Lani rekordne investicije v obnovljive vire energije

Kljub pomanjkanju napredka v mednarodnih podnebnih pogajanjih obnovljivi viri energije pridobivajo vse več pozornosti, navaja organizacija.


Kljub pomanjkanju napredka v mednarodnih podnebnih pogajanjih obnovljivi viri energije pridobivajo vse več pozornosti, navaja organizacija.


Lani načrpali rekordnih 211 milijard evrov

Lani so vlagatelji v obnovljive vire energije načrpali rekordnih 211 milijard evrov, kar je približno tretjina več kot v letu 2009 in 540 odstotkov več kot v letu 2004.

obnovljiv_vir_energije


Največ v projekte obnovljivih virov vložila Kitajska

Največ je sicer v projekte obnovljivih virov vložila Kitajska, in sicer 48,9 milijarde dolarjev. Največ so v tej državi vlagali v vetrne elektrarne, so objavili na spletni strani okoljskega programa ZN. Druge so bile ZDA s 23,8 milijarde dolarjev. Prvič so sicer gospodarstva v razvoju glede na finančne nove investicije prehitele razvite države.


Največ denarja lani usmerjenega v vetrno energijo

Največ denarja je bilo sicer lani usmerjenega v vetrno energijo, in sicer so se ta sredstva okrepila za 30 odstotkov na 94,7 milijarde dolarjev. Solarna energija je prejela za 86 milijard dolarjev vlaganj, biomasa in odpadki pa so bili kot vir energije z 11 milijardami dolarjev na tretjem mestu najbolj privlačnih za investicije.

Kot pozitivno v ZN opredeljujejo tudi povečanje državnih vlaganj v raziskave in razvoj. Ta kategorija investicij se je okrepila za več kot 120 odstotkov in presegla pet milijard dolarjev.

Vir: STA

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI