Čista energija sonca na fasadi

Čista energija sonca na fasadi Po letu 2018 bodo morale vse javne stavbe v EU same ustvarjati potrebno energijo, po letu 2020 pa bo to veljalo tudi za zasebne objekte

Po letu 2018 bodo morale vse javne stavbe v EU same ustvarjati potrebno energijo, po letu 2020 pa bo to veljalo tudi za zasebne objekte

Veliko tehnoloških inovacij, ki so bile pred nekaj leti nepredstavljive, je danes že realnost. V podjetju Alukünigstahl so s partnerskima podjetjema Schüco in Jansen zelo zgodaj začeli povezovati področji energetske učinkovitosti in pridobivanja energije.

Danes se temu pridružuje še upravljanje energetskih tokov. “Hišo razumemo kot celoto in želimo njen potencial optimalno izkoristiti, tudi za večje udobje. Zato bi radi posegli v energetski menedžment ter za prihodnje generacije zagotovili energetsko avtarkičnost in okoljsko prijaznost energetske oskrbe objektov,” je razložil Mihael Sernec iz Alukünigstahla.


Celovita izraba sončne energije


Po letu 2018 bodo morale vse javne stavbe v EU same ustvarjati potrebno energijo, po letu 2020 pa bo to veljalo tudi za zasebne objekte. Za gradbeno stroko je to velik izziv in priložnost, obenem pa tudi velika odgovornost.

Podjetje Alukünigstahl s partnerji je sinonim za zeleno tehnologijo, s katero želijo pripomoči k zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv. “Zato z energijo varčujemo, jo pridobivamo in upravljamo prek ovojev objektov,” je pojasnil Sernec. Sistemske novosti energetskih omrežij povezujejo z inovativno tehniko in izvrstnim dizajnom. Zmanjšujejo energetske potrebe novih ali obnovljenih objektov, omogočajo pa tudi gradnjo energetsko samozadostnih objektov s pozitivno skupno energetsko bilanco. Ključ za trajnostno gospodarjenje je celovita izraba sončne energije.


“V podjetju smo oblikovali tri energetske razrede, ki ponazarjajo ravnanje z energijo in označujejo energetske potrebe naših tehnoloških rešitev. V najvišjem razredu E3 so proizvodi za stavbe, ki proizvajajo več energije, kot je porabijo, in presežke namenjajo za različne sisteme: od LED-osvetlitve do polnilnih postaj za električne avtomobile,” je povedal sogovornik.


Upravljanje energije


Na nedavnem sejmu BAU 2011 v Münchnu sta Schüco International KG in Jansen AG, sistemska partnerja podjetja Alukünigstahl, predstavila inovativne koncepte in razvojne rešitve svojih sistemov. Schüco je predstavil koncept stavb Schüco Energy3 Buildings, ki z integrirano fotovoltaiko in učinkovitim ovojem proizvajajo več energije, kot je porabijo, veliko funkcij opravljajo avtarkično in s tem sodijo v najvišji energetski razred koncepta Schüco Energy Network…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE