Naložba v sončno elektrarno prinaša številne finančne in okoljske koristi tako posamezniku kot tudi družbi. Z okoljskega vidika z njo znatno zmanjšamo svoj ogljični odtis, s finančnega pa prinaša prihranke, saj zmanjša račune za elektriko, predvsem pa zagotavlja neodvisnost od nihanj cen elektrike na trgu in s tem trajno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna je odlična rešitev za pokrivanje potreb po energiji in zmanjšanje stroškov tudi za podjetja in industrijske obrate.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

Sončna elektrarna na strehi Doma starejših občanov Lenart z močjo 328 kW je vključena v energetsko tržnico SunContract.

 

Vedno bolj postaja jasno, da brez obnovljivih virov ne več mogoče dolgo poganjati razvoja. Tudi podjetja morajo odgovoriti na okoljsko problematiko in na nove tehnologije z jasno energetsko učinkovito strategijo. Pri SONCE energija so se zato v sodelovanju z energetsko tržnico SunContract zavezali, da jim pomagajo razviti energetsko strategijo, ki sovpada z njihovimi vrednotami in konkurenčnostjo. Tako podjetjem ponujajo celovito energetsko storitev optimizacije stroškov elektrike, ki temelji na lastni proizvodnji elektrike, energetski tržnici SunContract, tehnologiji blockchain in umetni inteligenci.

 

Streha v najem za manjše stroške

Pandemija je prizadela marsikatero podjetje, saj je bilo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodisi onemogočeno bodisi močno okrnjeno opravljanje številnih dejavnosti. A v SONCE energija ponujajo rešitev tudi za tiste, ki trenutno nimajo sredstev za postavitev sončne elektrarne. Razvili so namreč poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov.

Za vse drugo poskrbijo v SONCE energija: pregledajo ključne podatke za lokacijo (porabo in kakšna je trenutna cena elektrike), pripravijo celovito rešitev, ki je usklajena s potrebami in željami podjetja, izpeljejo celoten postopek postavitve sončne elektrarne s priključitvijo v omrežje, nato pa v imenu podjetja upravljajo proizvedeno in porabljeno električno energijo s ciljem, da v kar največji meri optimizirajo stroške podjetja. V zameno za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno torej podjetje še vedno prihrani pri stroških za elektriko in si hkrati zagotovi elektriko iz obnovljivih, naravi prijaznih virov.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno meja sentjur

Podjetje SONCE energija je na halah podjetja postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW.

Dejstvo je, da podjetja in industrijski obrati porabijo ogromno električne energije, največ praviloma v času, ko je sončne elektrarne proizvedejo največ. Velika prednost industrijskih hal pa je v tem, da imajo večje energetske in strešne zmogljivosti, kar omogoča postavitev večje elektrarne in s tem manjšega stroška na kW inštalirane naprave. Posledično so zanimive tudi za investitorje, ki najamejo strešne površine za izgradnjo sončne elektrarne, elektriko pa po znižani ceni prodajajo lastniku nepremičnine.

Podjetje SONCE energija je tako že pred leti postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW na strehah hal kmetijskega podjetja Meja Šentjur, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja jajc, jabolk in žit. Sončna elektrarna je že od samega začetka vključena tudi v energetsko tržnico SunContract.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno OS Dobrna

Za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno se je odločiila tudi Osnovna šola Dobrna. Na njej je sončna elektrarna z močjo 100 kW.


Zakaj oddati streho v najem za sončno elektrarno? 

  1. Zagotavlja vam stabilno in predvidljivo ceno elektrike, s čimer se boste zaščitili pred povišanjem cen elektrike ter hkrati prihranili pri stroških elektrike.
  2. Stroške elektrike lahko dodatno optimizirate s trgovanjem z elektriko na energetski tržnici SunContract, kjer vam lahko pomaga tudi profesionalni trgovalec.
  3. Ker je dobavljena elektrika 100 % iz obnovljivih virov, si boste povečali ugled trajnostno usmerjenega podjetja, ki skrbi za okolje z zmanjšanjem svojega ogljičnega odtisa.

Skupnostna samooskrba z elektriko

V podjetju SONCE energija poudarjajo, da mora vsak izmed nas prispevati k prehodu v nizkoogljično družbo in poskrbeti za zeleno prihodnost našega planeta. Usmeritev v energetsko samooskrbo je pravilna in nujna, še zlasti glede na porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili. Energetsko neodvisnost in s tem nižje račune za električno energijo si lahko zagotovite tudi v primeru, da za postavitev lastne sončne elektrarne nimate primerne strehe ali dovolj sredstev za naložbo vanjo. Ena od možnosti so skupnostne sončne elektrarne, ki so hkrati ključni dejavnik pravočasnega in pravičnega podnebno-energetskega prehoda.

Če torej nimate lastnih strešnih površin, primernih za postavitev sončne elektrarne, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi, se lahko povežeta v samooskrbno OVE skupnost. V tem primeru z lastnikom strehe podpišeta pogodbo, v kateri opredelita, koliko bo vsak investiral in koliko odstotkov od proizvodnje bo vsak od partnerjev za to dobil. K projektu lahko v primeru večje zmogljivosti sončne elektrarne naknadno vključita dodatne uporabnike ali pa delež proizvedene električne energije namenita za prodajo. To je sicer mogoče le za poslovne subjekte, ki za ta primer registrirajo dejavnost proizvodnje električne energije.

Primer dobre prakse samooskrbne OVE skupnosti je energetsko 100-odstotno samooskrbna vas Zavrate v občini Radeče, ki jo je postavilo podjetje SONCE energija. Od drugih projektov samooskrbe se razlikuje po tem, da je ta samooskrbna skupnost podprta z energetsko tržnico SunContract. Uporabniki lahko prek te digitalne platforme razpolagajo z vso količino elektrike, ki jo proizvede njihova elektrarna. Tudi z viški iz preteklega leta, ki jih lahko bodisi prenesejo na druge porabnike kjerkoli po Sloveniji bodisi jih unovčijo.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno zavrate samooskrba

Vas Zavrate je s priključitvijo dveh sončnih elektrarn s skupno vršno močjo 50 kW prva 100-odstotno samooskrbna vas v skladu z novim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

Po Zavratih je podjetje SONCE energija v omrežje priključilo še fotovoltaično elektrarno na strehi Zdravstvenega doma Radeč, s katero bodo omogočili samooskrbnost stanovalcem mestnega jedra. Slovenija ima ogromen potencial glede samooskrbnih skupnosti, zato je cilj podjetja SONCE energija v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokriti s sončnimi elektrarnami in tako vsem zagotovili samooskrbnost.

Vsem, ki razmišljajo o tem, da bi stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za okolje (in za družinski proračun), svetujejo, da skupaj s sosedi najprej – še preden stopijo v stik s ponudnikom – preverijo energetske potrebe, torej ugotovijo, koliko elektrike skupaj potrebujejo na letni ravni. Nato je treba oceniti, katere strehe bi bile najbolj optimalne za postavitev sončne elektrarne. Idealna je na jug obrnjena streha s 33-stopninjskim naklonom, brez bližnjih objektov, ki bi senčil strehe. Šele nato pride na vrsto konkreten dogovor z izvajalcem. Pri tem je treba vedeti, da je skupnostna samooskrba z elektriko zelo kompleksen projekt, kar zadeva usklajevanje, saj vključuje različne deležnike, posledično je tudi več dokumentacije. A kjer je volja, je tudi pot, pravijo v podjetju SONCE energija.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno ZD Radece

Sončna na strehi Zdravstvenega doma Radeče z vršno močjo 112 kW bo prebivalcem mestnega jedra Radeče omogočala uporabo obnovljivega vira brez lastne investicije

Prednosti samooskrbne OVE skupnosti

Povežejo se lahko odjemalci, priključeni na omrežje iste transformatorske postaje, kot je naprava za samooskrbo.

Odjemalci se lahko med sabo povežejo s pogodbo in se dogovorijo o investiranih deležih in ključu delitve proizvodnje. Če želijo SOVES oddajati v najem drugim, morajo za to ustanoviti pravno osebo (zadruga, društvo, zavod …).

Lastnik, to je investitor sončne elektrarne, je lahko tudi tretja oseba, sončna elektrarna pa je lahko postavljena tudi na javnem objektu (zdravstveni dom, gasilski dom …). 


Vedno daljši časovni roki za postavitev samooskrbne sončne elektrarne

Postopek postavitve sončne elektrarne je projekt, ki terja svoj čas. Tako je že v preteklosti veljalo, da je od odločitve za samooskrbno elektrarno do končne postavitve oz. začetka njenega delovanja treba v povprečju čakati dva do tri mesece. Zaradi vedno večjega povpraševaje po energetski samooskrbi pa so se ti roki še podaljšali. Vedno večja količina vlog je tako vplivala na podaljšanje vseh korakov izvedbe, ki v grobem zajemajo:

  • pridobitev soglasja lokalnega distributerja, kar načeloma vzame največ časa;
  • priprava in oddaja druge dokumentacije (vloga za financiranje pri Eko skladu, vloga za priklop, pogodba o priključitvi);
  • po pridobitvi soglasja za priključitev sledi naročilo materiala in organizacija postavitve sončne elektrarne;
  • zaključni korak je priključitev v omrežje, ki ga izvede lokalni distributer.
  • Pri končni montaži naprav so jo dodatno še zagodle trenutne razmere v svetu, ki žal negativno vplivajo na dobavo prepotrebnih fotovoltaičnih komponent. Če se torej lotevate projekta postavitve lastne samooskrbne elektrarne, brez velike mere potrpežljivosti ne bo šlo.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Plinska peč, ki v 2023 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki energenta in majhnimi emisijami. Plinska peč, bolje poznana kot plinska kondenzacijska peč, pomembno pripomore k...

Izračun moči toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke, sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke, (glede na vir, ki...

Inovativne Panasonic toplotne črpalke: energetska učinkovitost in nov dizajn

Medtem, ko se povpraševanje po energetsko učinkovitih rešitvah za ogrevanje in hlajenje povečuje, Panasonic širi svojo ponudbo toplotnih črpalk Aquarea zrak-voda. Generaciji...

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Kakšno sončno elektrarno naj postavim?

Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada...

Sončna elektrarna 11 kW - cena, subvencije in donos v 2023

Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne...

Pozor - na voljo subvencije za sončne elektrarne in hranilnike v 2023

Subvencije za sončne elektrarne so z novim razpisom Eko sklada v 2023 možne tudi za že delujoče sončne elektrarne, ki so bile priklopljene na omrežje od marca lani. Z novimi, relativno visokimi subvencijami na...

Energetska oskrba: skupnostna samooskrba, trajnost in z njo povezani izzivi

Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno...

Aktualne novice

Aktualne cene energentov v letu 2023

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres ter zelo resno energetsko krizo v EU. Kljub veliki odvisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriv, EU...

Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji...

Cena nafte v 2023 – kakšne so napovedi?

Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne...

Energetski kalkulator za več hitrih izračunov hkrati - NOVO

Energetski kalkulator Oceni prihranek energije služi za več izračunov prihrankov hkrati - ob prehodu na novi energent ali novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prezračevanje, klimatizacija

Klima za ogrevanje Daikin Perfera za velike prihranke

Daikin klimatske naprave so cenovno dostopne prav vsem. Uporabljate jih lahko za ogrevanje in hlajenje prostorov, pri tem pa zaradi njihove napredne tehnologije ne boste imeli visokega računa za elektriko. Daikinova klimatska naprava Perfera je zmagala na neodvisnem testu Zveze potrošnikov Slovenije in se izkazala za...

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

Talno gretje 2023 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Investitorje v novi ogrevalni sistem velikokrat prestrašijo cene toplotnih črpalk. Toplotna črpalka je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja res nekoliko dražja, vendar se marsikdo ne zaveda, da ga lahko premišljena naložba v toplotno črpalko na daljši rok stane veliko manj v primerjavi s kakšnim drugim...

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres ter zelo resno energetsko krizo v EU. Kljub veliki odvisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriv, EU...

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne službe in mali poslovni odjemalci.

Cena peletov je v lanskem letu z 270 evrov poskočila na 600 evrov - za tono pelet. Razlog za tako velik dvig cen je bila blokada izvoza iz Bosne in Hercegovine, Srbije ter ter še nekaterih držav, od koder je Slovenija uvažala večino lesa za pelete. Zaradi velikega povpraševanja in pretrganih...

Leto 2022 je za porabnike elektrike kaotično. Že lansko leto so, zaradi špekulativnih nakupov surovin na borzah ter korona krize, cene energentov pričele občutno rasti. Cena elektrike se je na veleprodajnih trgih že v letu 2021 podražila za 175 odstotkov. Med slovenskimi...

Veliko ravnih streh in strešnih teras je nastalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z materiali in znanjem, kot je bilo takrat na razpolago. Zaradi puščanja smo večino teh streh že popravili ali pa samo pokrpali.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.