Kako močno bo država udarila po solarni industriji?

Subvencije za odkup električne energije iz sončnih elektrarn se bodo prihodnje leto znižale dvakrat Državne subvencije za električno energijo iz sončnih elektrarn bodo z januarjem najverjetneje nižje za 28 odstotkov v primerjavi z letom 2009, v drugem polletju pa že za 36 odstotkov v primerjavi s predlanskim. Tako predvideva predlog spremenjene uredbe o podporah električni energiji, proizvedeni v sončnih elektrarnah.

Državne subvencije za električno energijo iz sončnih elektrarn bodo z januarjem najverjetneje nižje za 28 odstotkov v primerjavi z letom 2009, v drugem polletju pa že za 36 odstotkov v primerjavi s predlanskim. Tako predvideva predlog spremenjene uredbe o podporah električni energiji, proizvedeni v sončnih elektrarnah.

Priložnost, da bi še letos zgradili sončno elektrarno, jo priključili na omrežje in si tako zagotovili višjo subvencijo, je že zamujena. Poznavalci zato svetujejo: če nameravate graditi sončno elektrarno, to storite v prvi polovici prihodnjega leta. Subvencije bodo namreč po juniju nižje še za osem odstotnih točk. Ko sklenete pogodbo za odkup elektrike, boste (če ste elektrarno zgradili s svojimi sredstvi) po tej ceni lahko elektriko prodajali 15 let.


Novi izračun

Kaj to pomeni v številkah? Višina subvencij za elektriko iz sončne energije se znižuje od leta 2009, cena iz tega leta velja za izhodiščno in znaša 415,46 evra za megavatno uro elektrike. Sončne elektrarne, ki bodo v omrežje vključene pred novim letom, bodo za megavatno uro od države prejele okoli 344 evrov (plus tržna cena za megavat, ki znaša okoli 55 evrov). Po novem letu bo država za megavat plačevala malenkost manj kot 300 evrov, po 1. juniju pa okoli 266 evrov. Uredba hkrati predvideva tudi možnost dodatnega znižanja subvencij (za odstotno točko), če bo sončnih elektrarn preveč.


Kako bo znižanje subvencij vplivalo na industrijo

»Januarsko znižanje je pričakovano in je nekako logično, saj se precej ceni tudi oprema za sončne elektrarne. Na nadaljnje postavljanje sončnih elektrarn pa utegne vplivati že junijsko znižanje subvencij…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE