Hrvaški električni superavto s 1088 ‘konji’

Hrvaško podjetje Rimac Automobili s svojim električnim avtomobilom Concept_One že kar nekaj časa buri duhove. Konec junija so ga končno na dirkališču Grobnik nad Reko predstavili tudi domači javnosti in seveda, nam, sosedom. Avto je lep. Mogoče to ni ravno pravi začetek za prispevek o tehnološko dovršenem športnem avtomobilu, toda to je dejstvo. Tisto, kar najprej opaziš, je da iz vsakega delčka Concept_One žari lepota. Odpremo vrata. Notranjost je zasnovala ekipa, ki je delala za Pininfarino. Goran Popovič je z njimi pripravil visokotehnološko notranjost digitalno električne bodočnosti. In potem lahko gremo naprej, na bistvo, ki je očem skrito.

 

Hrvaško podjetje Rimac Automobili s svojim električnim avtomobilom Concept_One že kar nekaj časa buri duhove. Lansko leto so ga končno na dirkališču Grobnik nad Reko predstavili tudi domači javnosti in seveda, nam, sosedom. Avto je lep. Mogoče to ni ravno pravi začetek za prispevek o tehnološko dovršenem športnem avtomobilu, toda to je dejstvo. Tisto, kar najprej opaziš, je da iz vsakega delčka Concept_One žari lepota. Odpremo vrata. Notranjost je zasnovala ekipa, ki je delala za Pininfarino. Goran Popovič je z njimi pripravil visokotehnološko notranjost digitalno električne bodočnosti. In potem lahko gremo naprej, na bistvo, ki je očem skrito.

 

elektrini_super_avto_2

 

Concept_One poganjajo štirje podsistemi elektromotorjev, inverterjev in redukcijskih menjalnikov. Vsak elektromotor poganja eno kolo. Popolnoma neodvisno, kar v kombinaciji z računalniki omogoča popolnoma nov pristop k dinamiki. Tehnični podatki: 1088 KM, navor 3.800 Nm, teža 1.650 kg. Elektromotorje napaja baterija s kapaciteto 92 kWh, kar Concept_One omogoča, da z enim polnjenjem lahko prevozi do 600 kilometrov.

 

elektrini_super_avto_3

 

Mate Rimac, predsednik uprave podjetja Rimac Automobili je prepričan, da je elektromotor precej boljši od klasičnim motorjev, kar pride še posebej do izraza pri športnih in dirkalnih avtomoblilih. Pospešek, ki omogoča, da avto v samo 2,8 sekunde doseže hitrost 100 km/h to nedvomno potrjuje. Končna hitrost je elektronsko omejena na 305 km/h.

 

elektrini_super_avto_1

 

Da bi prihranili na teži avtomobila je karoserija izdelana iz ogljikovih vlaken. Glavnino teže tako predstavljajo baterije in elektromotorji, ki zaenkrat ne omogočajo nižanja teže na želenih 1000 kilogramov. V tem primeru bi Concept_One poganjali motorji z več kot 1KM na kilogram, kar bi omogočilo pospeševanje s časom okrog 2 sekunde do 100 km/h.

Letošnje leto bodo vanj sedli prvi kupci. Torej, če lahko zberete okrog 750.000 evrov, ne oklevajte, naredili bodo »samo« 88 avtomobilov:

 

VIR: http://dne.enaa.com/Gadgeti/Gadgeti/Ekskluzivno-Hrvaski-elektricni-superavto-s-1088-konji.html


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI