Če kdaj, potem je zdaj pravi trenutek za podjetja in občine, da začnejo iskati energetske rešitve, razmišljati o proizvodnji električne energije z lastno sončno elektrarno. Cene energentov gredo v nebo, soočamo se z energetsko krizo. Dolgoročne napovedi cen električne energije so precej negotove. Postavitev lastne sončne elektrarne podjetjem in občinam omogoča neodvisnost od gibanja cen na trgu na eni strani in prispevek k prehodu v nizkoogljično družbo na drugi strani.

 

Energetske resitve

 

Energetska tranzicija pa ne obsega samo samooskrbe z električno energijo, ampak tudi elektrifikacijo s postavitvijo polnilne infrastrukture. Občine in podjetja imajo pri tem na voljo različne možnosti in načine postavitve ter financiranja, odvisno od velikosti površine, ki je na voljo, od finančnih in človeških virov, ki jih je podjetje pripravljeno vložiti v projekt, ter od načina sodelovanja z izvajalcem.

V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo nekatere energetske rešitve, možnosti in načine delne samooskrbe z električno energijo za podjetja in občine ter možnosti sodelovanja z izvajalcem – podjetjem in dobaviteljem električne energije z dolgoletnimi izkušnjami.

 

Velika streha in majhna poraba

Imate veliko streho in majhno porabo? V tem primeru se lahko odločite za tako imenovano shemo Px2, torej za sistem obratovalne podpore za proizvajalce električne energije, ki jo v celoti prodajo v omrežje. Če imate lastna sredstva, vam izvajalec uredi dokumentacijo, dobavi, zmontira in uredi priklop elektrarne. Če lastnih sredstev nimate, vam izvajalec z lastnimi sredstvi zgradi elektrarno, vi pa ste upravičeni do najemnine na podlagi dogovora o delitvi dobička »profit share«.

 baner soncne elektrarne

Energetske rešitve za večje porabnike

Za večje porabnike električne energije s koničnim merjenjem in velikimi površinami na sončni legi je na voljo tako imenovana shema Px3 ali »energetsko pogodbeništvo«. Tudi, če nimate lastnih sredstev, se lahko z nekaterimi podjetji, ki na trgu ponujajo električno energijo, dogovorite za prevzam investicije, pri čemer se občina ali druga pravna oseba zaveže, da bo za določeno časovno obdobje prevzela vnaprej določene količine proizvedene električne energije po fiksni ceni. Po preteku tega obdobja preide sončna elektrarna v last podjetja oziroma občine.

 

Povrnitev stroškov investicije

Ker velja, da večja, kot je lastna poraba, hitreje se investicija povrne, je treba sončno elektrarno čim bolj optimalno dimenzionirati. Za izgradnjo lahko na primer pride v poštev tudi več površin, ki med seboj niso neposredno povezane, recimo nadstreški za parkirna mesta ali podobni pomožni objekti. Optimalno oceno boste težko izvedli sami, zato se je najbolje obrniti na ustrezno usposobljene svetovalce, ki bodo na podlagi zbranih podatkov znali najti najboljšo rešitev za vas.

 

Energetske resitve za obvine podjetja nepovratna sredstva

 

Hranilniki električne energije

Postavitev sončne elektrarne je zagotovo najboljša rešitev za energetsko neodvisnost in samooskrbnost. Pri tem se lahko pojavi težava v nestalnosti obnovljivih virov energije – pomislek, da bi ob izpadu električne energije ostali brez nje. Rešitev je tudi v shranjevanju proizvedene električne energije v hranilniku električne energije, ki omogoča neprekinjeno dobavo električne energije, tudi ob izpadih in drugih stanjih zmanjšane proizvodnje.


Elektrifikacija mobilnosti

Prehod v brezogljično družbo zahteva tudi elektrifikacijo mobilnosti, zato smo v zadnjem času priča vedno večjemu številu električnih avtov, ki jih je seveda treba tudi polniti. V ta namen so nekateri ponudniki električne energije posebej za podjetja in občine razvili različne modele postavitve polnilnih postaj.

  • PREVZEM OBSTOJEČIH POLNILNIH POSTAJ – Rešitev je primerna za podjetja in občine, ki imajo v lasti polnilno postajo, ki ima svoje merilno mesto. V tem primeru Energija plus prevzame stroške vzdrževanja in stroške električne energije ter vzpostavi plačilni sistem. Eden od primerov uspešne izvedbe je Občina Križevci.
  • POSTAVITEV NOVIH POLNILNIH POSTAJ – Za lastnike parkirišča/zemljišča, ki bi želeli postaviti električne polnilnice, vendar bi izvedbo radi prepustili nekomu drugemu, imajo pri nekaterih ponudnikih električne energije pripravljene rešitve. Za tovrstno postavitev je ključna velika frekvenca avtomobilov, zato so za te rešitve primerna gostišča, trgovski centri in namestitveni objekti.

Vsa morebitna dodatna vprašanja glede sončnih elektrarn, hranjenja električne energije ali električnih polnilnic, napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.