Nasvet: Katera prezračevalna naprava je najučinkovitejša

Nasvet: Katera prezračevalna naprava je najučinkovitejša

Strokovnjaki svetujejo mehansko nadzorovano prezračevanje, za katero lahko dobite tudi subvencijo ekosklada.

 

Izbiramo lahko med centralnim ali lokalnim prezračevanjem z uporabo odpadne toplote (rekuperacija) oziroma brez te.

Priporočam centralno prezračevanje z rekuperacijo, saj zagotavlja zdravo bivalno ozračje s svežim, čistim zrakom, precejšnje energijske prihranke, iz zraka odstranjuje neprijetne vonjave, pline, zdravju škodljive mikroorganizme in prašne delce ter samodejno uravnava vlago, količino ogljikovega dioksida in podobno. Vsaka prezračevalna naprava mora biti preizkušena po evropskih standardih SIST EN 308 v neodvisni pooblaščeni ustanovi. Ta atest je pogoj za nepovratna finančna sredstva ekološkega sklada. Pogoji za omenjena sredstva so: najmanj 80-odstotna učinkovitost za centralne naprave (za te lahko dobite 25-odstotno subvencijo oziroma največ 2.800 evrov) in 65-odstotna učinkovitost za lokalne naprave (subvencija lahko znaša največ 400 evrov). Specifična raba elektrike za pogon mora biti pod 0,45 vata na kubični meter na uro.

 

Neprimerne za hladne prostore

Energijska učinkovitost centralnih prezračevalnih naprav z vračanjem toplote odpadnega zraka je pri boljših napravah

do 90 odstotkov ali celo več (v povprečju do 85 odstotkov na leto), pri lokalnih napravah pa povprečno do 70 odstotkov. Merilo za energijsko učinkovitost so tudi specifične toplotne izgube v vatih na kubični meter na uro oziroma specifična raba elektrike za pogon naprave, ki je omejena. Pomembno je, da z rekuperacijo precej zmanjšamo ventilacijske toplotne izgube, s tem ukrepom pa se zmanjšajo tudi skupne toplotne izgube stavbe. Za vse možnosti mehanskega prezračevanja velja, da v neobremenjene, torej čiste prostore dovajamo svež prečiščen zrak, iz onesnaženih prostorov pa topel odpadni zrak odvajamo skozi rekuperator, kjer zraku odvzamemo toploto in tako varčujemo. Učinkovitost prezračevalne naprave je večja, če izstopnemu onesnaženemu zraku v rekuperatorju odvzamemo čim več toplote. S prezračevalnimi napravami ne prezračujemo hladnih prostorov, pomembno pa je tudi poudariti, da kuhinjska napa s prisilnim odvodom odpadnega zraka skozi streho ni dovoljena tam, kjer je vgrajeno centralno prezračevanje. Zelo pomembno je tudi vzdrževanje. Filtre je treba pogosto čistiti, cenejše zamenjati vsake tri do štiri mesece. Vsako desetletje je treba očistiti tudi izmenjevalce in cevovode ter se tako znebiti morebitnih bakterij.

 

Vsako uro se mora zamenjati do 30 kubičnih metrov zraka na osebo

Za pravilno dimenzioniranje centralne prezračevalne naprave potrebujete kar nekaj podatkov. Pomembni so toplotna izolacija ovoja stavbe, velikost in razporeditev prostorov, število oseb, morebitna lokacija prezračevalne naprave in drugo. Za stanovanjske prostore velja, da se mora vsako uro zamenjati od 20 do 30 kubičnih metrov zraka na osebo…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE