Naložba v sončno elektrarno prinaša številne finančne in okoljske koristi tako posamezniku kot tudi družbi. Z okoljskega vidika z njo znatno zmanjšamo svoj ogljični odtis, s finančnega pa prinaša prihranke, saj zmanjša račune za elektriko, predvsem pa zagotavlja neodvisnost od nihanj cen elektrike na trgu in s tem trajno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna je odlična rešitev za pokrivanje potreb po energiji in zmanjšanje stroškov tudi za podjetja in industrijske obrate.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

Sončna elektrarna na strehi Doma starejših občanov Lenart z močjo 328 kW je vključena v energetsko tržnico SunContract.

 

Vedno bolj postaja jasno, da brez obnovljivih virov ne več mogoče dolgo poganjati razvoja. Tudi podjetja morajo odgovoriti na okoljsko problematiko in na nove tehnologije z jasno energetsko učinkovito strategijo. Pri SONCE energija so se zato v sodelovanju z energetsko tržnico SunContract zavezali, da jim pomagajo razviti energetsko strategijo, ki sovpada z njihovimi vrednotami in konkurenčnostjo. Tako podjetjem ponujajo celovito energetsko storitev optimizacije stroškov elektrike, ki temelji na lastni proizvodnji elektrike, energetski tržnici SunContract, tehnologiji blockchain in umetni inteligenci.

 

Streha v najem za manjše stroške

Pandemija je prizadela marsikatero podjetje, saj je bilo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodisi onemogočeno bodisi močno okrnjeno opravljanje številnih dejavnosti. A v SONCE energija ponujajo rešitev tudi za tiste, ki trenutno nimajo sredstev za postavitev sončne elektrarne. Razvili so namreč poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov.

Za vse drugo poskrbijo v SONCE energija: pregledajo ključne podatke za lokacijo (porabo in kakšna je trenutna cena elektrike), pripravijo celovito rešitev, ki je usklajena s potrebami in željami podjetja, izpeljejo celoten postopek postavitve sončne elektrarne s priključitvijo v omrežje, nato pa v imenu podjetja upravljajo proizvedeno in porabljeno električno energijo s ciljem, da v kar največji meri optimizirajo stroške podjetja. V zameno za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno torej podjetje še vedno prihrani pri stroških za elektriko in si hkrati zagotovi elektriko iz obnovljivih, naravi prijaznih virov.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno meja sentjur

Podjetje SONCE energija je na halah podjetja postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW.

Dejstvo je, da podjetja in industrijski obrati porabijo ogromno električne energije, največ praviloma v času, ko je sončne elektrarne proizvedejo največ. Velika prednost industrijskih hal pa je v tem, da imajo večje energetske in strešne zmogljivosti, kar omogoča postavitev večje elektrarne in s tem manjšega stroška na kW inštalirane naprave. Posledično so zanimive tudi za investitorje, ki najamejo strešne površine za izgradnjo sončne elektrarne, elektriko pa po znižani ceni prodajajo lastniku nepremičnine.

Podjetje SONCE energija je tako že pred leti postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW na strehah hal kmetijskega podjetja Meja Šentjur, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja jajc, jabolk in žit. Sončna elektrarna je že od samega začetka vključena tudi v energetsko tržnico SunContract.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno OS Dobrna

Za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno se je odločiila tudi Osnovna šola Dobrna. Na njej je sončna elektrarna z močjo 100 kW.


Zakaj oddati streho v najem za sončno elektrarno? 

  1. Zagotavlja vam stabilno in predvidljivo ceno elektrike, s čimer se boste zaščitili pred povišanjem cen elektrike ter hkrati prihranili pri stroških elektrike.
  2. Stroške elektrike lahko dodatno optimizirate s trgovanjem z elektriko na energetski tržnici SunContract, kjer vam lahko pomaga tudi profesionalni trgovalec.
  3. Ker je dobavljena elektrika 100 % iz obnovljivih virov, si boste povečali ugled trajnostno usmerjenega podjetja, ki skrbi za okolje z zmanjšanjem svojega ogljičnega odtisa.

Skupnostna samooskrba z elektriko

V podjetju SONCE energija poudarjajo, da mora vsak izmed nas prispevati k prehodu v nizkoogljično družbo in poskrbeti za zeleno prihodnost našega planeta. Usmeritev v energetsko samooskrbo je pravilna in nujna, še zlasti glede na porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili. Energetsko neodvisnost in s tem nižje račune za električno energijo si lahko zagotovite tudi v primeru, da za postavitev lastne sončne elektrarne nimate primerne strehe ali dovolj sredstev za naložbo vanjo. Ena od možnosti so skupnostne sončne elektrarne, ki so hkrati ključni dejavnik pravočasnega in pravičnega podnebno-energetskega prehoda.

Če torej nimate lastnih strešnih površin, primernih za postavitev sončne elektrarne, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi, se lahko povežeta v samooskrbno OVE skupnost. V tem primeru z lastnikom strehe podpišeta pogodbo, v kateri opredelita, koliko bo vsak investiral in koliko odstotkov od proizvodnje bo vsak od partnerjev za to dobil. K projektu lahko v primeru večje zmogljivosti sončne elektrarne naknadno vključita dodatne uporabnike ali pa delež proizvedene električne energije namenita za prodajo. To je sicer mogoče le za poslovne subjekte, ki za ta primer registrirajo dejavnost proizvodnje električne energije.

Primer dobre prakse samooskrbne OVE skupnosti je energetsko 100-odstotno samooskrbna vas Zavrate v občini Radeče, ki jo je postavilo podjetje SONCE energija. Od drugih projektov samooskrbe se razlikuje po tem, da je ta samooskrbna skupnost podprta z energetsko tržnico SunContract. Uporabniki lahko prek te digitalne platforme razpolagajo z vso količino elektrike, ki jo proizvede njihova elektrarna. Tudi z viški iz preteklega leta, ki jih lahko bodisi prenesejo na druge porabnike kjerkoli po Sloveniji bodisi jih unovčijo.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno zavrate samooskrba

Vas Zavrate je s priključitvijo dveh sončnih elektrarn s skupno vršno močjo 50 kW prva 100-odstotno samooskrbna vas v skladu z novim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

Po Zavratih je podjetje SONCE energija v omrežje priključilo še fotovoltaično elektrarno na strehi Zdravstvenega doma Radeč, s katero bodo omogočili samooskrbnost stanovalcem mestnega jedra. Slovenija ima ogromen potencial glede samooskrbnih skupnosti, zato je cilj podjetja SONCE energija v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokriti s sončnimi elektrarnami in tako vsem zagotovili samooskrbnost.

Vsem, ki razmišljajo o tem, da bi stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za okolje (in za družinski proračun), svetujejo, da skupaj s sosedi najprej – še preden stopijo v stik s ponudnikom – preverijo energetske potrebe, torej ugotovijo, koliko elektrike skupaj potrebujejo na letni ravni. Nato je treba oceniti, katere strehe bi bile najbolj optimalne za postavitev sončne elektrarne. Idealna je na jug obrnjena streha s 33-stopninjskim naklonom, brez bližnjih objektov, ki bi senčil strehe. Šele nato pride na vrsto konkreten dogovor z izvajalcem. Pri tem je treba vedeti, da je skupnostna samooskrba z elektriko zelo kompleksen projekt, kar zadeva usklajevanje, saj vključuje različne deležnike, posledično je tudi več dokumentacije. A kjer je volja, je tudi pot, pravijo v podjetju SONCE energija.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno ZD Radece

Sončna na strehi Zdravstvenega doma Radeče z vršno močjo 112 kW bo prebivalcem mestnega jedra Radeče omogočala uporabo obnovljivega vira brez lastne investicije

Prednosti samooskrbne OVE skupnosti

Povežejo se lahko odjemalci, priključeni na omrežje iste transformatorske postaje, kot je naprava za samooskrbo.

Odjemalci se lahko med sabo povežejo s pogodbo in se dogovorijo o investiranih deležih in ključu delitve proizvodnje. Če želijo SOVES oddajati v najem drugim, morajo za to ustanoviti pravno osebo (zadruga, društvo, zavod …).

Lastnik, to je investitor sončne elektrarne, je lahko tudi tretja oseba, sončna elektrarna pa je lahko postavljena tudi na javnem objektu (zdravstveni dom, gasilski dom …). 


Vedno daljši časovni roki za postavitev samooskrbne sončne elektrarne

Postopek postavitve sončne elektrarne je projekt, ki terja svoj čas. Tako je že v preteklosti veljalo, da je od odločitve za samooskrbno elektrarno do končne postavitve oz. začetka njenega delovanja treba v povprečju čakati dva do tri mesece. Zaradi vedno večjega povpraševaje po energetski samooskrbi pa so se ti roki še podaljšali. Vedno večja količina vlog je tako vplivala na podaljšanje vseh korakov izvedbe, ki v grobem zajemajo:

  • pridobitev soglasja lokalnega distributerja, kar načeloma vzame največ časa;
  • priprava in oddaja druge dokumentacije (vloga za financiranje pri Eko skladu, vloga za priklop, pogodba o priključitvi);
  • po pridobitvi soglasja za priključitev sledi naročilo materiala in organizacija postavitve sončne elektrarne;
  • zaključni korak je priključitev v omrežje, ki ga izvede lokalni distributer.
  • Pri končni montaži naprav so jo dodatno še zagodle trenutne razmere v svetu, ki žal negativno vplivajo na dobavo prepotrebnih fotovoltaičnih komponent. Če se torej lotevate projekta postavitve lastne samooskrbne elektrarne, brez velike mere potrpežljivosti ne bo šlo.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.