Ali je talno gretje na elektriko lahko dobra rešitev?

Talno gretje na elektriko lahko ekonomično segreje vse od majhne kopalnice do cele hiše s primerljivimi stroški z drugimi ogrevalnimi sistemi,

Talno gretje na elektriko lahko ekonomično segreje vse od majhne kopalnice do cele hiše, meni svetovalec podjetja TERSUS. Uporabniki povedo, da so stroški ogrevanja tudi pri današnjih cenah elektrike primerljivi z drugimi ogrevalnimi sistemi, seveda pa je najprej treba izračunati toplotne izgube objekta in opraviti izračun porabe za dotično stanovanje ali hišo.

 

talno gretje na elektriko

 

Kaj je pomembno pred izbiro talnega gretja na elektriko?

V podjetju Tersus dobro poznajo delovanje teh sistemov ogrevanja, ekonomika se zelo dobro izkaže v mnogih stanovanjih in hišah, posebno v tistih, kjer so že izvedli energetsko sanacijo. Mit o neprimernosti vgradnje električnega talnega gretja je upravičeno ovržen. Je pa res, da v potratnih objektih izračun porabe elektrike ne upraviči vgradnje. Topla tla se z ogrevanjem z radiatorji ne morejo primerjati.

 

Vrsta podlage in stroški vgradnje

Pred polaganjem električnega talnega gretja je treba oceniti, kakšna je podlaga in talna obloga. Prednost ima talno gretje na elektriko v obliki izolacijskih plošč. V prostorih, kjer smo omejeni s končno višino tal, so grelne mreže idealna rešitev, saj gre za nekaj mm potrebne višine. Grelne folije imajo glede tega še dodatne prednosti, časovna odzivnost ogrevanja pa je tako ali tako izredno dobra, posebno pri keramičnih tleh, ko se tla ogrejejo v nekaj minutah. Cena talnega gretja na elektriko je do 40 EUR na kvadratni meter, če gre za polaganje manjših površin. Za večje površine cena lahko pade za vsaj 35 odstotkov. Manjšo kopalnico lahko opremite s talnim gretjem na elektriko že za 250–300 EUR, k materialu je treba prišteti še polaganje električnega talnega gretja , ki pa ga lahko opravite sami. Več o tem najdete v članku TUKAJ.

 

talno gretje na elektriko montaza

Praksa kaže, da električno talno gretje zdrži vsaj 20 let, ne potrebuje vzdrževanja, polagamo ga lahko tudi sami, po mnenju svetovalca se bodo arhitekturni trendi zamenjali veliko prej, ko bo dotrajalo tovrstno ogrevanje.

 

Kakšna izhodna moč je potrebna za talno gretje na elektriko?

Pri talnem ogrevanju na elektriko se srečamo z izhodno močjo, ki je odvisna od prostora. O količini porabljene elektrike odloča nadzor prek termostata in ne nameščena izhodna moč. Na splošno gledano keramične ploščice ali kamnita tla zahtevajo večjo izhodno moč za talno gretje kot lesene ali laminatne talne obloge. Majhne površine potrebujejo večjo izhodno moč na m² kot velike površine. Izolacija sobe in število zunanjih sten je prav tako pomembno. Izhodna moč se lahko poveča ali zmanjša, odvisno od razdalje med položenimi grelnimi kabli. Če niste prepričani, kakšno izhodno moč potrebujete, je bolje izbrati večjo, saj jo še vedno lahko zmanjšate s termostatom.

baner elektricno ogrevanje

Kako se talno gretje na elektriko obnese na tleh s keramičnimi ploščicami?

Tla s ploščicami ali kamnito oblogo so pogosta na hodnikih, v kuhinjah in kopalnicah. Zaradi dobre toplotne prevodnosti se nam takšna tla brez talnega ogrevanja zdijo mrzla. Vendar so prav te lastnosti razlog, da se toplota iz talnega ogrevanja hitro prenese na celotna tla. Boljša kot je izolacija pod tlemi, boljša (in bolj energijsko učinkovita) je tudi razporeditev toplote. Zato priporočamo, da v vsakem primeru namestite sistem, ki vključuje naše izolacijske plošče za talno gretje, tudi če je vaš dom že dobro izoliran. Najboljša izbira za tla s ploščicami: Cable Kit 500 + Cable Board.

talno gretje na elektriko grelne folije

Ogrevanje kopalnice

Vlažni prostori potrebujejo dobro tesnilno plast pod talno oblogo, ne glede na to, ali imate talno ogrevanje ali ne. Talno ogrevanje v kopalnici se vedno položi pod tesnilno plast, tako da je v suhem delu tal. Pri delu z vlažnimi prostori in tesnilnimi plastmi je treba slediti industrijskim pravilom.

 

Ogrevanje kleti

Tukaj je pri vgradnji pomembna pravilna izolacija. Sodobne izolacijske plošče so učinkovite, tanke in prožne. Zagotavljajo usmeritev toplote navzgor in preprečujejo prehod mraza od spodaj. Prav tako preprečujejo obratni pretok vlage. Polaganje električnega talnega ogrevanja neposredno na betonska tla v neizolirani kleti ni dobra ideja. Toplota se izgubi navzdol v beton, zato se poraba energije poveča. Najboljša izbira za tla v kleteh: Cable Kit 500 + Cable Board.

talno gretje na elektriko Foil Kit

Talno gretje na elektriko pod lesenimi talnimi oblogami

Ogrevanje pod leseno talno oblogo prav tako deluje dobro, na primer v bivalnem prostoru ali spalnici. Set za električno talno gretje Foil Kit je posebej oblikovan za lesene talne obloge, enako dobro pa deluje tudi pod linolejem v suhih prostorih. Nanese malo dodatne višine, izhodna moč pa je ustrezna za občutljivejše lesene materiale. Priporočena izhodna moč pod lesenimi talnimi oblogami je 65 W/m². Termostati imajo vgrajeno zaščito proti pregrevanju. Izogibajte se polaganju debelih preprog, vzmetnic in podobnega na tla za daljši čas, ti ukrepi blokirajo toploto. Na spremembe v temperaturi in vlagi sta zelo občutljiva bukev in javor. Druge vrste lesa so zato morda boljša izbira. Za lesene talne obloge priporočamo Foil Kit

 

 

Vrsta talne obloge/prostora

     

Priporočena izhodna moč

 
 

Ploščice / kamen

     

110–120 W/m²

 
 

Les, laminat, pvc

     

65–75 W/m²

 
 

Na prostem / gospodarska poslopja

     

130–160 W/m²

 

Vas za talno gretje na elektriko zanima cena in izvedba? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI