Sončne elektrarne: nosilnosti konstrukcije, osončenost strehe

Sončne elektrarne: nosilnosti konstrukcije, osončenost strehe Najprej energetska neodvisnost

Pozimi je upoštevana obremenitev sončne elektrarne z debelo plastjo snega, zato je za vsako normalno ostrešje teža modulov zanemarljiva. Dodatna obremenitev s sončno elektrarno je običajno enaka, kot če bi na kritino položili še eno plast strešnikov. Način pritrditve se za solarne module spreminja glede na vrsto kritine, ter omogoča enostavno in varno sidranje.

Solarne module lahko namestimo tudi tako, da so integrirani v streho stavbe in v celoti nadomestijo strešno kritino na teh površinah. Na primer na strehah z bitumensko kritino strešnike le privzdignemo ter namestimo nosilne plošče, na opečnatih strehah pa je potrebno strešnike odstraniti in nato določen del namestiti nazaj. Solarni sistem postavljamo za naslednjih 30 let, zato vse preboje skrbno zatesnimo.

 

pritrjevanje soncne elektrarne 1
Načinov pritrditve za solarne module je skoraj toliko kot kritin
pritrjevanje soncne elektrarne 3

 

Primer manj osončene strehe

Če stavba stoji na odprtem težav ne bo. Kjer pa se nahajajo visoke stavbe, drevesa ali stebri bo senca zmanjšala učinkovitost sončne elektrarne. Skupine modulov so vedno povezane v zanke, zato lahko senca na enem modulu povzroči zmanjšano produkcijo vseh modulov v tej zanki. Solarna elektronika ima rešitev tudi za te primere, na primer to velja za določen tip razsmernika, ki za 10% izboljša učinkovitost sistema, kljub delno osenčenim ploskvam strehe.

 

baner soncne elektrarne

 

Najprej energetska neodvisnost

Namen vgradnje lastne sončne elektrarne je  zagotavljanje energetske neodvisnosti uporabnika in zmanjšanje energetske odvisnosti države. V Sloveniji za vgradnjo lastne sončne elektrarne lahko pridobite subvencijo in ugoden kredit. S tem se približujemo temeljnemu energetskemu in strateškemu namenu – postati energetsko samooskrben, brez da smo izpostavljeni tveganjem.

 

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI