Sončna energija in premog spet v modi

Sončna energija in premog spet v modi Katastrofa na Japonskem je preusmerila pozornost vlagateljev na delnice podjetij, ki izdelujejo opremo za pridobivanje sončne energije. Zdaj so pri vlagateljih spet zaželene tudi delnice premogovnikov. Na novo se je razvnela razprava o smislu in nesmislu jedrskih elektrarn, to pa je povzročilo, da je veliko vlagateljev svoje naložbe prerazporedilo.

Katastrofa na Japonskem je preusmerila pozornost vlagateljev na delnice podjetij, ki izdelujejo opremo za pridobivanje sončne energije. Zdaj so pri vlagateljih spet zaželene tudi delnice premogovnikov. Na novo se je razvnela razprava o smislu in nesmislu jedrskih elektrarn, to pa je povzročilo, da je veliko vlagateljev svoje naložbe prerazporedilo.

Tečaji solarnih delnic so šinili navzgor in že nekoliko pozabljena panoga je spet v središču zanimanja. Potem ko so na primer Nemčija, Francija in Italija napovedale znižanja subvencij, ki jih daje država za pospeševanje tovrstne oskrbe z energijo, se je bilo mogoče bati, da se bo občutno zmanjšalo povpraševanje po tovrstni opremi, to pa je do nedavne nesreče vplivalo tudi na tečaje delnic. Vrednost nekaterih se je znižala do 80 odstotkov.


Če se bo trend obrnil v korist sončne energije, kar je že mogoče opaziti, se bodo tečaji spet krepili. Že nekaj časa pa so na nakupovalnem seznamu številnih vlagateljev tudi delnice premogovnikov. Ponudba premoga je bila že do zdaj pičla, delno tudi zaradi velikih poplav v Avstraliji, zaradi katerih je bilo treba zapreti veliko premogovnikov, ki dajejo kakovosten premog za proizvodnjo koksa…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE