Sončna elektrarna z baterijskim hranilnikom

Sončna elektrarna z baterijo zmanjša porabo električne energije iz omrežja, saj shranjuje presežke energije, ki jih proizvaja sončna elektrarna.

Tudi če vam je distributer električne energije zavrnil soglasje za priklop sončne elektrarne oziroma vam ga je izdal za napravo z omejeno dopustno močjo, lahko še vedno postavite samooskrbno sončno elektrarno, le da potrebujete poleg sončne elektrarne še baterijski hranilnik, v katerem boste shranjevali presežke električne energije.

 

Soncna elektrarna z baterijskim hranilnikom

Sončna elektrarna z baterijo – revolucionarni model samooskrbe za leto 2024

V podjetju SONCE energija se pospešeno pripravljajo na novo uredbo o samooskrbi z električno energijo in pripravljajo rešitev za njihove stranke, s katero bodo lahko dosegli maksimalne prihranke. Gre za celostno storitev, kjer so kombinacijo sončne elektrarne z baterijo nadgradili še z inovativnom modelom poračunavanja električne energije, ki temelji na osnovnih, že preverjenih storitvah P2P (peer-to-peer), ki jih SunContract na slovenskem trgu ponuja že 5 let. Nov model poračunavanja bo strankam prinašal maksimalne prihranke oz. jim bo omogočil samooskrbnost in trajnost tudi po zaključku letnega netmeteringa.

Ta storitev bo omogočila postavitev sončne elektrarne polne moči tudi vsem tistim, ki so dobili zavrnjeno soglasje za sončno elektrarno.

Nova uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki jo je vlada sprejela v začetku letošnjega leta, bo sicer v celoti začela veljati 1. januarja 2024. To pomeni, da se obdobje net meteringa (letnega obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije za samooskrbne elektrarne) počasi zaključuje – vanj se je mogoče vključiti le še do konca letošnjega leta. Za možnost vključitve v letni net metering je dovolj, da stranka do konca leta odda vlogo za soglasje.


baner hranilnik elektricne energije


Nova uredba prinaša spremembe pri obračunavanju s samooskrbno sončno elektrarno proizvedene in porabljene električne energije. Po novem sistemu bo moral vsak imetnik sončne elektrarne, tudi če v omrežje odda več elektrike, kot je odvzame, plačati omrežnino. Prav tako ne bo več letnih poračunov. Plačila bodo stvar komercialnega dogovora med ponudnikom in imetnikom elektrarne.

Po zdajšnjem sistemu se konec leta naredi obračun, koliko elektrike je bilo proizvedene in koliko porabljene. Če je sončna elektrarna proizvedla manj elektrike, kot je je lastnik porabil, mora lastnik to razliko doplačati, viške pa praviloma prepusti dobavitelju. Tržnica SunContract pa je tista, ki strankam podjetja SONCE energija omogoča brezplačen prenos viškov v naslednje koledarsko leto.


Soncna elektrarna z baterijskim hranilnikom Lenart Huawei sistem

Zanesljivost in učinkovitost baterijskih hranilnikov so v podjetju SONCE energija dokazali že marca 2022, ko so v Domu starejših občanov v Sv. Lenartu poleg dveh sončnih elektrarn postavili do tedaj največji baterijski sistem podjetja Huawei v Evropi! Domu v Sv. Lenartu so tako pomagali znižati mesečne stroške za elektriko in povečati energetsko neodvisnost.


baner soncne elektrarne

5 razlogov za sončno elektrarna z baterijskim hranilnikom

1. Večja energetska neodvisnost

Z baterijskim hranilnikom lahko zmanjšate porabo električne energije iz omrežja, saj shranjuje presežke energije, ki jih proizvaja sončna elektrarna. To pomeni, da se lahko zanesete na samooskrbo z električno energijo in zmanjšate odvisnost od distributerjev električne energije.

2. Izboljšanje stabilnosti omrežja

Uporaba baterijskih hranilnikov zmanjšuje obremenitev omrežja, zato s tem prispevate k boljši stabilnosti sistema.

3. Sončna elektrarna z baterijskim hranilnikom ščiti pred izpadi električne energije

Baterijski hranilnik zagotavlja zaščito pred izpadi električne energije, kar pomeni, da bodo vaši gospodinjski aparati v omejenem obsegu delovali tudi v primeru izpada omrežja.

4. Podpora obnovljivim virom

Hranilnik električne energije omogoča boljše izkoriščanje obnovljivih virov, saj se presežki energije ne izgubijo zaradi omejitev ali zavrnitev soglasja, ampak se shranijo za poznejšo uporabo.

5. Zmanjšanje emisij CO2

Z uporabo baterijskega hranilnika in posledično z boljšim izkoriščanjem obnovljivih virov pomagate pri zmanjševanju emisij CO2.


Vsa morebitna dodatna vprašanja o sončni elektrarni z baterijo  napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI