Kakšna je poraba elektrike z IR paneli in delovanje

IR paneli so všečni na oko, pa tudi za denarnico, Kakšna je poraba elektrike z IR paneli, je ogrevanje z njimi primerljivo s klasičnimi radiatorji?

Cene kurilnega olja in plina so v zadnjih letih, ko so nas doletele vse vrste svetovnih kriz, od pandemije do vojnih žarišč, še naprej visoke in nestabilne. Kot alternativa starim ogrevalnim sistemom so se predvsem v Evropi pojavile nove tehnologije. Dobro so se “zasidrale” toplotne črpalke, IR paneli ter nekateri drugi, novejši sistemi za električno ogrevanje hiš in stanovanj. Kljub temu, da je cena elektrike stabilnejša in cenovno konkurenčna kot večina drugih energentov, ljudi še vedno skrbi prevelika poraba elektrike z IR paneli.

 

Ali je poraba elektrike z IR paneli stroškovno primerljiva z ogrevanjem s klasičnimi radiatorji

Za vnaprej se na žalost težko izračuna poraba električne energije, saj je potrošnja elektrike odvisna od različnih dejavnikov, kot so izolacija, okna, višina prostorov, želena temperatura in podobno. Vendar, če primerjamo strošek ogrevanja z IR paneli in kurilnom oljem, na splošno velja, da so stroški približno enaki, s to razliko, da je investicija v IR panele veliko manjša, saj ne potrebujemo razvodov, dimnika, dimnikarskih storitev, pregledov in vsakoletnih servisov peči, itd.

Ena 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro. Cena električne energije je odvisna od ponudnika električne energije, ki si ga izberemo. Bruto cene se gibljejo nekje od 12 centov do 16 centov za en porabljen kilovat na uro. Če vzamemo npr. 15 centov na uro in upoštevamo, da so IR grelne plošče v mrzlih dneh prižgane približno pet do šest ur dnevno, lahko izračunamo, da en IR panel porabi 90 centov na dan. V enem mesecu je torej poraba elektrike ir panela moči enega kW manj kot 30 EUR. To je okviren izračun, v večini primerov je strošek še nižji. Približni izračun prehodov med ogrevalnimi sistemi lahko preverite v KALKULATORJU OCENI PRIHRANEK ENERGIJE.

 

Delovanje IR panelov

Pri klasičnih ogrevalih, kot so radiatorji, se toplota ne prenaša s sevanjem, temveč s konvekcijo. Zrak ob tem kroži ob grelnem telesu in se dviguje, na njegovo mesto pa doteka hladen zrak, ki se ponovno ogreje. Toplota se po prostoru prenaša s kroženjem zraka. Ni zanemarljivo poudariti, da se ogrevanje z IR paneli odlično obnese v primeru specifičnih zdravstvenih težav ljudi, ki trpijo zaradi prahu. Omenjene zdravstvene težave so pozimi neposredno povzročene s klasičnim ogrevanjem zaradi kroženja zraka v prostoru.

 

ir panel radiator

IR-paneli toploto prenašajo s sevanjem. To pomeni, da nam je toplo tam, kjer smo obsevani, podobno kot če smo pozimi obsevani od sonca. Kjer smo v senci ali v mrtvem kotu je hladno (npr. če imamo noge pod mizo). Na ta račun je lahko nekoliko nižja temperatura v prostoru, poraba energije je ob tem manjša, kot če bi se ogrevali recimo s klasično električno pečico. Sicer pa fizika velja: gre za osnovne zakonitosti IR-ogrevanja, pojasnjujejo neodvisni energetski svetovalci.

 

baner elektricno ogrevanje

 

Pri vgradnji na steno vgradimo IR panel na taki višini, da predmeti ne predstavljajo ovire pri prehodu od sevala na človeka. Temperatura zraka in temperatura površin vplivata na počutje človeka. Ko gre za običajne načine ogrevanja, se ljudje počutimo najbolje, če ima prostor temperaturo med 18 in 20 stopinj Celzija. Pri sevalnem ogrevanju smo s toploto obsevani direktno. Da telo toploto lažje oddaja, mora biti temperatura prostora ustrezno nižja od 20 stopinj Celzija. Kljub nižji temperaturi pa imamo občutek, da je v prostoru dovolj toplo.

 

ir panel spalnica ogrevanje


IR grelni paneli stenskiIR grelni paneli – kar še niste vedeli, pa bi morali

IR grelni paneli so v zadnjh letih postali eni najbolj iskanih sistemov za ogrevanje. O njih je bilo povedanega že veliko pozitivnega kot negativnega. O tem, kaj je res in kaj ne, kaj do zdaj še niste vedeli o tovrstnem ogrevanju, pa bi morali, smo se pogovarjali s strokovnjakom za IR panele, Anžetom Klobčaverjem, direktorjem podjetja Panheat d.o.o..Višina investicije za IR ogrevanje je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja nizka

Proizvajalci IR-panelov za infra rdeče ogrevanje pogosto poudarjajo različne prednosti ogrevanja z električno energijo. Ta tehnologija omogoča relativno nizko investicijo v primerjavi z ostalimi alternativami, ob tem ne potrebujete kotlovnice ali napeljave strojnih inštalacij. IR-ogrevanje naj bi imelo sto odstotni izkoristek, saj se vsa električna energija pretvori v toplotno, ki nato ogreje prostor, toplotnih izgub skozi dimnik ali cevi ni. Nekateri infra rdeči paneli ogrevajo tudi zidove in jih sušijo, zato na tak način podaljšujejo življenjsko dobo toplotne izolacije.

 

ir panel dnevni prostor ogrevanje

 

O prehodu ogrevanja iz kurilnega olja na ogrevanje z IR paneli je gotovo zelo priporočljivo razmisliti in ustreznega strokovnjaka prositi za ogled vašega objekta in vse potrebne izračune (toplotne izgube, možni prihranki, možnosti izvedbe glede na stanje vašega objekta). 


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI