Kako IR grelni paneli vplivajo na zdravje?

IR grelni paneli so zaradi številnih prednosti vedno bolj priljubljen ogrevalni sistem. Ker zanimanje narašča, vam predstavljamo nekaj odgovorov na dileme.

IR ogrevanje je zaradi številnih prednosti vedno bolj priljubljeno. Povpraševanje po IR grelnih panelih narašča, vendar uporabniki pogosto naletijo na pomanjkljivo razlago, zato za tiste, ki ne poznate delovanja IR tehnologije, na kratko pojasnjujemo najpogostejše dileme.

 

IR GRELNI PANELI

IR grelni paneli so lepega videza in okras v stanovanju.

Ali so IR grelni paneli nov izum?

Grelna telesa, ki delujejo na principu toplotnega valovanja so stara toliko, kot je človeku znana uporaba ognja in kasneje krušne peči. Najstarejši poznan sistem centralnega ogrevanja prostorov t. i. hipokavst, nam bolj poznano kot talno gretje, so poznali že Rimljani. Gre za sistem ogrevanja, ki za razliko od klasičnega ogrevanja, kjer se najprej segreje zrak in nato predmeti, vrši obratno. Najprej se energija grelnih teles, v največji možni meri neposredno prenese na predmete, ki se rahlo segrejejo, ti predmeti pa posledično segrevajo zrak. Proces je podoben naravnemu  načinu prenosa toplote od sonca na zemljo.

 

IR GRELNI PANELI in zdravje

Kako deluje ogrevanje z IR paneli? IR grelni paneli sevajo infrardeče žarke po sobi. Ogrejejo predmete, stene in ljudi

baner elektricno ogrevanje

Lahko IR grelni paneli vplivajo na naše zdravje?

IR ogrevanje zmanjša količino prahu in mikroorganizmov v zraku, ker zmanjšuje kroženje zraka. Pozitivni učinki se kažejo v zmanjšanju alergij in bolezni dihal. Sicer pa IR toploto v enaki obliki oddaja vse okoli vas, tudi vi. Vplivi IR sevanja na človeško telo so po znanstveni literaturi izjemno pozitivni, obstajajo uradno priznane terapije. Sicer pa z ustrezno dimenzioniranim IR ogrevanjem uporabnik prejme zanemarljivo količino IR toplote, ki se skoraj ne razlikuje od količine, ki jo sicer prejmete od svojega okolja.

 

Ali je IR ogrevanje dovolj ekonomično?

Prihranki so lahko izjemni. V kolikor ne uporabljate vseh bivalnih površin, potem boste lahko prihranili tudi več kot polovico vašega letnega računa za ogrevanje. Ob gradnji hiše so lahko vaši prihranki še večji.

 


Kaj omogoča učinkovitost, ko pa delujejo na elektriko?

  • Ugodna cena električne energije in njen skoraj 100% izkoristek. Električna energija se skoraj 100% pretvori v toploto. Posledično ni nobenih izgub skozi dimnik in cevi. 
  • Ob zračenju nastane manj izgub, saj ogreti predmeti zadržujejo toploto v prostoru trajneje, kar pomeni da se IR grelni paneli veliko manj časa vklapljajo kot pri klasičnem električnem konvekcijskem sistemu ogrevanja.
  • Sistem je zaradi lokalne namestitve izjemno odziven.
  • Vsak prostor je individualno krmiljen in prejme ravno toliko energije kot je potrebno.
  • Ko termostat izmeri npr. 21 stopinj Celzija imajo približno to temperaturo tudi predmeti. Zato ni potrebe po »navijanju« termostatov, da nam je toplo.

IR GRELNI PANELI delovanje

Prikaz, kako ogreje prostor klasično ogrevanje z radiatorji in kako IR grelni paneli

 

Ali IR grelni paneli grejejo dovolj?

Brez dvoma je odgovor da. Večina verjame, da je občutek toplote odvisen od toplote zraka. Kar ne drži, saj je toplotno udobje odvisno od vrste faktorjev, med njimi je ključna povprečna temperatura okolice. V naravi najdemo primer, ki potrjuje povedano. Npr. smučarji na hladnem zraku ne utrpijo ozeblin zaradi naravnega IR sevanja, ker je okolje sposobno te žarke učinkovito reflektirati (sneg, kamen). Z IR grelnimi paneli lahko ustvarimo popolno toplotno ugodje, ne glede na zahtevnost razmer.

 

Kolikšna je cena za IR grelne panele?

Razpon cen velik, odvisen od prostora in posledično velikosti in vrste panela ter njegove kakovosti. Na en povprečen prostor (ca. 25 m2) s termostatom, montažo in tipičnim panelom, torej dobavo na ključ znaša investicija povprečno 300 EUR do 500 EUR za prostor, ob povprečni izolaciji.


 Vsa morebitna dodatna vprašanja o IR grelnih panelih napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI