Sončne elektrarne v Sloveniji v zadnjih dveh letih strmo rastejo, investitorji so se za izgradnjo hitreje odločali predvsem zaradi podražitev elektrike ter napovedane spremembe uredbe o samooskrbi z elektriko, ki stopi v veljavo s 1.1.2024. Stanje sončnih elektrarn zadnjih nekaj let spremlja Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, povzemamo njihove izsledke.

 

Sončne elektrarne - pregled trga v Sloveniji

 

V zadnjem poročilu so navedli, da je bilo v Sloveniji v letu 2022 zagnanih rekordnih 12.231 sončnih elektrarn, kar je skoraj enkrat več kot leto poprej (6307 sončnih elektrarn v letu 2021) ter nekje trikrat več kot pred dvema letoma (3961 sončnih elektrarn v letu 2020), pri čemer gre po večini za male sončne elektrarne za samooskrbo gospodinjstev. V bližini Hrastnika sta bili zagnani dve sončni elektrarni z več kot 1 MW močjo.


Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji nameščenih skupno 30.557 sončnih elektrarn z močjo 631,9 MW. V letu 2022 smo jih zagnali rekordnih 12.231, s skupno močjo 164,3 MW, kar znese skoraj tretjino vseh.

Soncne elektrarne v Sloveniji moc soncnih v slo

Prikaz rasti instalirane moči vseh sočnih elektrarn v Sloveniji po letih.


Kje imamo največ sončnih elektrarn?

Največ sončnih elektrarn v Sloveniji imamo v Podravski regiji, sledita Ljubljanska in Celjsko-Savinjska regija. Glede na inštalirano moč sončnih elektrarn na prebivalca se je na prvo mesto povzpela savinjska regija s 474 W/preb., sledi ji pomurska regija s 468 W/preb. in posavska s 449 W/preb.. Na repu seznama je osrednjeslovenska regija s 168 W/preb. Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji nameščenih 30.557 sončnih elektrarn s skupno močjo 631,9 MW.

Soncne elektrarne v Sloveniji po regijah

Instalirana moč sončnih elektrarn po slovenskih regijah.

 

Zbiratelj podatkov poroča, da so informacije o inštalirani moči novih sončnih elektrarn za 2022 osnovane na bazi Registra deklaracij za proizvodne naprave električne energije iz obnovljivih virov in seznama sončnih elektrarn - samooskrba. V statistiko so vključene tudi tiste starejše sončne elektrarne, ki jih v bazi Agencije za energijo ni več, bodisi da sončna elektrarna ne obratujejo več ali da lastniki niso v zakonitem roku podaljšali deklaracije za obnovljive vire energije ali da niso več upravičeni do podpore.

 baner soncne elektrarne

V letu 2022 za sončne elektrarne 26 % manj subvencij

Leta  2021 so bile subvencije podeljene za skupno 3.718 naprav. Investitorji so prejeli za 94,8 mio € subvencij za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, od tega za sončne elektrarne 55,5 odstotkov sredstev (52,6 mio €). Investitorji v sončne elektrarne so sicer že v marcu 2022 zaradi bistveno povečanega števila vlog, porabili vsa namenjena sredstva za subvencije, tako da od marca za subvencije za sončne elektrarne za samooskrbo več ni bilo mogoče kandidirati, za vetrne elektrarne pa se je zgodilo, da v letu 2022 ni bila izdana niti ena nepovratna podpora.

 

Pregled trga sončnih elektrarn

Leto 2022 je bilo za fotovoltaično industrijo zelo vzpodbudno. Izredno povečanje zanimanja za investicije v male sončne elektrarne gre pripisati visokim povišanjem cen električne energije in napovedanim spremembam uredbe o samooskrbi z električno energijo, ki začne veljati s 1.1.2024. 

 

Soncne elektrarne v Sloveniji gibanje cen elektrike

Referenčne cene elektrike od leta 2009 do danes.

V Sloveniji se s proizvodnjo solarnih modulov in prodajo komponent sončnih elektrarn ukvarja nekje 100 podjetij. Po prometu je vodilno podjetje še vedno podjetje Bisol Group d.o.o. iz Prebolda, sledi mu podjetje ETI Elektroelement d.d.. Med prodajalci in ponudniki storitev sončnih elektrarn so vodilna podjetja Gen-i, Sonce energija, Enertec - Moja elektrarna. Na področju fotovoltaike deluje več raziskovalnih ekip, samo na Univerzi v Ljubljani deluje 22 raziskovalcev, nekaj manjših skupin pa tudi na fakultetah univerze v  Mariboru in univerze v Ljubljani.

 

Sončne elektrarne v Sloveniji proizvedejo 5-odstoten delež proizvedene električne energije

Sončne elektrarne v Sloveniji so proizvedle 632 MWh električne energije. Pri tem je treba omeniti, da je v tem podatku zajet tudi hrvaški delež električne energije iz krške jedrske elektrarne. Brez hrvaškega deleža sončne elektrarne pokrivajo kar 6,3 % vse proizvedene električne energije v Sloveniji, v letu 2021 je ta odstotek znašal 3,5, v letu 2020 pa 2,2.


Soncne elektrarne v Sloveniji statistika

V letu 2022 je bila rast malih sončnih elektrarn v Sloveniji rekordna


Sončno obsevanje v Sloveniji

Sončno obsevanje je po podatkih Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko, ki meritve opravlja od leta 2006 na vodoravno površino v lanskem letu znašalo 1368 kWh/m2, kar je največ do sedaj. Število sončnih dni se povečuje, saj je samo od lani vrednosti sončnega obsevanja na vodoravno površino narasla za 7,6 Wh/m2. Kot je znano je ciklično delovanje sonca trenutno v upadanju, vzroke povišanega sončnega obsevanja pa gre pripisati globalnim klimatskim spremembam.

 

Soncne elektrarne v Sloveniji soncno obsevanje

Graf sončnega obsevanja na vodoravno površino v Ljubljani v letu 2022 po mesecih.Soncne elektrarne v Sloveniji vecletno soncno obsevanje

Povprečje letnega sončnega obsevanja na vodoravno površino v Ljubljani. V primerjavi z letom prej je v lanskem letu vrednost narasla za 7,6 Wh/m2.

Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih podatkovnih baz:

Javna agencija Republike Slovenije za energijo, Statistični urad Republike Slovenije, Borzen d.o.o., SODO

Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

V lanskem letu je bil uspešno zaključen en razpis za projekte proizvodnih elektrarn na obnovljive vire energije (OVE) za vstop v podporno shemo, na katerem so izbrali 37 projektov na OVE. Med njimi je bilo 25 projektov sončnih elektrarn v skupni moči 10 MW. Povprečna ponujena prodajna cena električne energije iz sončnih elektrarn je znašala 72.59 €/MWh (4% nižje kot v letu 2019).  
Prav tako se je prvič po letu 2016 znižala referenčna cena električne energije. V letu 2020 je znašala 60.50 €/MWh. 
 
Statistika sončnih elektrarn 
Podatki o instalirani moči novih sončnih elektrarn v lanskem letu temeljijo na bazi Registra deklaracij za proizvodne naprave električne energije iz obnovljivih virov in seznama elektrarn v samooskrbi. V statistiko so vključene tudi tiste starejše sončne elektrarne, ki jih v bazi Agencije za energijo ni več. Te elektrarne ali ne obratujejo več, investitorji niso pravočasno podaljšali deklaracije za obnovljive vire energije ali niso več upravičene do podpor. Skupna moč teh elektrarn znaša 2,8 MW. 
Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji skupno nameščenih 11990 sončnih elektrarn v skupni moči 371,5 MW.
 
Višina porabljenih sredstev za podpore OVE v letu 2020 
V letu 2020 je bilo skupno izplačanih 124.7 mio € za podpore proizvodnji električne energije iz OVE. Od tega so sončne elektrarne dobile 51,5 % oziroma 64,3 mio €. Višina izplačanih podpor se je v letu 2020 zvišala za eno dobro odstotno točko glede na leto 2019. Višina deležev podpor med posameznimi obnovljivimi viri se v zadnjih letih ni bistveno spremenil. 
 
Deleži obnovljivih virov energije v Sloveniji v letu 2020 
Delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn se je lani znašal 1.8% in sicer pri precej veliki skupni proizvodnji električne energije v višini 16 TWh (le 3% manj od rekordnega leta 2014 v zadnejm desetletju). Sončne elektrarne so proizvedle 289 MWh električne energije. Pri tem je potrebno poudariti, da je v statistiki zajet tudi hrvaški delež električne energije iz NEK. Brez njega sončne elektrarne pokrivajo 2,2% proizvedene električne energije. 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.