Nepovratna sredstva za obnovljive vire energije: na voljo 105 milijonov evrov

Borzenov center za podpore je objavil dopolnitev javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije.

V skladu z usmeritvami Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je Borzenov center za podpore objavil dopolnitev javnega poziva JP-OVE-01 za nepovratna sredstva za investicije v obnovljive vire energije. Skupno je na voljo 105 milijonov evrov, kar je 25 milijonov evrov več kot v prejšnji različici javnega poziva.

 

nepovratna sredstva

Povečalo se je tudi število razpisanih sklopov, ki so odslej naslednji:

  • Sklop 1: Proizvodnja električne energije iz fotonapetostne ali druge sončne energije (42 milijonov evrov)
  • Sklop 2: Proizvodnja električne energije iz vetrne energije (6 milijonov evrov)
  • Sklop 3: Proizvodnja električne energije iz vodne energije, soproizvodnja iz geotermalne energije, soproizvodnja iz bioplina (5 milijonov evrov)
  • Sklop 4: Soproizvodnja električne energije in toplote iz lesne biomase (40 milijonov evrov)
  • Sklop 5: Toplotne črpalke in toplotni sprejemniki sončne energije z inštalirano izhodno toplotno močjo večjo od 50 kW (12 milijonov evrov)

 

Kako se prijaviti za nepovratna sredstva?

Prijave se zbirajo do 28. februarja 2024. Več informacij je na voljo na spletni strani Borzena.

 

Kaj pomenijo spremembe za investitorje?

Spremenjene razmere pomenijo, da imajo investitorji več možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za svoje projekte v obnovljivih virih energije. Posebno zanimive so spremembe v sklopu 4, ki ponuja višja sredstva za soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase.


Ključne spremembe:

  • Povečanje skupnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije z 80 na 105 milijonov evrov.
  • Zapiranje sklopa 1, ki je zajemal investicije v sončne elektrarne.
  • Povečanje sredstev za sklop 4, ki zajema investicije v soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase (kogeneracija).

Povečanje nepovratnih sredstev za obnovljive vire energije je pomemben korak k zmanjšanju odvisnosti Slovenije od fosilnih goriv in krepljenju energetske varnosti. Spremembe v sklopu 4 pa spodbujajo investicije v soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase, ki je obnovljiv in lokalno dostopen vir energije.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

©2023 Varcevanje-Energije.si | Vse pravice pridržane. Avtorji: MULTIMEDIJA