Se zavedate pomembnosti prezračevanja?

Oglasno sporočilo

Se zavedate pomembnosti prezračevanja? Za kakovostno in zdravo bivanje v stavbah je nujno, da vse prostore redno in učinkovito prezračujemo.

Za kakovostno in zdravo bivanje v stavbah je nujno, da vse prostore redno in učinkovito prezračujemo. Prenove starogradenj in gradnje novih sodobnih objektov so iz materialov, ki dobro tesnijo in tako omogočajo varčevanje z energijo, po drugi strani pa zahtevajo dobro prezračevanje.

Naravno prezračevanje z odpiranjem oken je zamudno in predvsem energijsko zelo potratno. Z nezadostnim prezračevanjem se v prostorih pojavlja onesnažen zrak – nezadostna količina kisika, preveč ogljikovega dioksida, povečuje se delež prašnih delcev, bakterij, gliv (plesni). Posledice slabega prezračevanja negativno vplivajo na zdravje (glavobol, srbeče oči, kašelj, alergije) in počutje. Prav tako se zaradi materialov, ki dobro tesnijo, pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki se večinoma nabira na notranji strani okenskih stekel, na zidovih pa se pojavijo temni, vlažni madeži in kasneje plesen. Vse te težave lahko preprečimo s kakovostnimi lokalnimi ali centralnimi prezračevalnimi sistemi Blauberg.

 

e2e lokalno prezracevanje rekuperacija

Lokalna prezračevalna naprava Blauberg.

 

Kako skrbeti za vzdrževanje sistema?

Za ohranjanje kakovosti zraka, ki ga dihamo v prostorih, je s pravilnim čiščenjem potrebno poskrbeti tudi za redno vzdrževanje prezračevalnih sistemov. Zaradi vedno večjega zanimanja za prezračevalne naprave, tudi zaradi zakonskih predpisov, ki so v pripravi, je vedno pogostejše vprašanje: »Ali se lahko plesen pojavi v prezračevalnem sistemu in kakšne so lahko posledice?« Odgovor na to podaja eno izmed vodilnih podjetij na področju čiščenja prezračevalnih sistemov, podjetje Inventiva d.o.o.

 

e2e KOMFORT EC SB

Talna centralna prezračevalna naprava Blauberg.

baner prezracevanje

 

Ugodne razmere za razmnoževanje in rast plesni so stabilna temperatura, vir hrane in vlaga. Prah in različna umazanija, ki preidejo skozi filter vaše prezračevalne naprave, so seveda zelo dober vir hrane. Prezračevalni sistem je osnovan tako, da vzdržuje stabilno temperaturo, bodisi gretje ali hlajenje, vlaga pa je dostopna iz okolja, vgrajenega hladilnega registra ali celo iz dodatnega vlaženja. V takšnih ugodnih pogojih plesni spustijo spore, ki lahko povzročajo alergijske ali astmatične reakcije, pri 10-ih % populacije celo zelo hude. Prav tako lahko plesni, žive ali mrtve, proizvedejo toksine, ki povzročijo alergijske reakcije. Daljša izpostavljenost že nizki koncentraciji tovrstnih toksinov lahko lahko vodi k trajni občutljivosti na kemikalije v okolju. Vzdrževanje prezračevalnega sistema je nujno potrebno, saj je od tega odvisno kakšen zrak dihate in kako zdravo živite.

Vaš sistem gretja/hlajenja so pljuča vašega doma. Sistem dejansko vdihne umazan in izdihne svež zrak in tega ne smemo pozabiti.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI