Samorazlivni estrih in talno ogrevanje

Samorazlivni estrih in talno ogrevanje. Koliko mora biti minimalna debelina estriha? Katero vrsto estriha izbrati za talno gretje?

Sodobne stavbe lahko varčno in učinkovito ogrejemo samo z nizkotemperaturnim ogrevanjem. Talno ogrevanje je najbližje idealnemu temperaturnemu profilu med tlemi in stropom, zato je najprimernejše. Govorimo o sistemu izdelanem iz polimernih cevi, v katerih kroži voda, povprečno ogreta na 28°C.

 

talno ogrevanje samorazlivni estrih

Debelina estriha za talno gretje nad temenom cevi je manjša

 

Priprava tal in robov

Pristop je enak, kot če bi želeli vgraditi običajen betoinki estrih. Na trdno podlago položimo plast vodoravne toplotne izolacije, ob stene pa 10 mm debel in primerno visok trak stisljive toplotne izolacije, ki bo prevzemal raztezke estriha. Preko vsega razgrnemo še gradbeno PVC folijo, da tvori nepropusten bazen, ki preprečuje vdor tekočega estriha v reže med izolacijo.

Sledi polaganje cevi za talno ogrevanje, ki so lahko pritrjene na podloženo armaturno mrežo ali pa jih s posebnimi sponkami pritrdimo skozi folijo v podložene plošče. Med polaganjem so cevi pod pritiskom, da lahko opazimo slučajno poškodbo med delom.

 

Osnovni material za samorazlivni estrih je mavec

Praškasti material, ki ga pred polaganjem zmešamo z vodo, je izdelan iz kalcijevih sulfatov (anhidritni mavec), iz veziv, drobljenega gramoza in peska. Po mešanju z vodo, ga po cevi potisnejo v prostor, kjer se samodejno razlije, površina pa postane popolnoma vodoravna.

Samorazlivni estrih je po 24 urah že pohoden, po 7 dneh pa se lahko prične ogrevati, vendar v začetku naj bo ogrevanje previdno. Samostojno se posuši v treh do štirih tednih. Je odlična podlaga za vse vrste talnih oblog, ima enakomerno gostoto ter visoko tlačno in upogibno trdnost, zaradi česar je lahko tanjši in zelo primeren tudi za adaptacije starih objektov.

 

talno ogrevanje estrih

Polaganje samorazlivnega estriha je hitro in enostavno

 

Samorazlivni estrih je idealen za talno ogrevanje

Samorazlivni estrih se razlije po površini in ustvari enakomeren ter tesen stik z vso površino cevi talnega ogrevanja, zato je prestop toplote najboljši med vsemi primerljivimi sistemi. Izvedba je nekoliko dražja, okrog 15 €/m2, vgradnja pa hitra in enostavna.

Zaradi elastičnosti je plast samorazlivnega estriha lahko za 20% tanjša kot pri betonskem, debelina nad temenom cevi pa znaša okrog 40 mm, najmanj pa 30 mm, kar je odvisno od tipa uporabljenega materiala. Tekoči estrih je tudi okoljsko neoporečen, lahko ga recikliramo, za izdelavo in vgradnjo pa je potrebno vložiti manj energije kot za običajen cementni estrih.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI