Gradnja hiše – cena, koliko varčna hiša se še izplača

Oglasno sporočilo

Gradnja hiše – nizkoenergijske v primerjavi s klasično, za kakšno hišo naj se odločim, kateri gradbeni material izbrati, kakšni so prihranki

Koliko stane gradnja hiše je prvo in najpogostejše vprašanje novih investitorjev. Drugo vprašanje je za kakšno hišo naj se odločim, posebno če želim maksimalne možne prihranke in čim cenejše bivanje. Danes je razpoložljiva tehnologija gradnje hiš izredno razvita, resnih ponudnikov za gradnjo hiše je na slovenskem trgu par deset. Kljub pestrosti izbire materialov se gradnja hiše še vedno najpogosteje nanaša na zidane hiše, katerih cena izgradnje znaša od 800 do 1.300 EUR na m2 bivalne površine.

Danes gradnja hiše zahteva predvsem nizko porabo energije za ogrevanje, vse novo zgrajene hiše spadajo v razred nizkoenergijskih hiš, zato se v prispevku osredotočamo na zelo dobro nizkoenergijsko hišo, ki jo investitorji pogosto izbirajo, s porabo energije za ogrevanje do 15 kWh/m2. Da bi z gradnjo hiše dosegli tako nizko porabo energije – v gradbenem žargonu to pomeni 1,5 litrna hiša – se največ pozornosti posveča predvsem izdatnejši izolaciji, ki je že v osnovi najpomembnejša pri gradnji varčnih hiš.

 

Gradnja hise

Ytong toplotna izolacija iz porobetona

Gradnja hiše zavisi od potrebe koliko energije želite porabiti za bivanje

Večina novograditeljev se ne zaveda, da je lahko dobra nizkoenergijska hiša izgrajena z nosilno konstrukcijo, ki že v osnovi služi kot izolacija. Osnovna nosilna konstrukcija hiše je lahko izvedena v tanjšem obsegu – izredno tanki debelini.

Še vedno velja prepričanje, da je zadostna izolativnost zagotovljena z namestitvijo primerne, običajno zelo debele (>20 cm) izolacije na zunanjih obodnih zidovih hiše. Lahko pa se odločite za osnovno nosilno konstrukcijo, ki je dovolj izolativna, da doseže standard nizkoenergijske gradnje hiše in ne potrebna dodatna toplotna izolacija na zunanjem zidu, ali pa ta potrebuje le relativno tanek sloj.

 


Ne obstaja veliko gradbenih materialov, ki ustrezajo kriteriju izolativnosti in nosilnosti hkrati, ter s tem omogočajo izvedbo enoslojnega zunanjega zidu v nizkoenergijski gradnji brez dodatne izolacije. Takšen material je naprimer porobeton Ytong.


baner gradnja hise


Na ceno gradnje hiše, posebno nizkoenergijske hiše, ima največji vpliv predvidena poraba energije

Manjša je projektirana poraba energije po kvadratnem metru, višji bodo stroški gradnje, torej se bodo približali ceni 1.400 € po kvadratu. To pomeni, da bo cena gradnje hiše, manjše zelo dobre nizkoenergijske s 130 m2 površine dosegla okrog 180.000 €.

tabela potreba toplote za ogrevanje stavbe

Klasična nizkoenergijska hiša iste velikosti bi stala približno 143.000 €. Razlika je precejšnja, vendar pa si lahko del stroškov gradnje zelo dobre nizkoenergijske hiše povrnemo s pridobitvijo subvencije Eko sklada ter seveda manjšo porabo energije v prihodnosti. Razlika v investiciji z upoštevanjem subvencije naj bi se povrnila v približno 20 letih, kar je gledano na celotno življenjsko dobo hiše, v resnici zelo hitro.


Gradnja hiše s porobetonom Ytong ima številne pomembne prednosti

Porobeton Ytong je od nekdaj znan po izolativnosti, zato ni čudno, da ga pogosto najdemo v projektih varčnih hiš. Vsak od navedenih načinov ima svoje prednosti in slabosti, stroške gradnje pa je potrebno izračunati na podlagi dejanskih podatkov. Seveda pa priporočljivega  standarda nizkoenergijske ali pasivne hiše ne dosežemo le z gradnjo optimalno izoliranih zidov in strehe, pač pa moramo upoštevati še lokacijo hiše, orientacijo na parceli, oblikovni faktor, stavbno pohištvo, ter sistem za ogrevanje. V primerjavi z začetki nizkoenergijske gradnje in gradnje pasivnih hiš pred približno 15 leti so cene sistemov in materialov nižje, pa kljub temu še vedno višje od cen materialov, ki jih uporabljamo za gradnjo klasičnih hiš.

 

Projektiranje hise nizkoenergijska ytong Medija

Nizkoenergijska hiša je lahko zelo razgibana. Na sliki Ytong hiša Medija.

 

Okvirni stroški gradnje nizkoenergijske hiše v primerjavi z klasično nizkoenergijsko hišo

Stroški gradnje hiše, nizkoenergijske hiše so odvisni od samega projekta in vrste materialov. Groba ocena je, da je razlika stroška gradnja hiše – dobra nizkoenergijska hiša je od gradnje klasične nizkoenergijske hiše dražja za nekje 10%. Najdemo lahko tudi ocene stroškov gradnje nizkoenergijske hiše po kvadratnem metru (vir), ki se gibajo od 1.100 do 1.400 €/m2. Glede na ta izhodišča bi bil strošek gradnje klasične nizkoenergijske hiše (torej minimalni standard po PURES-u) približno 1.100 €/m2. Odstopanja so lahko povezana predvsem s kakovostjo izbranih materialov.


Za več informacij o projektiranju nizkoenergijske hiše, pišite na spodnji obrazec

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI