Vsaj tisoč polnilnic do leta 2015

Vsaj tisoč polnilnic do leta 2015 Polnjenje električnih vozil bo brezplačno vsaj do konca prihodnjega leta.V Londonu bodo do začetka olimpijskih iger leta 2012 postavili 25 tisoč polnilnih mest za električna vozila, pri nas pa jih bo do leta 2015 najmanj tisoč. Ta hip je pri nas 27 polnilnih postaj. Najmočnejša ponudnika polnilnih postaj za električna vozila pri nas sta Etrel in A-Cosmos . Prvi ponuja polnilnice, ki so plod njihovega lastnega znanja, drugi pa pri nas prodaja izdelke angleškega Elektromotiva . Pri Etrelu so nam povedali, da so do zdaj postavili deset postaj, pri A-Cosmosu pa pravijo, da je njihovih 16 postaj. Ena polnilna postaja je Interenergova .

Polnjenje električnih vozil bo brezplačno vsaj do konca prihodnjega leta.

 

V Londonu bodo do začetka olimpijskih iger leta 2012 postavili 25 tisoč polnilnih mest za električna vozila, pri nas pa jih bo do leta 2015 najmanj tisoč. Ta hip je pri nas 27 polnilnih postaj.

 

Najmočnejša ponudnika polnilnih postaj za električna vozila pri nas sta Etrel in A-Cosmos . Prvi ponuja polnilnice, ki so plod njihovega lastnega znanja, drugi pa pri nas prodaja izdelke angleškega Elektromotiva . Pri Etrelu so nam povedali, da so do zdaj postavili deset postaj, pri A-Cosmosu pa pravijo, da je njihovih 16 postaj. Ena polnilna postaja je Interenergova .

 

Polnilne postaje niso namenjene domači uporabi

Električne stebričke, ki so bili le nekakšne dvignjene električne vtičnice, so zamenjale tehnično dovršene polnilne enote, ki so lahko nameščene v stebrih ali v stenske enote. Ta enota med drugim omogoča pametno izrabo razpoložljive energije v baterijah električnih vozil. To pomeni, da lahko vozilo s polnilno enoto odvečno energijo po potrebi tudi oddaja nazaj v omrežje. Ob tem je treba poudariti, da polnilne postaje niso namenjene domači uporabi, saj bi morala za to zadostovati navadna vtičnica.

 

Tehnična zapletenost in namembnost polnilne postaje močno vplivata na njeno ceno. Za te boste pri nas morali odšteti med 2.500 in 5.500 evri. Cena je odvisna predvsem od kompleksnosti postaje.

 

Po ocenah Etrela in A-Cosmosa lahko v prihodnjih štirih letih pričakujemo najmanj tisoč novih polnilnih postaj. Če bo obveljala najbolj optimistična ocena, jih bo kar dva tisoč…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE