Rastline oddale več CO2 kot ga prejele

Pregled vremenskih podatkov za leto 2003 je pokazal, da smo takrat v vsej Evropi preživeli nenavadno toplo poletje. Posledica je bilo desetine mrtvih zaradi vročinskega vala in še pojav, ki je dosti bolj nevaren. Pokazalo se je, da so rastline v tem poletju oddale več ogljikovega dioksida, kot so ga absorbirale.


Pregled vremenskih podatkov za leto 2003 je pokazal, da smo takrat v vsej Evropi preživeli nenavadno toplo poletje.
Posledica je bilo desetine mrtvih zaradi vročinskega vala in še pojav, ki je dosti bolj nevaren. Pokazalo se je, da so rastline v tem poletju oddale več ogljikovega dioksida, kot so ga absorbirale.

Meritve so presenetljive, saj so Evropski gozdovi takrat oddali kar eno desetino vsega svetovnega CO2. Kar pomeni, da bodo vzporedno s pregrevanjem planeta gozdovi začeli dodajati CO2 v atmosfero in tako povečevali učinek tople grede.

 Image
Gozdovi v vročem poletju začnejo oddajati velike količine CO2


Merilni stolpi

Podatke so dobili od 18 merilnih stolpov, ki so razporejeni po vsej Evropi, in so jih znanstveniki postavili v okviru projekta CarboEurope. Naprave na njih merijo pretok CO2, vsebnost vode in druge energetske veličine v prostoru med zemljo in atmosfero, večina pa jih stoji v gozdovih. Približno polovica mase drevesa je ogljik, z meritvami pretokov CO2 v drevesa pa ugotavljajo, v kakšnem stanju je vegetacija. V tem poletju so drevesa sprejela manj CO2 in tudi počasneje rasla, pri teh meritvah pa si pomagajo tudi s sateliti. Pri tem so zaskrbljujoči tudi podatki o rasti na poljih, saj je dvig temperature zmanjšal povprečne donose kar za 20%. Poleg tega se je povečala količina ozona tik nad tlemi, kar na ljudi in rastline slabo vpliva. Domnevajo, da je za ta pojav krivo tudi dolgo obdobje brez dežja.

 

Fotosinteza ne pomaga
Z zgorevanjem ali dihanjem porabljamo kisik in oddajamo CO2, med fotosintezo pa se dogaja ravno nasprotno. Vendar samo v običajnih vremenskih pogojih, ko evropske rastline absorbirajo 125 milijonov ton CO2. Poleti 2003 pa so namesto tega oddale 500 milijonov ton CO2. Klimatologi napovedujejo povečanje števila vročih poletij, in to tako močno, da bo vročinsko leto 2003 začelo ob koncu stoletja veljati za enega od hladnejših. Napoved, da bodo severneje ležeči gozdovi absorbirali pričakovano povečanje CO2 v zraku se na žalost ne uresničujejo. Vse v skladu s pregovorom, ko ima hudič mlade, jih ima več. •

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI