Naložba v sončno elektrarno prinaša številne finančne in okoljske koristi tako posamezniku kot tudi družbi. Z okoljskega vidika z njo znatno zmanjšamo svoj ogljični odtis, s finančnega pa prinaša prihranke, saj zmanjša račune za elektriko, predvsem pa zagotavlja neodvisnost od nihanj cen elektrike na trgu in s tem trajno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna je odlična rešitev za pokrivanje potreb po energiji in zmanjšanje stroškov tudi za podjetja in industrijske obrate.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

Sončna elektrarna na strehi Doma starejših občanov Lenart z močjo 328 kW je vključena v energetsko tržnico SunContract.

 

Vedno bolj postaja jasno, da brez obnovljivih virov ne več mogoče dolgo poganjati razvoja. Tudi podjetja morajo odgovoriti na okoljsko problematiko in na nove tehnologije z jasno energetsko učinkovito strategijo. Pri SONCE energija so se zato v sodelovanju z energetsko tržnico SunContract zavezali, da jim pomagajo razviti energetsko strategijo, ki sovpada z njihovimi vrednotami in konkurenčnostjo. Tako podjetjem ponujajo celovito energetsko storitev optimizacije stroškov elektrike, ki temelji na lastni proizvodnji elektrike, energetski tržnici SunContract, tehnologiji blockchain in umetni inteligenci.

 

Streha v najem za manjše stroške

Pandemija je prizadela marsikatero podjetje, saj je bilo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodisi onemogočeno bodisi močno okrnjeno opravljanje številnih dejavnosti. A v SONCE energija ponujajo rešitev tudi za tiste, ki trenutno nimajo sredstev za postavitev sončne elektrarne. Razvili so namreč poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov.

Za vse drugo poskrbijo v SONCE energija: pregledajo ključne podatke za lokacijo (porabo in kakšna je trenutna cena elektrike), pripravijo celovito rešitev, ki je usklajena s potrebami in željami podjetja, izpeljejo celoten postopek postavitve sončne elektrarne s priključitvijo v omrežje, nato pa v imenu podjetja upravljajo proizvedeno in porabljeno električno energijo s ciljem, da v kar največji meri optimizirajo stroške podjetja. V zameno za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno torej podjetje še vedno prihrani pri stroških za elektriko in si hkrati zagotovi elektriko iz obnovljivih, naravi prijaznih virov.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno meja sentjur

Podjetje SONCE energija je na halah podjetja postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW.

Dejstvo je, da podjetja in industrijski obrati porabijo ogromno električne energije, največ praviloma v času, ko je sončne elektrarne proizvedejo največ. Velika prednost industrijskih hal pa je v tem, da imajo večje energetske in strešne zmogljivosti, kar omogoča postavitev večje elektrarne in s tem manjšega stroška na kW inštalirane naprave. Posledično so zanimive tudi za investitorje, ki najamejo strešne površine za izgradnjo sončne elektrarne, elektriko pa po znižani ceni prodajajo lastniku nepremičnine.

Podjetje SONCE energija je tako že pred leti postavilo sončno elektrarno z močjo 750 kW na strehah hal kmetijskega podjetja Meja Šentjur, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja jajc, jabolk in žit. Sončna elektrarna je že od samega začetka vključena tudi v energetsko tržnico SunContract.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno OS Dobrna

Za oddajo strehe v najem za sončno elektrarno se je odločiila tudi Osnovna šola Dobrna. Na njej je sončna elektrarna z močjo 100 kW.


Zakaj oddati streho v najem za sončno elektrarno? 

  1. Zagotavlja vam stabilno in predvidljivo ceno elektrike, s čimer se boste zaščitili pred povišanjem cen elektrike ter hkrati prihranili pri stroških elektrike.
  2. Stroške elektrike lahko dodatno optimizirate s trgovanjem z elektriko na energetski tržnici SunContract, kjer vam lahko pomaga tudi profesionalni trgovalec.
  3. Ker je dobavljena elektrika 100 % iz obnovljivih virov, si boste povečali ugled trajnostno usmerjenega podjetja, ki skrbi za okolje z zmanjšanjem svojega ogljičnega odtisa.

Skupnostna samooskrba z elektriko

V podjetju SONCE energija poudarjajo, da mora vsak izmed nas prispevati k prehodu v nizkoogljično družbo in poskrbeti za zeleno prihodnost našega planeta. Usmeritev v energetsko samooskrbo je pravilna in nujna, še zlasti glede na porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili. Energetsko neodvisnost in s tem nižje račune za električno energijo si lahko zagotovite tudi v primeru, da za postavitev lastne sončne elektrarne nimate primerne strehe ali dovolj sredstev za naložbo vanjo. Ena od možnosti so skupnostne sončne elektrarne, ki so hkrati ključni dejavnik pravočasnega in pravičnega podnebno-energetskega prehoda.

Če torej nimate lastnih strešnih površin, primernih za postavitev sončne elektrarne, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi, se lahko povežeta v samooskrbno OVE skupnost. V tem primeru z lastnikom strehe podpišeta pogodbo, v kateri opredelita, koliko bo vsak investiral in koliko odstotkov od proizvodnje bo vsak od partnerjev za to dobil. K projektu lahko v primeru večje zmogljivosti sončne elektrarne naknadno vključita dodatne uporabnike ali pa delež proizvedene električne energije namenita za prodajo. To je sicer mogoče le za poslovne subjekte, ki za ta primer registrirajo dejavnost proizvodnje električne energije.

Primer dobre prakse samooskrbne OVE skupnosti je energetsko 100-odstotno samooskrbna vas Zavrate v občini Radeče, ki jo je postavilo podjetje SONCE energija. Od drugih projektov samooskrbe se razlikuje po tem, da je ta samooskrbna skupnost podprta z energetsko tržnico SunContract. Uporabniki lahko prek te digitalne platforme razpolagajo z vso količino elektrike, ki jo proizvede njihova elektrarna. Tudi z viški iz preteklega leta, ki jih lahko bodisi prenesejo na druge porabnike kjerkoli po Sloveniji bodisi jih unovčijo.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno zavrate samooskrba

Vas Zavrate je s priključitvijo dveh sončnih elektrarn s skupno vršno močjo 50 kW prva 100-odstotno samooskrbna vas v skladu z novim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

Po Zavratih je podjetje SONCE energija v omrežje priključilo še fotovoltaično elektrarno na strehi Zdravstvenega doma Radeč, s katero bodo omogočili samooskrbnost stanovalcem mestnega jedra. Slovenija ima ogromen potencial glede samooskrbnih skupnosti, zato je cilj podjetja SONCE energija v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokriti s sončnimi elektrarnami in tako vsem zagotovili samooskrbnost.

Vsem, ki razmišljajo o tem, da bi stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za okolje (in za družinski proračun), svetujejo, da skupaj s sosedi najprej – še preden stopijo v stik s ponudnikom – preverijo energetske potrebe, torej ugotovijo, koliko elektrike skupaj potrebujejo na letni ravni. Nato je treba oceniti, katere strehe bi bile najbolj optimalne za postavitev sončne elektrarne. Idealna je na jug obrnjena streha s 33-stopninjskim naklonom, brez bližnjih objektov, ki bi senčil strehe. Šele nato pride na vrsto konkreten dogovor z izvajalcem. Pri tem je treba vedeti, da je skupnostna samooskrba z elektriko zelo kompleksen projekt, kar zadeva usklajevanje, saj vključuje različne deležnike, posledično je tudi več dokumentacije. A kjer je volja, je tudi pot, pravijo v podjetju SONCE energija.

 

Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno ZD Radece

Sončna na strehi Zdravstvenega doma Radeče z vršno močjo 112 kW bo prebivalcem mestnega jedra Radeče omogočala uporabo obnovljivega vira brez lastne investicije

Prednosti samooskrbne OVE skupnosti

Povežejo se lahko odjemalci, priključeni na omrežje iste transformatorske postaje, kot je naprava za samooskrbo.

Odjemalci se lahko med sabo povežejo s pogodbo in se dogovorijo o investiranih deležih in ključu delitve proizvodnje. Če želijo SOVES oddajati v najem drugim, morajo za to ustanoviti pravno osebo (zadruga, društvo, zavod …).

Lastnik, to je investitor sončne elektrarne, je lahko tudi tretja oseba, sončna elektrarna pa je lahko postavljena tudi na javnem objektu (zdravstveni dom, gasilski dom …). 


Vedno daljši časovni roki za postavitev samooskrbne sončne elektrarne

Postopek postavitve sončne elektrarne je projekt, ki terja svoj čas. Tako je že v preteklosti veljalo, da je od odločitve za samooskrbno elektrarno do končne postavitve oz. začetka njenega delovanja treba v povprečju čakati dva do tri mesece. Zaradi vedno večjega povpraševaje po energetski samooskrbi pa so se ti roki še podaljšali. Vedno večja količina vlog je tako vplivala na podaljšanje vseh korakov izvedbe, ki v grobem zajemajo:

  • pridobitev soglasja lokalnega distributerja, kar načeloma vzame največ časa;
  • priprava in oddaja druge dokumentacije (vloga za financiranje pri Eko skladu, vloga za priklop, pogodba o priključitvi);
  • po pridobitvi soglasja za priključitev sledi naročilo materiala in organizacija postavitve sončne elektrarne;
  • zaključni korak je priključitev v omrežje, ki ga izvede lokalni distributer.
  • Pri končni montaži naprav so jo dodatno še zagodle trenutne razmere v svetu, ki žal negativno vplivajo na dobavo prepotrebnih fotovoltaičnih komponent. Če se torej lotevate projekta postavitve lastne samooskrbne elektrarne, brez velike mere potrpežljivosti ne bo šlo.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Gorivne celice: učinkovita tehnologija prihodnosti

Med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve nedvomno spadajo gorivne celice. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane že več kot 150 let. Sedaj so tudi komercialno razvite in zaradi vse večjih potreb po električni energiji in energetski učinkovitosti so na najboljši poti, da postanejo...

Kombinirani kotli na pelete in drva

Prehranska in energetska neodvisnost sta v tem trenutku pomembnejši kot kadarkoli. Nekateri strategi in drugi napovedovalci bodočnosti so sicer opozarjali na nevarnosti, vendar jih odločevalci niso dobro slišali....

Vrhunska Clivet toplotna črpalka »Made in Italy«

Clivet, znani italijanski proizvajalec termotehnične opreme, predstavlja toplotne črpalke Edge EVO 2.0. – EXC. Gre za rešitev, ki zadovoljuje vse potrebe po ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode v...

Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko Samsung

Spoznajte unikatno integrirano rešitev za ogrevanje, oskrbo s toplo vodo in hlajenje s toplotno črpalko Samsung ClimateHub, primerno tako za visokotemperaturno kot za nizkotemperaturno ogrevanje, s...

GRADNJA IN OBNOVE

Domača pisarna v mansardi:  svetla in varna pred poletno vročino

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik...

Montažne hiše 2022, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar...

Naravna svetloba pomeni boljše počutje

Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nakup in prodaja električne energije po sistemu dinamičnega določanja cen

Zaradi izjemne rasti in nepredvidljivega gibanja cen električne energije na trgu in možnosti, ki jih ponuja Zakon o oskrbi z električno energijo, je podjetje SONCE energija na tržnici SunContract kot prvi ponudnik na slovenskem trgu letos ponudilo pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega...

»All in one« za otočne sončne elektrarne

»All in one« za otočne sončne elektrarne, je dal na trg Velog d.o.o. Prvi kupci pravijo, da je sončna elektrarna povsem enostavna za namestitev, saj jo je treba le povezati s sončnimi celicami in že proizvaja...

Lastna elektrarna - ko neodvisnost postane privilegij

Potem ko je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19, smo vstopili v povsem neznano obdobje. Obdobje strahu, rasti cen energentov … Komaj so...

Solarni paneli, kakovost in cena v 2022

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne...

Aktualne novice

JUB-ove aktivne notranje barve in premazi za les izboljšuje kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v začetku junija v Izoli organiziralo strokovno srečanje, ki se je odvijalo v prostorih Univerze na Primorskem. Na dogodku so v družbi JUB s predavanji, ki sta jih za izdelke JUBIN pripravili produktna vodja Anamari...

HYDROSOL Decor je Izbran produkt leta 2022

Na našem tržišču se vsako leto pojavi vrsta novih izdelkov široke potrošnje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi in izboljšujejo njihovo uporabniško izkušnjo. Med njimi je tudi JUB-ov inovativni izdelek...

Ne spreglejte aktualnih spodbud za digitalni in zeleni prehod

Na področju zelenega in digitalnega prehoda bodo v letu 2022 dodeljene spodbude za raziskave, razvoj in inovacije. Ker med priznane stroške spadajo tudi stroški osebja, amortizacija instrumentov in opreme,...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju lanskega leta precej zvišale, rast pa se je nadaljevala vse do konca leta. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov in visokih temperatur po...

Prezračevanje, klimatizacija

Mitsubishi prezračevanje za čist in svež zrak

Znano je, da onesnažen zrak zunaj škoduje vašemu zdravju. Pa veste, da enako velja za zrak, ki ga dihate v zaprtem prostoru? Kar 90 % časa preživimo v notranjih prostorih: doma, v šoli, v službi in ko gremo v trgovino ali v restavracijo. Kadar ne zračimo, je v zraku veliko prahu, plesni, pršic in...

Pravočasna in pametna izbira klimatske naprave je zelo pomembna

Še pred nekaj leti je veljalo, da je klimatska naprava stvar prestiža, danes pa vemo, da je zaradi vedno bolj pogostih in daljših vročinskih valov nepogrešljiva v naših domovih. Uporablja jo več kot tretjina...

Prezračevalne naprave za boljšo kakovost bivanja

Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka:...

Stropna klima, ki ne piha

Stropna klima naprava ni nič drugačna od bolj poznane klasične stenske klima naprave in deluje na popolnoma enakem principu. Od stenske klima naprave se razlikuje predvsem po načinu vgradnje. Kot...

Varčevanje vode

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno deževnico in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Ko pomislimo na topel dom, običajno ne pomislimo tudi na udobje. Ob besedi ogrevanje še vedno največkrat dobimo asociacijo na zamudno pripravljanje in skladiščenje drv, skrb za pravočasno in zadostno naročanje...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.