Biorazgradljiva plastika tudi iz sirotke

Biorazgradljiva plastika tudi iz sirotke Za zdaj je še vedno največ biorazgradljive plastike narejene iz škroba, poskušajo pa jo delati tudi iz sirotke

Za zdaj je še vedno največ biorazgradljive plastike narejene iz škroba, poskušajo pa jo delati tudi iz sirotke

Čeprav je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane, se embalaži ne bomo mogli povsem izogniti. Ena izmed možnih rešitev je poleg uporabe naravnih materialov spodbujanje proizvodnje biorazgradljive embalaže.


Predvsem iz biorazgradljive plastike, saj se je prav ta zaradi svoje prožnosti, odpornosti proti vodi, čvrstosti in lahkosti močno uveljavila v široki porabi.


Material za proizvodnjo razgradljive embalaže je treba izbrati glede na to, kakšen je izdelek, svetuje Andrej Kržan s Kemijskega inštituta . »Izdelava folije denimo zahteva drugačne lastnosti kot izdelava žličk,« pravi Kržan, ki vodi mednarodni projekt PLASTiCE – razvoj inovativne vrednostne verige za trajnostno plastiko v srednji Evropi. Pomembno je tudi, da izberete certificiran biorazgradljivi material.


Biorazgradljivost bodo označili

V okviru projekta PLASTiCE že razmišljajo, kako bi biorazgradljivo embalažo ali izdelke označili. Tako bi bilo vsakomur takoj jasno, da gre za material, ki ga lahko odložijo med biološke odpadke.

Hkrati si 13 partnerjev iz štirih držav srednje Evrope, ki so vključeni v projekt, prizadeva, da bi tudi k nam razširili sistem certificiranja biorazgradljive plastike, ki je primerna za kompostiranje. Izdelali bodo tudi načrt za prehod na trajnostne vrste plastike…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE