Ideja izvira iz načina delovanja črpalnih hidroelektrarn, ki za shranjevanje energije uporabljajo gravitacijo in velik padec vode. Kadar je elektrike preveč, vodo prečrpavajo v višje ležeče jezero, ob pomanjkanju ta voda poganja turbine v nižje ležeči elektrarni. Na gravitacijo delujejo tudi vse običajne hidroelektrarne, vendar energije ne morejo skladiščiti.

Opisan sistem je neodvisen od topografije, geologije, sonca ali vetra. Zgraditi ga je mogoče skoraj povsod, običajno se nahaja v bližini sončnih ali vetrnih elektrarn, ali pa je povezan z omrežjem. Poleg tega ima izjemen izkoristek, do 80 %, ki je enak kot ga imajo hidroelektrarne.

 

shranjevanje elektrike z gravitacijo 1

Najprej so ga postavili Švicarji

shranjevanje elektrike z gravitacijo 2

Prvi so bili Švicarji

Podjetje Energy Vault je v Luganu v Švici postavilo prvi sistem za shranjevanje viškov energije. Centralni del je poseben žerjav z značilnim večkrakim dvigalnim sistemom. Ko cementni blok dvignejo v višino, pridobi potencialno energijo, ki jo lahko skladiščimo neomejeno dolgo ali pa takoj izkoristimo.

Kompozitne uteži z maso 35 ton so izdelane iz betonsko – polimernega ovoja, ki je odporen na vse vremenske vplive in ima neomejeno življenjsko dobo. Uteži so votle in jih polnijo z odpadnim materialom, zemljo, kamenjem, rudniško jalovino, pepelom ali zmletimi krili odsluženih vetrnic. Uporabijo snovi, za katere bi na odlagališčih morali plačati visoko ceno zaradi okoljske neprimernosti. Ko so dokončane je njihova specifična teža je vsaj dvakrat višja od vode. Enostavnost ideje dobesedno povozi tudi baterijske sisteme za shranjevanje elektrike, ki imajo omejeno življenjsko dobo in so izdelani iz dragocenih materialov. Učinkovitost je povprečno za do 70% višja kot jo imajo drugi shranjevalniki.

 

shranjevanje elektrike z gravitacijo

Položaj bremen med polnjenjem in praznjenjem švicarske variante

Šestkraki žerjav deluje avtomatsko

Ko se pojavi višek elektrike, žerjav samodejno prijema, dviguje in zlaga uteži. Je računalniško voden, ima strojni vid, zato uteži pozicionira samodejno. Če zaradi vetra pride do nihanja, oprema to zazna in uravnoteži v milisekundnem taktu, s sinhroniziranim gibanjem žerjava. Vsi motorji so frekvenčno vodeni in odvzamejo omrežju točno toliko viškov, kot jih je na razpolago. Pri tem se učinkovitost naprave med zlaganjem uteži približa skoraj 100 odstotkom. Naprava deluje skoraj neslišno in ni moteča za okolico in ne vpliva na rastlinski ali živalski svet.

 

Kitajska varianta

Isto podjetje  po uspešni postavitvi v Švici postavlja mnogo večji sistem v Tianyingu. Tu so se odločili za postavitev mrežaste stavbe, ki ima v notranjosti nameščeno vso opremo, z utežmi vred. Pogonski elektromotorji in vitli so enaki, namesto jeklenih vrvi pa so uporabili ploščate kompozitne pasove, ki med delovanjem povzročajo zelo malo dodatnega trenja.

Shranjevalnik ima shranjevalno kapaciteto 100 MWh, odda pa lahko do 25 MWh naenkrat. Postavljen je med vetrno farmo in velikim stikališčem, načrtovan izkoristek pa bo po izračunih presegal 80 %. Za podoben sistem so se že odločili v provinci Hebei, kjer bodo mestu in podatkovnemu centru zagotavljali zeleno elektriko.

 

shranjevanje elektrike z gravitacijo na kitajskem

Kitajska varianta je tik pred dokončanjem

Znana in enostavna tehnika

Vitli, elektromotorji, reduktorji, jeklene vrvi ali ploščati polimerni jermeni so že dolgo znani in neštetokrat uporabljeni. Tehniki poznajo vse prednosti in pomanjkljivosti, zato presenečenj ni. Natančno lahko izberejo in določijo zmogljivost, potrebno vzdrževanje in energetski izplen, ki je odličen. Obnovljive energije, ki so na voljo, lahko prestrezamo in uporabljamo samo s pomočjo shranjevalnikov, zato so tako pomembni. Sistem z dviganjem uteži je izjemno enostaven in robusten, da se na koncu lahko vprašamo, kako da se ni tega lotil že kdo prej.

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.