2,6 milijonov ton nemških pelet

Število proizvajalcev pelet v Nemčiji raste. Po podatkih pripravljenih za sejem Interpellets 08, se trenutno s proizvodnjo pelet ukvarja 48 podjetij v 55 peletarnah.

 

ImageŠtevilo proizvajalcev pelet v Nemčiji raste. Po podatkih pripravljenih za sejem Interpellets 08, se trenutno s proizvodnjo pelet ukvarja 48 podjetij v 55 peletarnah.

Predstavitev na sejmu

Najnovejše podatke bodo strokovnjaki predstavili na osmem mednarodnem kongresu, ki bo 28. in 29. oktobra letos v Stuttgartu. Tema razgovorov bodo tudi novi trgi, proizvodnja strojne opreme za velike peletarne in novosti v načinih izdelave pelet. Na strokovne posvete je prijavljenih preko 500 udeležencev in mednarodno priznanih strokovnjakov.

Kongres prirejajo v paru s sejmom Interpellets 08. Na njem bodo svoje usluge in proizvodne zmogljivosti predstavili proizvajalci, trgovci in dostavljalci pelet. Na 7.000 kvadratnih metrih razstavnih prostorov se bo predstavilo 150 razstavljalcev iz več držav. Trenutno imajo največji posamezni nemški proizvajalci vgrajene preše, s katerimi lahko na enem mestu izdelajo več kot 100.000 ton pelet na leto. To količino pelet so še pred petimi leti uspeli s težavo izdelati komaj vsi nemški proizvajalci skupaj.


ImageNova podjetja

Nemške peletarne so sposobne letos proizvesti dvakrat toliko pelet kot lani, vse skupaj pa lahko izdelajo kar 2,6 milijonov ton pelet na leto. Številke kažejo skokovito rast peletnega trga, na katerem so se pojavila nova podjetja, obstoječa pa svoje zmogljivosti stalno povečujejo. S to količino pelet bodo pokrili sedanje potrebe kupcev, saj z njimi lahko ogrejejo 400.000 nemških domov. Pri tem so upoštevali povprečno porabo, ki znaša 6 ton na hišo. S peletami se bo lahko ogrevalo kar štiri krat več uporabnikov kot lani, glavni zagon proizvodnje pa se začenja v teh dneh. Svoje obrate pa so že pred dnevi zagnali manjši proizvajalci, z letno proizvodnjo od 20 do 50.000 ton, ki preskrbujejo v glavnem lokalne trge.


ImageViri in razvoj

Strokovnjaki in proizvajalci ugotavljajo, da bodo potrebe še naprej rasle, zato bodo načrtovanih 13 novih peletarn zagotovo postavili. Slednje bodo s kapaciteto 700.000 ton na leto izdelale dovolj kuriva za preskrbo novih 100.000 gospodinjstev.  

Viri surovin za pelete se v primerjavi s preteklimi leti, niso niti povečali niti zmanjšali. Večina tovarn uporablja žagovino ali oblance, ki napadejo v velikih žagah. Dodatni vir lesnih ostankov za naslednja leta bodo zlasti gozdni ostanki, šibkejša drevesa, ki jih izsekujejo ob čiščenju gozdov, do sedaj neuporabljeni vrhovi dreves, ki ostanejo po sekanju in namensko vzgajani hitro rastoči energetski gozdovi. Vse to kaže, da ima ogrevanje z lesnimi peletami svetlo bodočnost, pri čemer je pomemben tudi neznaten okoljski vpliv takih kurišč. Vsi tisti, ki tak način ogrevanja uporabljajo že danes, pa z primerjavo cen z drugimi energenti, z veseljem ugotavljajo, koliko so prihranili.  

Slika 1: Gibanje cen treh energentov v zadnjih letih v Nemčiji

Slika 2: Primerjava peletne proizvodnje v tonah na leto- za 2006

Slika 3: Proizvajalci- trgovci in dobavitelji pelet se srečajo na specializiranem sejmu

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI