Precej ljudi še vedno prezračuje bivalne prostore podobno, kot so to počeli naši predniki – z odpiranjem oken. Vendar tehnologija, podobno kot na ostalih področjih, tudi pri sistemih prezračevanja hitro in nezadržno napreduje. Danes je poznano, da zračenje prostorov nekajkrat na dan z odpiranjem oken ne zadostuje. Z odpiranjem oken pa tudi dobesedno mečete denar skozi okno, tako v poletnih mesecih, kot pozimi. Predstavljamo vam Lunos prezračevanje - decentralne sisteme prezračevanja, s katerimi si boste ob nizkih stroških zagotovili zdravo bivalno okolje.

 

Lunos prezracevanje odpiranje oken

Z nekajkratnim odpiranjem oken čez dan si ne zagotovimo stalnega svežega zraka v prostorih. Ob vedno dražih energentih tudi povečujemo toplotne izgube.

Zakaj je prezračevalni sistem bolji in varčnejši od odpiranja oken?

V nasprotju z odpiranjem oken, decentralni prezračevalni sistem zagotavlja svež in filtriran zrak v vseh bivalnih prostorih ves dan, tako podnevi, kot čez noč. V prostorih, kjer bivamo, s prezračevanjem odpravljamo slabe vonjave in kar je zelo pomembno, odvajamo odvečno vlago iz prostorov ter tako preprečujemo nastanek plesni. Raziskave so pokazale, da z odpiranjem oken za zadostno zračenje prostorov v zimskem času, porabimo okrog 30 odstotkov več toplotne energije.


lunos preracevanje i vent e2 silvento

V Lunosu vam v akciji Prezračimo Slovenijo nudijo do 40 % popusta na elemente prezračevalnega sistema Lunos (Lunos e2, pametno krmiljenje i-Vent in ventilatorske enote Silvento), s katerimi boste lahko učinkovito zračili prostore brez toplotnih izgub. 


Klik! In vaš dom je poln svežega zraka!

Ključna odlika pametne prezračevalne enote i-Vent, ki si jo v akciji Prezračimo Slovenijo lahko zagotovite 40 % ceneje, je upravljanje s pomočjo mobilne aplikacije, ki je kompatibilna s sistemoma Android in iOS. Z aplikacijo si lahko na daljavo izberete raven prezračevanja v različnih prostorih. Vsaki prezračevalni enoti i-Vent je dodan praktičen daljinski upravljalnik, s katerim lahko izbiramo hitrosti oz. intenzivnosti prehajanja zraka itd.

Prednosti sistema i-Vent, zaradi katerih je že v prvem letu prodaje postal med najbolj iskanimi prezračevalnimi sistemi na trgu:

  • izjemno enostavna vgradnja, brez večjih posegov v stanovanje,
  • idealen za starejše hiše ter stanovanja ali novogradnje,
  • enostavno in poceni vzdrževanje,
  • varčevanje z energijo,
  • tiho delovanje,
  • izredno nizka poraba energije pri delovanju,
  • deluje brez občutka prepiha, kar omogoča prepišno varovalo in omejitev volumna zračnega pretoka,
  • trajni filtri, pralni pod tekočo vodo,
  • izberete lahko filtre proti alergijam.

Ker je odločitev za vgradnjo prezračevalnega sistema odločitev za zdravo in kakovostno življenjsko okolje, so pri podjetju Lunos stopili še korak naprej in pripravili akcijo Prezračimo Slovenijo, v kateri do konca aprila zagotavljajo do 40 % popusta ob nakupu vseh elementov Lunos prezračevalnega sistema (Lunos e2, pametno krmiljenje i-Vent in ventilatorske enote Silvento). Poleg popusta vam v sodelovanju z Leanpay omogočajo tudi plačilo na obroke.

*20 % popusta Lunos + 20 % popusta Eko sklad. Akcija velja od 1. 3. do 30. 4. 2023.

LUNOS Prezracimo Slovenijo 2023 350x250px


Lunos prezračevanje z dobrim razmerjem kakovost – cena

Lunos prezračevalni sistem spada med decentralne sisteme prezračevanja. Z rekuperacijo ali brez ga je mogoče vgraditi v katerikoli fazi gradnje. Odličen in kakovosten prezračevalni sistem za zmerno ceno je primeren za sanacije in novogradnje. Brez ustrezne izmenjave zraka se poleg vlage, povečuje vsebnost CO2 in radona. Za centralni prezračevalni sistem je pogosto ovira cena sistema ter prepričanje, da je prezračevanje mogoče samo z velikimi centralnimi sistemi. Proizvajalci oken so vgrajevali okna z izjemnimi faktorji, prezračevanje pa je bilo predvideno zgolj z odpiranjem oken.

Lunos prezracevanje hise

Lunos prezračevanje - rekuperacijski sistem z vračanjem toplote

Prezračevanje prostorov spada tudi med preventivne ukrepe, s katerimi zmanjšujemo možnosti za najrazličnejše okužbe. V pravilno in zadostno prezračevanem prostoru se izrabljen in onesnažen notranji zrak izmenja s svežim zunanjim, razredči se koncentracija onesnaževal, tudi mikrobioloških, vse to pa izboljša kakovost zraka.

Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje bi morali prostore pogosto zračiti, pri tem pa vsakokrat ustvariti nekajminutni prepih. Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, se s tem strinja in dodaja: »V normalnih okoliščinah bi morali trikrat na dan za pet minut odpreti vsa okna in vrata. Če je v stanovanju cel dan več oseb, moramo to storiti petkrat na dan. Le na ta način bomo ohranili ustrezno razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom (CO2) v zraku, relativna vlažnost pa ne bo pretirano narasla.«

Še zlasti pomembno je prezračevanje spalnih prostorov, in sicer tik pred spanjem – regeneracija telesa med nočnim počitkom je namreč nujna za krepitev imunskega sistema.


baner prezracevanje


S prezračevalnim sistemom brez toplotnih izgub

Tistim, ki živijo v stanovanjih in hišah s prezračevalnim sistemom, oken ni treba odpirati, saj je za ustrezno izmenjavo zraka poskrbljeno. Kakovosten prezračevalni sistem samodejno prilagaja količino pretoka glede na kakovost zraka v prostoru, Lunosov pa po Kusterjevih besedah meri tudi vlago in temperaturo v vsakem prostoru ter glede na izmerjene vrednosti poskrbi za optimalno kakovost zraka. Dejstvo je, da vsi prezračevalni sistemi, tako decentralni sistemi Lunos prezračevanja kot tudi centralni prezračevalni sistemi različnih proizvajalcev, v bistvu opravljajo isto funkcijo – poskrbijo, da dihamo svež in prefiltriran zrak, brez odvečne vlage, mikroorganizmov in drugih onesnaževal.

 

Kaj v praksi pomeni decentralni sistem prezračevanja?

Če ni ustrezne zamenjave zraka se notranji zrak zasiči in ne more sprejemati vlage. Odpiranje oken običajno ni dovolj, saj zahteva prepih večkrat dnevno. Lunosov decentralni prezračevalni sistem izsesa porabljen zrak in dovede novega. Na ta način so izmenjave kontrolirane, zrak se zamenja v celem prostoru, hkrati pa je doveden zrak prefiltriran. Zvočna izolacija je enaka kot pri zaprtih oknih (52 decibelov), prihranek toplote pa je pri klasičnem »hidro senzibilnem sistemu« v primerjavi z odpiranjem oken, več kot 40 odstoten, pri  t.i. rekuperacijskem Lunos sistemu pa so te izgube minimalne.

Podjetje Lunos je pionir na področju razvoja ventilatorjev za prezračevanje, sistemov za prezračevanje brez rekuperacije in kasneje odvzemanje energije izstopnemu zraku ter vračanje oziroma segrevanje vstopnega zraka.

 lunos prezracevanje

Lunos prezračevanje - rekuperacijski sistem e2

 

Prezračevanje pomaga preprečevati širjenje okužb

Milan Kuster priporoča, da se v času širjenja najrazličnejših dihalnih okužb pri centralnih prezračevalnih sistemih moč delovanja poveča za približno 15 odstotkov: »Centralni sistemi namreč ne zmorejo samodejno prilagajati delovanja po posameznih sobah. Pri decentralnem prezračevalnem sistemu Lunos pa lahko delovanje prepustite avtomatskemu krmiljenju. Rezultat nadzorovanega prezračevanja je izboljšana mikroklima, prostori so 'zdravi', brez prekomerne vlage, slabih vonjav in plesni, kar pripomore k dobremu počutju. Kakovosten sistem prezračevanja stalno dovaja svež zrak in odvaja izrabljenega, skupaj z vsemi škodljivimi snovmi.«

Sogovornik tudi svetuje pogostejše čiščenje oziroma menjavo filtrov. Če imamo centralni prezračevalni sistem, je filter priporočljivo zamenjati na dva do tri mesece. Pogostejša menjava je bolj kot s higienskimi razlogi povezana s tem, da se na ta način v sistemu ne ustvarja velik upor, ki sicer zmanjšuje pretok zraka. Tistim, ki so vgradili Lunosov decentralni sistem, filtrov ni treba menjati, saj so pralni. »Našim strankam svetujemo, da filtre operejo pod tekočo vodo vsak mesec, še bolje na 14 dni. S tem preprostim opravilom bodo v svojem domu zagotovili resnično svež in čist zrak,« pravi Milan Kuster.


prezracevanjePreberite tudi:

Zakaj je prezračevanje tako pomembno

Brez prezračevalnega sistema si novejših stavb ne moremo predstavljati. Tudi v starejših stavbah težave z vlago in s plesnijo najhitreje saniramo z prezračevalnim sistemom. Več o različnih sistemih prezračevanja in pomembnostjo le tega, si preberite v prispevku TUKAJ!


Kdaj uporabiti kateri sistem?

Kvalitetno lahko prezračujemo z osnovnim sistemom brez rekuperacije ali z rekuperacijo. V obeh primerih je  rezultat z učinkovitostjo prezračevanja in odprave vlage, plesni isti. Razlika je le v tem, da so sistemi z rekuperacijo energetsko zelo varčni in subvencionirani. Stanovanja in zasebne hiše je smiselno zračiti vsaj z osnovnim hidro-senzibilnimi sistemi, s katerimi učinkovito poskrbimo za ustrezno izmenjavo zraka. Izvedba poteka tako, da ventilator v kopalnici zamenja z Lunosov ventilator za prezračevanje, ki je povsem drugače konceptirana kot klasični ventilator. Ustvarja podtlak in deluje neslišno 24 ur na dan, regulira vlago in se prilagaja temperaturi in vlagi. Potrebujemo le še vstopne enote za zrak, ki so lahko tudi okenske, tako da ne posegamo v fasado.

 

lunos prezracevanje silvento

 Lunos prezračevanje - hidro senzibilni sistem Silvento (zgoraj) in vstopna enota za zrak (spodaj)

 

Kakšna  je temeljna razlika rekuperacijskega sistema in klasičnega hidro senzibilnega z vidika vgradnje?

Vhodne enote pri hidro senzibilnem sistemu so lahko v zidu ali okenskem okvirju, pri rekuperaciji pa so enote vedno v zidu in je potrebno narediti več prebojev. Ne ena in ne druga montaža sistema ne zahtevata velikega posega, vse skupaj traja približno en delovni dan. Pri rezuperacijskem sistemu je ponavadi potrebno namestiti kakšne dodatne kable. Difuzorji so identični za oba sistema, premer cevi pa je pri sistemih serijsko enak, 160 mm. Tako je tudi morebitni prehod iz hidro senzibilnega sistema na rekuperacijo, enostaven. Zamenja se samo vložek. Pri rekuperaciji so vse enote aktivne, pri klasiki pa so vhodne pasivne, odhodne pa je aktivne.

 

lunos prezracevanje rekuperacija


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Lunos d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.