Naložba v sončno elektrarno prinaša številne finančne in okoljske koristi tako posamezniku kot tudi družbi. Z okoljskega vidika z njo znatno zmanjšamo svoj ogljični odtis, s finančnega pa prinaša prihranke, saj zmanjša račune za elektriko, predvsem pa zagotavlja neodvisnost od nihanj cen elektrike na trgu in s tem trajno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna je odlična rešitev za pokrivanje potreb po energiji in zmanjšanje stroškov tudi za podjetja in industrijske obrate.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

Sončna elektrarna na strehi Doma starejših občanov Lenart z močjo 328 kW je vključena v energetsko tržnico SunContract.

 

Vedno bolj postaja jasno, da brez obnovljivih virov ne več mogoče dolgo poganjati razvoja. Tudi podjetja morajo odgovoriti na okoljsko problematiko in na nove tehnologije z jasno energetsko učinkovito strategijo. Pri SONCE energija so se zato v sodelovanju z energetsko tržnico SunContract zavezali, da jim pomagajo razviti energetsko strategijo, ki sovpada z njihovimi vrednotami in konkurenčnostjo. Tako podjetjem ponujajo celovito energetsko storitev optimizacije stroškov elektrike, ki temelji na lastni proizvodnji elektrike, energetski tržnici SunContract, tehnologiji blockchain in umetni inteligenci.

 

Streha v najem za manjše stroške

Pandemija je prizadela marsikatero podjetje, saj je bilo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodisi onemogočeno bodisi močno okrnjeno opravljanje številnih dejavnosti. A v SONCE energija ponujajo rešitev tudi za tiste, ki trenutno nimajo sredstev za postavitev sončne elektrarne. Razvili so namreč poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov.

Za vse drugo poskrbijo v SONCE energija: pregledajo ključne podatke za lokacijo (porabo in kakšna je trenutna cena elektrike), pripravijo celovito rešitev, ki je usklajena s potrebami in željami podjetja, izpeljejo celoten postopek postavitve sončne elektrarne s priključitvijo v omrežje, nato pa v imenu podjetja upravljajo proizvedeno in porabljeno električno energijo s ciljem, da v kar največji meri optimizirajo stroške podjetja. V zameno za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno torej podjetje še vedno prihrani pri stroških za elektriko in si hkrati zagotovi elektriko iz obnovljivih, naravi prijaznih virov.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno meja sentjur

Podjetje SONCE energija je na halah podjetja postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW.

Dejstvo je, da podjetja in industrijski obrati porabijo ogromno električne energije, največ praviloma v času, ko je sončne elektrarne proizvedejo največ. Velika prednost industrijskih hal pa je v tem, da imajo večje energetske in strešne zmogljivosti, kar omogoča postavitev večje elektrarne in s tem manjšega stroška na kW inštalirane naprave. Posledično so zanimive tudi za investitorje, ki najamejo strešne površine za izgradnjo sončne elektrarne, elektriko pa po znižani ceni prodajajo lastniku nepremičnine.

Podjetje SONCE energija je tako že pred leti postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW na strehah hal kmetijskega podjetja Meja Šentjur, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja jajc, jabolk in žit. Sončna elektrarna je že od samega začetka vključena tudi v energetsko tržnico SunContract.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno OS Dobrna

Za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno se je odločiila tudi Osnovna šola Dobrna. Na njej je sončna elektrarna z močjo 100 kW.


Zakaj oddati streho v najem za sončno elektrarno? 

  1. Zagotavlja vam stabilno in predvidljivo ceno elektrike, s čimer se boste zaščitili pred povišanjem cen elektrike ter hkrati prihranili pri stroških elektrike.
  2. Stroške elektrike lahko dodatno optimizirate s trgovanjem z elektriko na energetski tržnici SunContract, kjer vam lahko pomaga tudi profesionalni trgovalec.
  3. Ker je dobavljena elektrika 100 % iz obnovljivih virov, si boste povečali ugled trajnostno usmerjenega podjetja, ki skrbi za okolje z zmanjšanjem svojega ogljičnega odtisa.

Skupnostna samooskrba z elektriko

V podjetju SONCE energija poudarjajo, da mora vsak izmed nas prispevati k prehodu v nizkoogljično družbo in poskrbeti za zeleno prihodnost našega planeta. Usmeritev v energetsko samooskrbo je pravilna in nujna, še zlasti glede na porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili. Energetsko neodvisnost in s tem nižje račune za električno energijo si lahko zagotovite tudi v primeru, da za postavitev lastne sončne elektrarne nimate primerne strehe ali dovolj sredstev za naložbo vanjo. Ena od možnosti so skupnostne sončne elektrarne, ki so hkrati ključni dejavnik pravočasnega in pravičnega podnebno-energetskega prehoda.

Če torej nimate lastnih strešnih površin, primernih za postavitev sončne elektrarne, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi, se lahko povežeta v samooskrbno OVE skupnost. V tem primeru z lastnikom strehe podpišeta pogodbo, v kateri opredelita, koliko bo vsak investiral in koliko odstotkov od proizvodnje bo vsak od partnerjev za to dobil. K projektu lahko v primeru večje zmogljivosti sončne elektrarne naknadno vključita dodatne uporabnike ali pa delež proizvedene električne energije namenita za prodajo. To je sicer mogoče le za poslovne subjekte, ki za ta primer registrirajo dejavnost proizvodnje električne energije.

Primer dobre prakse samooskrbne OVE skupnosti je energetsko 100-odstotno samooskrbna vas Zavrate v občini Radeče, ki jo je postavilo podjetje SONCE energija. Od drugih projektov samooskrbe se razlikuje po tem, da je ta samooskrbna skupnost podprta z energetsko tržnico SunContract. Uporabniki lahko prek te digitalne platforme razpolagajo z vso količino elektrike, ki jo proizvede njihova elektrarna. Tudi z viški iz preteklega leta, ki jih lahko bodisi prenesejo na druge porabnike kjerkoli po Sloveniji bodisi jih unovčijo.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno zavrate samooskrba

Vas Zavrate je s priključitvijo dveh sončnih elektrarn s skupno vršno močjo 50 kW prva 100-odstotno samooskrbna vas v skladu z novim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

Po Zavratih je podjetje SONCE energija v omrežje priključilo še fotovoltaično elektrarno na strehi Zdravstvenega doma Radeč, s katero bodo omogočili samooskrbnost stanovalcem mestnega jedra. Slovenija ima ogromen potencial glede samooskrbnih skupnosti, zato je cilj podjetja SONCE energija v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokriti s sončnimi elektrarnami in tako vsem zagotovili samooskrbnost.

Vsem, ki razmišljajo o tem, da bi stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za okolje (in za družinski proračun), svetujejo, da skupaj s sosedi najprej – še preden stopijo v stik s ponudnikom – preverijo energetske potrebe, torej ugotovijo, koliko elektrike skupaj potrebujejo na letni ravni. Nato je treba oceniti, katere strehe bi bile najbolj optimalne za postavitev sončne elektrarne. Idealna je na jug obrnjena streha s 33-stopninjskim naklonom, brez bližnjih objektov, ki bi senčil strehe. Šele nato pride na vrsto konkreten dogovor z izvajalcem. Pri tem je treba vedeti, da je skupnostna samooskrba z elektriko zelo kompleksen projekt, kar zadeva usklajevanje, saj vključuje različne deležnike, posledično je tudi več dokumentacije. A kjer je volja, je tudi pot, pravijo v podjetju SONCE energija.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno ZD Radece

Sončna na strehi Zdravstvenega doma Radeče z vršno močjo 112 kW bo prebivalcem mestnega jedra Radeče omogočala uporabo obnovljivega vira brez lastne investicije

Prednosti samooskrbne OVE skupnosti

Povežejo se lahko odjemalci, priključeni na omrežje iste transformatorske postaje, kot je naprava za samooskrbo.

Odjemalci se lahko med sabo povežejo s pogodbo in se dogovorijo o investiranih deležih in ključu delitve proizvodnje. Če želijo SOVES oddajati v najem drugim, morajo za to ustanoviti pravno osebo (zadruga, društvo, zavod …).

Lastnik, to je investitor sončne elektrarne, je lahko tudi tretja oseba, sončna elektrarna pa je lahko postavljena tudi na javnem objektu (zdravstveni dom, gasilski dom …). 


Vedno daljši časovni roki za postavitev samooskrbne sončne elektrarne

Postopek postavitve sončne elektrarne je projekt, ki terja svoj čas. Tako je že v preteklosti veljalo, da je od odločitve za samooskrbno elektrarno do končne postavitve oz. začetka njenega delovanja treba v povprečju čakati dva do tri mesece. Zaradi vedno večjega povpraševaje po energetski samooskrbi pa so se ti roki še podaljšali. Vedno večja količina vlog je tako vplivala na podaljšanje vseh korakov izvedbe, ki v grobem zajemajo:

  • pridobitev soglasja lokalnega distributerja, kar načeloma vzame največ časa;
  • priprava in oddaja druge dokumentacije (vloga za financiranje pri Eko skladu, vloga za priklop, pogodba o priključitvi);
  • po pridobitvi soglasja za priključitev sledi naročilo materiala in organizacija postavitve sončne elektrarne;
  • zaključni korak je priključitev v omrežje, ki ga izvede lokalni distributer.
  • Pri končni montaži naprav so jo dodatno še zagodle trenutne razmere v svetu, ki žal negativno vplivajo na dobavo prepotrebnih fotovoltaičnih komponent. Če se torej lotevate projekta postavitve lastne samooskrbne elektrarne, brez velike mere potrpežljivosti ne bo šlo.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika učinkovitosti blizu, velike razlike so lahko v preseganju hrupnosti ter po učinkovitosti delovanja v objektih z...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

Toplotne črpalke zrak voda - menjava ogrevalnega sistema

Vprašanje bralca: Kakšno ogrevanje izbrati pri energetsko obnovljeni hiši? Imamo 35 l staro hišo (220 m2), zamenjali smo streho (20 cm izolacije), 3 slojna okna, 15 cm stiropora. Ogrevamo s 15 let starim plinskim...

GRADNJA IN OBNOVE

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje, združuje razvoj in predstavitev produktov dvanajstih slovenskih...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

Zamenjava strešnega okna in prihranki pri energiji

Razlogov, zakaj je dobro zamenjati dotrajana okna, je veliko. Začnimo s tistim, ki je pred začetkom nove ogrevalne sezone najbolj v ospredju, toliko bolj, ker smo se znašli v vrtincu...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi pogled ne zdijo primerna izbira za zimo.

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Prijetno bivanje s Samsung tehnologijo

Samsung je leta 2017 predstavil prvo klimatsko napravo s tehnologijo WindFreeTM. Sistrem hlajenja WindFree nežno in enakomerno širi zrak skozi tisoče mikroskopskih odprtin in...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.