Ob besedni zvezi faktor istočasnosti večina najprej pomisli na elektriko, v resnici pa se pojavlja povsod. Prodajalci v klasični trgovini vedo povedati, da kupci običajno prihajajo v gručah. Najprej dve uri nič, nato pa naenkrat naval.

faktor izstocasnosti

Istočasen vklop večjih porabnikov v gospodinjstvu lahko sproži varovalko, v prihodnje pa bo zaradi višjih cen elektrike tudi višji račun.

Kako si lahko razlagamo faktor istočasnosti?

Dve nesreči z desetinami žrtev, na visečem mostu v Indiji in Haloween na trgu v Južni Koreji, sta tudi posledici faktorja istočasnosti. Slednji se skriva tudi v slovenskih pregovorih, ki govorita točno o tem. Prvi, “Nesreča nikoli ne pride sama” in drugi, “Ko ima hudič mlade, jih ima veliko”. Razlaga obeh pregovorov pravi, da praviloma negativnemu dogodku sledi še en ali več negativnih dogodkov in da opisujeta situacijo, ko je kdo soočen z več težavami naenkrat. To je hkrati odličen in jedrnat opis faktorja istočasnosti.

 

Električni avto povezujemo s tem pojmom

Nasprotniki uvedbe električnih vozil so ta faktor uporabili kot glavni argument. Trdili so, da bo sistem razpadel, saj bodo vsi polnili vozila istočasno. V resnici to ne drži. Električni avto skoraj vsi polnijo ponoči, takrat pa je elektrike na pretek, zato so dobrodošla novost za uravnoteženje porabe, saj velikih elektrarn ne moremo kar ustaviti. Ponoči imamo čas, vozila polnimo počasi, obremenitve sistema so manjše. Sistem bolj obremenijo hitre polnilnice ob cestah, ki pa so predvidene za ta namen. Z rastjo števila električnih vozil hkrati teče tudi razvoj baterij, ki bodo postale manjše, lažje in z večjo kapaciteto. V laboratorijih že danes dosegajo odlične rezultate, zato je prihodnost elektro avta svetla kot še nikoli. Naftarji to že dolgo vedo, zato svoje viške vlagajo v gradnjo vetrnic in vedno večjih elektroliznih postaj za pridobivanje vodika.


Faktor istočasnosti bo še kako pomemben pri novem načinu obračunavanja omrežnine. Odjemalci električne energije smo ob zadnjih prejetih računih za električno energijo prejeli dogovorjeno obračunsko moč za leto 2024. V prihodnje bo, v izogib dodatnim stroškom, potrebno paziti, da ne presežemo najvišje dogovorjene obračunske moči v določenem časovnem bloku.

Kako se lahko temu izognemo? Enostavno, treba se bo odpovedati istočasnemu vklapljanju elektičnih naprav v gospodinjstvu, ki trošijo več energije. Drugače povedano, treba si bo narediti urnik kdaj bomo opravljali specifična gospodinjska opravila.


baner toplotne crpalke

Kaj kažejo o tem izračuni?

Nemci so že pred časom opravili hipotetičen izračun. Če bi vsi lastniki sušilnih strojev za perilo svoje stroje vključili istočasno, bi elektroenergetski sistem dobesedno raztrgalo. Ker pa je faktor istočasnosti mnogo manjši od ena, se to ne zgodi. Ta faktor hitro opazimo tudi doma, ko je naenkrat vključenih preveč velikih porabnikov, na primer toplotna črpalka, električno pečico, pekač za kruh in sušilnik perila. Če se že ne izključijo domače varovalke, se bo zagotovo odklopnik, ki se nahaja v sodobnem električnem števcu. Tema in tišina nas bosta spomnili na faktor istočasnosti. Sledi izključitev naprav, iskanje števca in pritisk na kvadratno belo tipko (pod zeleno) na desni strani ohišja. Na tipko je potrebno neprekinjeno pritiskati do 10 sekund, nato se bo odklopnik spet vključil. 

 

Faktor istočasnosti v dejanskem življenju

S faktorjem istočasnosti se ukvarjajo vsa področja tehnike, inženirji, arhitekti, razvojniki, energetiki. Načrtovalci razvodov elektrike ali vodovodov se obnašajo enako. Upoštevajo, da nikoli vsi porabniki ne bodo vključili vseh naprav. Zato dimenzionirajo razvode tako, da upoštevajo faktor istočasnosti 0,3 ali malo večji. Več premisleka je potrebno ob postavljanju daljinskih ogrevanj, saj ko pritisne mraz, se to zgodi za vse istočasno. Zato so vodi drugače dimenzionirani, ponekod vgrajujejo tudi shranjevalnike toplote, ki v konicah oddajo shranjeno toploto v sistem.

Čas razsipništva z vsem kar premore planet moramo čim prej zaključiti. In če varčujemo, oziroma se obnašamo gospodarno, faktor istočasnosti izgubi svojo moč in lahko naenkrat postane nepomemben.


Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.