Kotli na drva – ob prehodu iz kurilnega olja

Sodobni kotli na drva so najbolj primerna investicija za objekte v na podeželju, na obrobju mest, in za investitorje, ki imajo svoj gozd.

Ali izbrati kotel na drva z lambda sondo?

Sodobni kotli na drva dosegajo izkoristek pri nazivni toplotni moči večji od 90 %, vrednost emisij celotnega prahu je manjša od 45 mg/m, vrednost emisij ogljikovega monoksida je manjša od 530 mg/m, emisije organskih plinskih mešanic pri u prostorov ne presegajo 30 mg/m, emisije dušikovih oksidov pri u prostorov, izražene v dušikovem dioksidu, ne presegajo 200 mg/m, pri računski vsebnosti kisika 10 % v suhih dimnih plinih.

kotel na drva Windhager lambda sonda

Sodobena peč na drva proizvajalca Windhager. Nizke emisijske vrednosti izpustov CO2 in drugih emisij so pri sodobnih kotlih na drva dosegljive z vgrajeno lambda sondo, brez katere ni mogoče pridobiti subvencije Eko sklada.


Kako velik zalogovnik izbrati za novi kotel na drva?

Velikost zalogovnika kotlovske vode se določa glede na moč kotla na drva in naj ima prostornino  najmanj 12 litrov na liter polnilnega prostora za gorivo in prostornino najmanj 55 litrov na kW nazivne toplotne moči kotla. Moč kotla na drva se dimenzionira glede na velikost samega objeta in glede na toplotne izgube le tega. Sodobni kotli na drva  za ogrevanje prostorov so veliko manj »občutljivi« na same toplotne izgube objekta, saj morebitno predimenzioniranje moči kotla ne vpliva toliko na samo porabo kuriva, vpliva pa na višino investicije.

 

Zakaj kotli na drva in mokra drva ne gredo skupaj

Za visoko učinkovitost in dolgo življenjsko dobo kotla je potrebno kvalitetno kurivo (vrste lesa), s primerno nizko vlažnostjo (največ 30%). Sušenje drv se pogosto izvaja ob hiši s primerno velikim pokritim prostorom na prepih. Čas sušenja prosto zloženih in pokritih drv traja najmanj dve leti, več podajamo v tabeli spodaj.

 

kotli na drva vlaznost cas susenja

Cena kotla na drva, vračilna doba

Investicija v sodobne centralne peči na drva se je pogosto povrnila že v 5 letih (vračilna doba). Pri tem izračunu je bila upoštevana cena kotla na drva 9.000 EUR. Ob upoštevanju subvencije za kotle na drva je vračilna doba na račun nižjih stroškov za kurivo, v primerjavi s starejšim kotlom na kurilno olje, še nižja. Za vsako gospodinjstvo je priporočeno izračunati prihranke individualno. Priporočamo uporabo Kalkulatorja oceni prihranek energije, ki vam zagotovi informacije glede na vaš specifičen primer porabe dosedanjega energenta. V letu 2022 so za kotle na drva (ali drugo lesno biomaso ob zamenjavi dotrajanih kotlov) podeljevane višje subvencije, tudi do 40 odstotkov ali več.


 

Kotli na drva še vedno najštevilčnejši

Kotli na drva, kot jih poznamo danes, so najbolj primerna investicija za objekte v naseljih na podeželju ali na obrobju mest, še posebno pa za investitorje, ki imajo svoj gozd. Seveda niso izključeni v večjih mestih, v kolikor jih zakonodaja dovoljuje.


Dotok zgorevalnega zraka

Za kvalitetno zgorevanje drv je potrebno v kotlovnici zagotoviti zadostno količino (dotok) svežega zraka. Količina zgorevalnega zraka se določa glede na presek odprtine polnilnega prostora ali glede na moč kotla (5 cm2/ kW moči kotla).

 baner lesna biomasa kotli

Kotli na drva delujejo, četudi ni elektrike

Kotel na drva se lahko uporablja tudi v času daljšega izpada električne energije, saj je za delovanje kotla na drva potreben manjši električni generator. A take situacije v Slovenji so dokaj redke.

Pri investicijah v sodobne kotle na drva je dobro razmišljati tudi o načinu ogrevanja sanitarne vode izven kurilne sezone. Sanitarno vodo se lahko ogreva z istim kotlom na drva, lahko pa se uporabi kateri od bolj udobnih načinov ogrevanja, med katerimi sta toplotna črpalka in sprejemniki sončne energije.

 

kotli na drva kwb s hranilnikom toplotne in toplotno crpalko za sanitarno vodo

Sodoben KWB kotel na drva. Pri zamenjavi kotla na kurilno olje s kotlom na drva običajno ni težav s prostorom. Na mesto obstoječega se postavi novi, hranilnik za vodo pa postavimo na mesto cisterne za kurilno olje. Ogrevanje sanitarne vode v poletnem času si lahko poenostavimo s sanitarno toplotno črpalko.


Za kotel je potrebno zagotoviti ustrezen dimnik

Pri zamenjavi kotla na kurilno olje s sodobnim kotlom na drva je potrebno pozornost nameniti dimniku, katerega notranji premer mora biti večji ob primerni dolžini. Pred priključitvijo kotla na drva na obstoječi dimnik se priporoča tudi kontrola stanja dimnika, katerega notranjost mora biti brez poškodb.


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI