi lažnih obljub stranka pričakuje več, kot dejansko dobi. IR panel tako odda premalo moči, ne glede na to, da stranka pričakuje več. Svetujemo, da se vedno obrnete na strokovnjake, ki vam bodo realno svetovali in ponudili ustrezno rešitev.

 

Ali so IR paneli nevarni za pregretje materiala na katerega so pritrjeni, recimo mavčne plošče? Kakšna je temperatura IR panela na hrbtni strani panela?

Pri kakovostnih panelih je ta strah načeloma odveč, a lahko zaradi samega vročega zraka, ki kroži okoli panela, prihaja do bistveno višjih temperatur, kot je temperatura zadnje strani panela. Pri visoko kakovostnih panelih je zadnja stran panela okoli 40 °C, vendar pa lahko okolico segreje na več. Zato je pomembno, da izberemo izkušene monterje, ki znajo uporabiti pravilne vijake in ustrezno namestiti panele, da ne bi prišlo do težav.

Panel se lahko pregreva in začne taliti, če je izdelan iz kombinacije plastičnih mas in ogljikovega grelnega telesa.

 

IR grelni paneli stekleni

Kako je z garancijo IR panelov in morebitnih odpovedi delovanja, kaj se dogaja v praksi?

V praksi kakovostni IR grelni paneli nimajo skoraj nobenih težav. Morebitne težave so lahko pokanje barve spredaj, kar ne vpliva na delovanje, zgolj estetiko. Ena večjih težav so obljube o garanciji, ki so včasih pretirane in zato tvegane.

 

IR paneli imajo popolno nadziranje porabe, kakšno vlogo igra pri tem termostat - kakšen mora biti, ali imajo vsi IR paneli vgrajen termostat?

Kakovostni IR grelni paneli načeloma nimajo vgrajenega termostata, ker to ni strokovno in ni pravilno – termostat mora biti lokacijsko stran od panela. Najboljši termostat za IR panele je tisti, ki panel prižge, ga čim prej spravi na delovno temperaturo in ga, ko je le-ta dosežena, ugasne. To omogočajo praktično vsi elektronski termostati na trgu. Termostat je najbolj pokvarljiv sistem ogrevalnega sistema, zato je pomembno, da ni predrag zaradi pogostih menjav. Priporočamo uporabo preprostega „on/off“ termostata, ker samo IR ogrevanje poskrbi, da se vzpostavi najbolj optimalen režim vklopa in izklopa. Vsako dodatno poseganje v delovanje IR panela (npr. zmanjševanje temperature) je nestrokovno in zgrešeno ter predstavlja nepravilen pristop do optimizacije delovanja.

IR grelni panel delovanje prerez

Ali je za IR panele priklop oziroma sama namestitev zahtevna, kdo jo opravi?

Odvisno od modela IR panela. V naši ponudbi imamo IR grelne panele, ki jih vsaka stranka lahko namesti sama s priloženimi vijaki, če je tega vešča. A ko govorimo o panelih za profesionalno ogrevanje z ločenim termostatom, je priporočljivo, da montažo opravi izkušen monter/električar, ki bo pozoren tudi na varnost in pravilno napeljavo. Montažo IR panela bi lahko primerjali z montažo luči, kjer je  termostat stikalo za luč, IR panel pa luč.

 

IR grelni panel montaza

Montaža IR panelov je enostavna in hitra

Kateri objekti morda niso primerni za IR ogrevanje?

Objekti, ki imajo visoko toplotno prevodnost, visoko stopnjo vlažnosti, zahtevajo veliko priključno moč, nimajo varnih površnih za namestitev panelov, kjer se nahaja veliko eksplozivnih snovi, kjer je veliko prepiha (ki hladi panele). Za nizko temperaturne IR panele pa niso primerne terase, lokali in ostali zunanji objekti.

 

IR grelni paneli lahko zagotovijo ekonomično ogrevanje kot osnovno ogrevanje objektov, vendar stroka to pogosto zanika. Zakaj menite, da je tako?

Po naših dolgoletnih izkušnjah so paneli absolutno zagotovili ekonomično ogrevanje, kar priča na tisoče strank po Sloveniji in zunaj. Stroka žal ni dovolj preučila delovanja IR panelov in ne sprejema, dejstev, kakršna so. Naše stranke so zadovoljne in se vedno več odločajo za IR ogrevanje, ker deluje in je učinkovito (v primerjavi z ogrevanjem na olje je prihranek recimo 50%). IR ogrevanje je lahko brez težav samostojno osnovno ogrevanje.

 

Kakšen je izračun za IR grelne panele - če želim izračunati prihranke, recimo prehod iz kurilnega olja ali prehod iz ogrevanja z drvmi, kje lahko izvem kakšni bodo moji prihranki?

Izračun je precej preprost, saj se vedno računa glede na porabo prejšnjih energentov. Izračun je treba narediti ob enakih toplotnih pogojih, kot so bili prej. Npr. če gledamo konkretno olje, se je v praksi pokazalo, da je poraba kar pol nižja. Tudi poraba v primerjavi z drvi je danes glede na cene drv manjša, za razliko od včasih, ko so bila drva cenejša. Poraba je seveda močno odvisna od stopnje izolacije hiše – dobro izolirana hiša 100m2 bo na sezono porabila 500 €, slabo izolirana pa še enkrat več.

 

Kje lahko izvem, kakšna je cena IR panelov za moj objekt?

Cena IR panela s termostatom in montažo načeloma ne bi smela presegati 400 €. Običajno so cene med 250 in 400 € - kar je manj, je vprašanje kakovosti, kar je več, je večinoma nepotrebno. Cene samih IR panelov brez termostata in montaže se začnejo pri 150 €.

 

Živim v bloku, ki je energetsko saniran. Koliko IR panelov potrebujem za ogrevanje garsonjere ter ali se je smiselno odklopiti iz daljinskega ogrevanja, ker bodo stroški ogrevanja nižji. Kaj običajno kaže praksa v Sloveniji?

Težava je v tem, ker odklopitev običajno ni možna. Treba je najprej preveriti, ali se je možno odklopiti iz daljinskega ogrevanja. Gre za individualne primere, ki jih je treba skrbno izračunati. V večini primerov ocenjujemo, da paneli v garsonjeri niso smotrni, razen v določenih situacijah. Če npr. odpove plinska peč, je smiselno razmisliti o menjavi z IR paneli.


Več o IR grelnih panelih in ceni za vaš objekt izveste z izpolnitvijo spodnjega kontaktnega obrazca.


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Gorivne celice: učinkovita tehnologija prihodnosti

Med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve nedvomno spadajo gorivne celice. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane že več kot 150 let. Sedaj so tudi komercialno razvite in zaradi vse večjih potreb po električni energiji in energetski učinkovitosti so na najboljši poti, da postanejo...

Kombinirani kotli na pelete in drva

Prehranska in energetska neodvisnost sta v tem trenutku pomembnejši kot kadarkoli. Nekateri strategi in drugi napovedovalci bodočnosti so sicer opozarjali na nevarnosti, vendar jih odločevalci niso dobro slišali....

Vrhunska Clivet toplotna črpalka »Made in Italy«

Clivet, znani italijanski proizvajalec termotehnične opreme, predstavlja toplotne črpalke Edge EVO 2.0. – EXC. Gre za rešitev, ki zadovoljuje vse potrebe po ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode v...

Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko Samsung

Spoznajte unikatno integrirano rešitev za ogrevanje, oskrbo s toplo vodo in hlajenje s toplotno črpalko Samsung ClimateHub, primerno tako za visokotemperaturno kot za nizkotemperaturno ogrevanje, s...

GRADNJA IN OBNOVE

Domača pisarna v mansardi: svetla in varna pred poletno vročino

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik...

Montažne hiše 2022, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar...

Naravna svetloba pomeni boljše počutje

Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nakup in prodaja električne energije po sistemu dinamičnega določanja cen

Zaradi izjemne rasti in nepredvidljivega gibanja cen električne energije na trgu in možnosti, ki jih ponuja Zakon o oskrbi z električno energijo, je podjetje SONCE energija na tržnici SunContract kot prvi ponudnik na slovenskem trgu letos ponudilo pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega...

»All in one« za otočne sončne elektrarne

»All in one« za otočne sončne elektrarne, je dal na trg Velog d.o.o. Prvi kupci pravijo, da je sončna elektrarna povsem enostavna za namestitev, saj jo je treba le povezati s sončnimi celicami in že proizvaja...

Lastna elektrarna - ko neodvisnost postane privilegij

Potem ko je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19, smo vstopili v povsem neznano obdobje. Obdobje strahu, rasti cen energentov … Komaj so...

Solarni paneli, kakovost in cena v 2022

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne...

Aktualne novice

JUB-ove aktivne notranje barve in premazi za les izboljšuje kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v začetku junija v Izoli organiziralo strokovno srečanje, ki se je odvijalo v prostorih Univerze na Primorskem. Na dogodku so v družbi JUB s predavanji, ki sta jih za izdelke JUBIN pripravili produktna vodja Anamari...

HYDROSOL Decor je Izbran produkt leta 2022

Na našem tržišču se vsako leto pojavi vrsta novih izdelkov široke potrošnje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi in izboljšujejo njihovo uporabniško izkušnjo. Med njimi je tudi JUB-ov inovativni izdelek...

Ne spreglejte aktualnih spodbud za digitalni in zeleni prehod

Na področju zelenega in digitalnega prehoda bodo v letu 2022 dodeljene spodbude za raziskave, razvoj in inovacije. Ker med priznane stroške spadajo tudi stroški osebja, amortizacija instrumentov in opreme,...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju lanskega leta precej zvišale, rast pa se je nadaljevala vse do konca leta. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov in visokih temperatur po...

Prezračevanje, klimatizacija

Mitsubishi prezračevanje za čist in svež zrak

Znano je, da onesnažen zrak zunaj škoduje vašemu zdravju. Pa veste, da enako velja za zrak, ki ga dihate v zaprtem prostoru? Kar 90 % časa preživimo v notranjih prostorih: doma, v šoli, v službi in ko gremo v trgovino ali v restavracijo. Kadar ne zračimo, je v zraku veliko prahu, plesni, pršic in...

Pravočasna in pametna izbira klimatske naprave je zelo pomembna

Še pred nekaj leti je veljalo, da je klimatska naprava stvar prestiža, danes pa vemo, da je zaradi vedno bolj pogostih in daljših vročinskih valov nepogrešljiva v naših domovih. Uporablja jo več kot tretjina...

Prezračevalne naprave za boljšo kakovost bivanja

Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka:...

Stropna klima, ki ne piha

Stropna klima naprava ni nič drugačna od bolj poznane klasične stenske klima naprave in deluje na popolnoma enakem principu. Od stenske klima naprave se razlikuje predvsem po načinu vgradnje. Kot...

Varčevanje vode

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno deževnico in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Ko pomislimo na topel dom, običajno ne pomislimo tudi na udobje. Ob besedi ogrevanje še vedno največkrat dobimo asociacijo na zamudno pripravljanje in skladiščenje drv, skrb za pravočasno in zadostno naročanje...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.