S pametnimi števci do 10-odstotnih prihrankov

S pametnimi števci do 10-odstotnih prihrankov Porabo lahko zmanjšamo za pet do deset odstotkovS pametnimi števci elektronsko merimo porabo elektrike, zemeljskega plina, utekočinjenega naftnega plina, vode in drugih energentov. Porabo teh lahko zmanjšamo za pet do deset odstotkov, če jo sproti nadziramo in te podatke analiziramo v okviru sistema za upravljanje energije.Pri ukrepih za cenejšo in učinkovitejšo rabo energije, ki jih podjetja določijo na podlagi podatkov iz pametnih števcev, lahko ta podprejo tudi dobavitelji, recimo s tarifami, ki jih prilagajajo trenutnemu stanju v omrežju, pravi Aleš Podgornik iz Centra za energetsko učinkovitost pri IJS.Podjetja lahko s pametnimi števci sproti merijo in analizirajo dinamiko svoje porabe, na podlagi teh podatkov pa določijo ukrepe za cenejšo in učinkovitejšo rabo energije. Pri tem jih lahko podprejo tudi distributerji, recimo s tarifami, ki jih prilagajajo trenutnemu stanju v omrežju, pravi Aleš Podgornik iz Centra za energetsko učinkovitost pri IJS . Z večanjem deleža razpršenih virov energije v prihodnosti bo to vse bolj aktualno in mogoči bodo veliki prihranki v času presežka energije.

Porabo lahko zmanjšamo za pet do deset odstotkov

 

S pametnimi števci elektronsko merimo porabo elektrike, zemeljskega plina, utekočinjenega naftnega plina, vode in drugih energentov. Porabo teh lahko zmanjšamo za pet do deset odstotkov, če jo sproti nadziramo in te podatke analiziramo v okviru sistema za upravljanje energije.

 

Pri ukrepih za cenejšo in učinkovitejšo rabo energije, ki jih podjetja določijo na podlagi podatkov iz pametnih števcev, lahko ta podprejo tudi dobavitelji, recimo s tarifami, ki jih prilagajajo trenutnemu stanju v omrežju, pravi Aleš Podgornik iz Centra za energetsko učinkovitost pri IJS.

 

Podjetja lahko s pametnimi števci sproti merijo in analizirajo dinamiko svoje porabe, na podlagi teh podatkov pa določijo ukrepe za cenejšo in učinkovitejšo rabo energije. Pri tem jih lahko podprejo tudi distributerji, recimo s tarifami, ki jih prilagajajo trenutnemu stanju v omrežju, pravi Aleš Podgornik iz Centra za energetsko učinkovitost pri IJS . Z večanjem deleža razpršenih virov energije v prihodnosti bo to vse bolj aktualno in mogoči bodo veliki prihranki v času presežka energije.

 

Z merjenjem dejanske porabe podjetje pridobi podatek o točni porabi in dinamiki porabe, ki ji lahko prilagaja svoje procese. To mu na primer omogoča izkoriščanje nižje tarife za najintenzivnejše porabnike v svojem delovnem procesu in manjšanje konic trenutne porabe ob zagonih električnih porabnikov, pojasnjuje Podgornik.

 

Merjenje porabe v 15-minutnih intervalih

Pametni števci omogočajo precej več funkcij kot zgolj merjenje energije za mesečni obračun, dodaja Tomaž Fatur, direktor za strategijo in razvoj v Solveri Lynx . Merijo lahko porabo energije v krajših in poljubno določenih intervalih (recimo vsakih 15 minut za podjetja) in tudi končno obremenitev električnega omrežja. Pametni števci vsebujejo komunikacijske sklope, prek katerih lahko podatke iz števca pošiljajo odjemalcu (podjetju) in distributerju elektrike takoj po meritvi porabe energije v nekem časovnem intervalu. Odjemalec lahko tako natančno spremlja porabo in pridobi dragocene informacije o svoji energetski učinkovitosti….


Celoten članek: http://www.finance.si/292964/S-pametnimi-%B9tevci-do-10-odstotnih-prihrankov

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE