Namesto vetrnic energija iz rožic

Namesto vetrnic energija iz rožic Vetrno polje bi ustvarilo enako količino energije kot že poznane vetrnice, a bi bilo bolj učinkovito, saj so lahko stebla posejana precej bolj na gosto kot vetrnice.

Vetrno polje bi ustvarilo enako količino energije kot že poznane vetrnice, a bi bilo bolj učinkovito, saj so lahko stebla posejana precej bolj na gosto kot vetrnice.

ewyorško oblikovalsko podjetje Atelier DNA se je domislilo drugačnih vetrnih elektrarn, ki ne povzročajo hrupa in ogrožajo ptic ali netopirjev, poroča Discovery: namesto rezil uporabljajo stebla. Elektrarne so si zamislili v Masdarju, šest kvadratnih kilometrov velikem brezavtomobilskem območju blizu Abu Dabija.

 


Rešitev uporablja 1203 stebla, visoka 55 metrov. Temelji so betonski, sama stebla so iz ogljikovih vlaken. Vsako steblo vsebuje plast elektrod in keramičnih plošč, ki pod pritiskom ustvarjajo tok. Ko jih veter zaziba, se ploščice stisnejo in tako ustvarijo energijo. Na vrhu vsakega stebla inovativnih vetrnih elektrarn je LED svetilka, ki se prižge glede na prisotnost in moč vetra. Energijo bi shranjevali v dveh velikih kleteh pod elektrarno.

Izvirni članek s pripadajočimi fotografijami je na spletni strani Discoveryja.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE