JUB in OZS v sodelovanju s partnerskimi podjetji nadaljujeta z regijskimi  izobraževalnimi dogodki za profesionalne izvajalce 

Družba JUB, ki veliko pozornosti usmerja v redna izobraževanja in usposabljanja profesionalnih izvajalcev s področja zaključnih del v gradbeništvu, z letošnjim letom nadgrajuje aktivnosti, ki jih je v sodelovanju s Sekcijo slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS ter partnerskimi podjetji začela uspešno izvajati že lani. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si namreč z izobraževalnimi dogodki, ki jih sekcija za svoje člane, njihove sodelavce in druge zainteresirane kandidate organizira v lokalnih okoljih v vseh slovenskih regijah, prizadevajo k čim bolj kakovostnemu pristopu pri izvedbi zaključnih gradbenih del ter k boljšemu razumevanju in upoštevanju meril trajnostne gradnje. Predstavniki proizvajalcev bodo tako na slikopleskarje in zdaj tudi fasaderje, ki so se jim pridružili letos, neposredno prenašali svoje dragocene izkušnje, ki jih imajo z izvajalci na terenu, jih skozi svoje predstavitve opozarjali na najpogostejše napake pri delu in hkrati seznanjali z najnovejšimi gradbenimi materiali, orodji in inovativnimi rešitvami, ki jih trenutno premore slovenski trg. S pridobivanjem dodatnega znanja in usposabljanjem bodo v sekciji udeležence izobraževanj ozaveščali tudi o dvigu ravni ugleda njihovega poklica, da bi lahko s kakovostnim delom, skladnim z evropskimi standardi, povezali tudi njihovo prihodnje nagrajevanje.

jub certifikat ozs

Pobudo za tovrstna srečanja izvajalcev s proizvajalci gradbenih materialov je na Sekcijo slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS že pred dvema letoma naslovila družba JUB, v projektu pa letos sodelujejo še podjetja KNAUF, F. Leskovec, Graco, Wagner, Z&Z in CRD. Načrti OZS so k sodelovanju pritegniti tudi šole, ki se soočajo z maloštevilnimi vpisi dijakov na izobraževanje za poklic slikopleskarja ali fasaderja. Izobraževanja, načrtovana za prvo tromesečje, so se konec januarja že začela s srečanjem v Novi Gorici ter se v februarju in marcu nadaljevala v Novem mestu, Kopru, Gornji Radgoni in Ljubljani, udeleženci iz območja Ptuja pa bodo predavanja spremljali v aprilu. Z izvedbo tovrstnih izobraževanj, ki jih zaradi boljše udeležbe izvajalcev skušajo izvesti izven visoke poletne sezone, bodo intenzivno nadaljevali tudi v jesenskem času.

Fasadni sistemi

JUB Akademija, ki jo je za potrebe strokovnega izobraževanja ustanovila družba JUB po odprtju svojega Tehnološko raziskovalnega centra v letu 2010, v katerem ima tudi svoj sedež, danes že postaja globalni izobraževalno-razvojni center, prepoznan po visokih standardih znanja s področja novih rešitev v gradbeništvu. S svojo izobraževalno dejavnostjo ter usposabljanjem slušateljev, med katerimi so tudi številni projektanti, arhitekti, upravniki večstanovanjskih stavb ter nadzorniki v gradbeni dejavnosti, je JUB izjemno aktiven ne le na domačem, pač pa tudi na tujih trgih, s svojimi strokovnjaki pa veliko pozornosti posveča tudi certificiranemu izobraževanju in izvajanju ukrepov za učinkovito gospodarjenje z energijo. V JUB Akademiji letno pripravijo še vrsto izpopolnjevanj za izvajalce in distributerje v okviru celotne Skupine JUB, ki se tako poleg investicijskih, vzdrževalnih in energetsko sanacijskih del seznanjajo tudi z najnovejšimi fasadnimi sistemskimi rešitvami ter pravilno vgradnjo ali uporabo materialov za zaključna dela v gradbeništvu. V letošnjem letu bo JUB Akademija v okviru teh izobraževanj gostila že več kot 8.000 udeležencev, od tega kar tretjino na tujih trgih.

 

OZS v okviru sekcije v izobraževanja vključuje pomembne vsebine

Predsednik sekcije inž. Matjaž Majdič, ki hkrati opravlja še funkcijo sodnega izvedenca in cenilca pri zaključnih delih v gradbeništvu, poudarja, da želijo v OZS udeležence čim bolj poglobljeno seznaniti z vsemi veljavnimi strokovnimi normativi za izvedbo pleskarskih, tapetarskih, fasaderskih, tlakarskih in črkoslikarskih del. Te so namreč v sekciji strokovno osvežili in izdali v knjigi Slikopleskarska dela, kjer so zbrani normativi porabe časa in materiala, pravila merjenja za obračun slikopleskarskih del ter specificiran popis del. Knjiga je prvenstveno namenjena izvajalcem, pa tudi vodjem gradbišč, dijakom in vajencem ter vsem drugim deležnikom s področja gradbeništva in urejanja prostora. Pogosto se z vsebino knjige, zlasti s pravili merjenja, seznanjajo tudi naročniki slikopleskarskih del. Po izstavitvi računa se lahko ti obrnejo tudi na strokovne službe sekcije, da skladno z veljavnimi pravili preverijo pravilnost priloženega obračuna, ki ga v specifikaciji opravljenega dela navedejo slikopleskarji. Zato je pomembno, da za pričakovano kakovost opravljenih del vsi slikopleskarji ta pravila tudi dobro poznajo.

jub certifikat ozs izobrazevanje

Izobraževanje v prostorih OOZ Nova Gorica in OOZ  Novo mesto

V sekciji skušajo z neposredno izmenjavo mnenj med udeleženci in predavatelji izvajalce dodatno opremiti še s številnimi uporabnimi nasveti glede načina njihove uspešne promocije na trgu, s svojimi strokovnjaki, kot je npr. dolgoletni član UO sekcije Vojko Letonja, pa slikopleskarjem in fasaderjem pomagati tudi pri pripravi kalkulacije stroškov in predračuna ter izdaji računa – torej pri oblikovanju cene, ki jih morajo v sektorju gradbeništva na osnovi trenutnih tržnih razmer pogosto na novo oblikovati. V sekciji poudarjajo, da je znanje v tej dejavnosti treba ves čas nadgrajevati, da bi bilo njihovo delo ob kakovostnem izpolnjevanju evropskih norm tudi ustrezno plačano oz. nagrajeno.

Vsem udeležencem izobraževanja OZS v sodelovanju s partnerskimi podjetji podeli tudi certifikat, ki ga lahko izvajalci uporabijo kot referenco pri pridobivanju poslov pri različnih investitorjih, saj ti na trgu vse bolj iščejo kakovostne profesionalne izvajalce.      

 

JUB o ključnih novostih iz svojega proizvodnega programa in nujnosti upoštevanja meril trajnostne gradnje

JUB letos poleg fokusa na sistemske rešitve za interier izvajalcem na izobraževanjih predstavlja tudi  toplotnoizolacijske sisteme JUBIZOL, hkrati pa slikopleskarje in fasaderje podrobno seznanja z najpogostejšimi napakami, ki se pojavljajo pri finalizaciji novih ali sanacijah obstoječih objektov. To velja tako za izvedbo notranjih in zunanjih površin, zlasti pri obdelavi razpok, izvedbi premazov na stenske ter ometov na fasadne površine, pa tudi izvedbi hidroizolacij ter sanacijah plesni, zlasti po poplavah.

Vodja JUB Akademije dr. Iztok Kamenski opozarja, da so reklamacije, ki jih obravnavajo na terenu, običajno posledica nestrokovnih pristopov k obdelavi površin ter izvedbi detajlov, kar nakazuje na potrebo po izpopolnjevanju znanja glede vpojnosti in lastnosti uporabljenih materialov, načina obdelave površin, izbire ustreznih notranjih ter fasadnih barv ob upoštevanju njihove izdatnosti, pokrivnosti ter pravilnega redčenja, rezultati pa so ne nazadnje odvisni tudi uporabe kakovostnih orodij, tako za ročne kot za strojne nanose.

jub certifikat Vodja JUB Akademije dr Iztok Kamenski

Vodja JUB Akademije dr. Iztok Kamenski

Med novostmi, ki jih JUB predstavlja na trgu, je za slikopleskarje zanimiv zlasti sistem HYDROSOL Decor, ki ga je mogoče z nanosi čez keramične ploščice aplicirati na stenske in talne površine v kopalnicah, kuhinjah ali sanitarijah, pa tudi v druge, manj obremenjene notranje prostore. Slikopleskarji, ki po obveznem praktičnem usposabljanju v JUB Akademiji pridobijo ustrezen certifikat, lahko s takimi rešitvami pri strankah še dodatno razširijo obseg svojega dela.

Predavanja za fasaderje o JUBIZOL fasadnih sistemih, ki so v celoti plod slovenskega znanja, vključujejo še podrobno predstavitev osnovnih komponent sistema: od izolacijskih plošč in pripadajočih lepil za lepljenje različnih izolacij na vse vrste zidnih podlag, do osnovnih ometov, ki so vgrajeni neposredno na izolacijske obloge, vključno z armirnimi mrežicami, ki jačajo nosilni omet, da bi ta lažje prenašal površinske napetosti zaradi različnih obremenitev fasade. Tu so še osnovni premazi, ki so optimalna podlaga za tankoslojne omete, ter dekorativni ometi kot finalni, zaključni sloj, ki fasadno površino ščiti pred atmosferskimi obremenitvami ter ji hkrati daje lep in estetski videz. Izjemno pomembno je, da mora ovoj na stavbi zadostiti številnim funkcionalnim zahtevam, kot so mehanska stabilnost, vodotesnost in zrakotesnost, ohranjanje toplote ter preprečevanje vlage,  objektu pa zagotavljati še zvočno in požarno zaščito. Veliko odgovornost za njegovo pravilno izvedbo – ob vseh razpoložljivih tehničnih podatkih in navodilih proizvajalcev – nosijo tako predvsem izvajalci. Kamenski zato fasaderje opozarja na pogoste napake in pasti, ki nastajajo zaradi nepravilnega lepljenja in izdelave osnovnega ometa ter na posledice nepravilnega sidranja izolacijskih plošč na podlago. Dodatno izpostavlja tudi problematiko napačne vgradnje ter posledice neuporabe JUBIZOL špaletnih ter vznožnih zaključnih profilov, nepravilne vgradnje polic ter izbire nekvalitetnih lepil, malt in zaključnih dekorativnih slojev. Neupoštevanje pravil gradnje namreč vodi v razraščanje primerov slabih praks, ki bi jih morali v gradbeništvu čim prej opustiti.

 

Predavanja partnerskih podjetij za bogatenje praktičnega znanja 

O napakah in pravilni finalni izvedbi suhomontažne gradnje predavanje kot partner projekta prispeva družba KNAUF, o osnovah in načinih sidranja različnih vrst izolacij pa družba F. Leskovec. Družinsko podjetje Z&Z slikopleskarjem in fasaderjem predstavlja pestro paleto pleskarskega orodja, ki je plod njihovega lastnega razvoja, vključno s kakovostnimi izdelki zastopniškega programa Storch. S prodajo profesionalnih materialov in orodij, kot so izdelki blagovne znamke Mirka, brusni in zaščitni materiali ter gladilke, se ukvarja podjetje CRD, med ponudniki orodij za strojno nanašanje pa se izvajalcem predstavljata tudi podjetji Wagner in Graco, slednje zlasti za industrijsko obdelavo površin.

Fotografije: arhiv JUB/OZS

Povezane vsebine


Jub d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.