Z zamenjavo dobavitelja elektrike do 120 evrov prihranka

Z zamenjavo dobavitelja elektrike do 120 evrov prihranka Naši bralki zanima, ali se jima splača zamenjati dobavitelja električne energije; ena je zdaj odjemalka Elektra Ljubljana, druga pa Elektra Celje; preverili smo, kaj bi bilo zanju najceneje; posebej opozarjamo na obračunsko moč, ki jo številni zaradi nevednosti hudo preplačajo; kako sploh zamenjati dobavitelja?

Naši bralki zanima, ali se jima splača zamenjati dobavitelja električne energije; ena je zdaj odjemalka Elektra Ljubljana, druga pa Elektra Celje; preverili smo, kaj bi bilo zanju najceneje; posebej opozarjamo na obračunsko moč, ki jo številni zaradi nevednosti hudo preplačajo; kako sploh zamenjati dobavitelja?

Mateja in Alenka (pravi imeni sta znani uredništvu) sta že več kot dve desetletji pri istem ponudniku električne energije. Mateja pri Elektru Ljubljana , Alenka pa pri Elektru Celje . Poglejmo njuni zgodbi.


Matejin zabeljen račun

Mateja nam je poslala letni izpisek za obdobje od aprila 2010 do aprila 2011. Obračunska moč, ki vpliva na znesek na položnici, je zanjo ustrezna, in sicer sedem kilovatov. Ker je bilo v izračunu upoštevanih 374 dni, smo za namen našega izračunavanja na letni ravni porabo preračunali na 365 dni. V letu dni je tako porabila 6.568 kilovatnih ur energije, od tega 3.588 v času visoke tarife in 2.980 v času nizke tarife. In cena, ki jo je za to plačala? Skupaj z DDV 816 evrov. Ker so se cene od lanskega aprila do zdaj spremenile, mora za v prihodnje torej narediti nov obračun; recimo, da bi bila Matejina poraba v prihodnje enaka kot do zdaj. Kateri distributer je torej pri tej porabi zanjo najbolj ugoden?

Pomagali smo si z informativnimi izračuni na spletni strani Javne agencije RS za energijo , kjer je na voljo primerjalnik ponudb vseh distributerjev v Sloveniji. Izračun smo naredili na dan 26. oktobra 2011. Prva ugotovitev je, da se je cena električne energije od takrat do zdaj kar precej povišala. Njen dosedanji dobavitelj Elektro Ljubljana (paket Gospodinjski odjem) bi jo ob enaki porabi kot do zdaj stal 914 evrov na leto. In kateri dobavitelj bi bil zanjo najugodnejši? Teoretično paket Modra energija za toplotne črpalke, ki ga ponuja Elektro Maribor . Toda žal Mateja živi v bloku v Ljubljani, ki ima daljinsko ogrevanje, zato toplotna črpalka odpade. Druga najcenejša ponudba zanjo bi bil paket Reenergija Elektra Gorenjska . Toda tudi ta Mateji ni na voljo, saj ga ponujajo tistim, ki pri njih kupijo na primer solarni sistem, kotle za lesno biomaso, toplotne črpalke …, ki pa Mateji v bloku ne pomagajo veliko.


Zanjo najcenejši bi bil tako paket Poceni elektrika – Gospodinjski odjemalci ponudnika GEN-I . Pri njih bi za elektriko na letni ravni ob porabi, ki jo je imela lani, plačala 790 evrov. V Petrolu Energetika , ki je zanjo drugi najugodnejši, bi za elektriko plačala slab evro več. Mateji se torej splača zamenjati dobavitelja, saj bi tako prihranila 124 evrov na leto oziroma dobrih deset evrov na mesec.


Alenkin letni prihranek 56 evrov

Poglejmo še izračun za Alenko, ki je odjemalka Elektra Celje. Alenka živi v hiši in ima obračunsko moč 10 kilovatov. Od septembra 2010 do septembra 2011 je v času visoke tarife porabila 1.863 kilovatnih ur in v času nižje tarife 2.055 kilovatnih ur, za kar je z DDV plačala 580 evrov. Kaj pokažejo zdajšnji izračuni? Zanjo najugodnejši bi bil paket Modra energija za toplotne črpalke, ki ga ponuja Elektro Maribor. Zanj bi ob enaki porabi energije kot med obema septembroma plačala 535 evrov…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI