Čigave baterije so najboljše

Baterijski vložki imajo v primerjavi z drugimi proizvodi s področja energetike eno presenetljivo in zelo slabo lastnost. Za njihovo proizvodnjo je potrebno vložiti od 400 do 700 krat več energije, kot je bo potem baterija oddala v svoji življenjski dobi. Poleg tega so vse baterije poseben odpadek, zlasti zaradi kadmija in drugih strupov, zato jih ne smemo odmetavati v okolje.

Baterijski vložki imajo v primerjavi z drugimi proizvodi s področja energetike eno presenetljivo in zelo slabo lastnost.

 

baterije_2
Baterijski vložki so uporabni vendar imajo izjemno slabo energetsko bilanco


Za njihovo proizvodnjo je potrebno vložiti od 400 do 700 krat več energije, kot je bo potem baterija oddala v svoji življenjski dobi. Poleg tega so vse baterije poseben odpadek, zlasti zaradi kadmija in drugih strupov, zato jih ne smemo odmetavati v okolje.

 

Uporabljati samo najučinkovitejše

Zato je zelo pomembno, da je učinek baterije čim višji, saj s tem najbolje kompenziramo vloženo energijo in s čim manj menjavami varujemo okolje. Bitka med proizvajalci je stalna, potrošnik pa mora verjeti reklami, saj se sami običajno ne lotimo primerjalnih preizkusov. Pomembna je še primerjava med cenami, da bi za svoj denar dobili čim več energije.

 

Ameriški proizvajalec baterij Zeus sam zase trdi, da so njihovi izdelki najboljši na področju razmerja cena/ energija, to pa je potrebno dokazati tudi kupcem in konkurenci. Zato so naredili zelo enostaven preizkus, ki so ga posneli s kamero. V njenem vidnem polju je tekla tudi ura, tako da lahko kontroliramo tudi čas delovanja. Uporabili so štiri Maglite ročne svetilke s kriptonsko žarnico, jih napolnili s po dvema vložkoma vsakega proizvajalca, jih prižgali ter startali še kamero in uro. Kamera je izvedla posnetek samo vsako minuto, da film ne bi bil predolg.

 

baterije_1
Učinkovitost baterij če upoštevamo razmerje med ceno in časom delovanja


Rezultati merjenja

Najdalje je gorela svetilka z Duracell vložki – 1038 minut, nato Zeus – 943 minut, Energizer 916 minut in Meijer 888 minut. Slednja ena najpogostejših znamk baterij na policah ameriških trgovin. Ko pa v primerjavo vključimo še povprečne cene baterijskih vložkov, s preračunom ugotovimo, koliko nas je stala ena minuta uporabe. Pri tem se izkaže, da ima izdelek Zeus najboljše razmerje cena/  korist, ter zasede prvo mesto, sledi mu Meijer, nato Duracell, zadnji je Energizer. Kar pomeni, da skupni izkoristek najdražjega izdelka ni vedno najvišji.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI