SunContract platforma sproža pravo malo energetsko revolucijo, povsem spreminja trgovanje elektrike, predvsem pa trgu omogoča nižje cene elektrike.

 

Od kod izhaja energetska tržnica SunContract?

Energetska tržnica SunContract je plod slovenskega znanja podjetja Sonce energija, namenjena učinkovitejšemu trgovanju z elektriko in trgovanju z elektriko obnovljivih virov energije. Smisel Suncuntract je prosto trgovanje z elektriko, dostopno vsem.

 

Kako je prišlo do ideje Suncontract?

Energetska tržnica je zaživela v aprilu 2018. Do rešitve so prišli z uporabo tehnologije, ki jo dopušča obstoječa zakonodaja, s tehnologijo blockchain pa povečujejo stopnjo zaupanja med uporabniki. Trgovanje so pocenili, avtomatizirali in med proizvajalci električne energije in končnimi kupci omogočili neposreden kontakt.

 

SunContract energetska tržnica Gregor Novak

“Suncontract platforma omogoči nakup elektrike neposredno od proizvajalca, s čimer se izognemo stroškom posrednikov,” je pojasnil soustanovitelj SunContracta Gregor Novak (foto: SunContract)

 

Kako se s pomočjo SunContract oblikuje cena elektrike?

Ceno elektrike dejansko oblikujejo kupci in proizvajalci. Kupci lahko sprejmejo eno izmed objavljenih ponudb proizvajalcev (izbira se lahko glede na izključno obnovljiv vir elektrike ali glede na pokritost – koliko potreb po elektriki jih lahko zagotovi posamezni proizvajalec). Lahko pa ustvarijo tudi lastno povpraševanje, določijo ceno, po kateri so pripravljeni odkupiti energijo. Kar je bistveno, da ob tem ni stroškov. V primeru samooskrbe viškov ni možno prodati, lahko pa jih prenesemo v naslednje koledarsko leto ali podarimo komu drugemu. Prodaja je možna pri večjih elektrarnah, ko ne gre za samooskrbo.

 

SunContract energetska tržnica platforma poraba

Platforma SunContract zniža stroške za elektriko in poenostavi trgovanje z elektriko (foto: SunContract)

 

Koliko uporabnikov združuje SunContract?

Energetska tržnica SunContract je bila na trg plasirana 1. aprila 2018. Število uporabnikov, ki lahko električno energijo plačujejo z evri in ne zgolj z digitalno valuto SNC, se povečuje. Zaenkrat jih je okoli 5.000, številke z dnevom naraščajo - od gospodinjskih, poslovnih, industrijskih odjemalcev in seveda proizvajalcev obnovljivih virov energije (sončne elektrarne, hidro elektrarne in soproizvodnja toplote in elektrike). Uporabnike energetske tržnice skozi celoten postopek vodijo preko spleta. Plačila potekajo preko banke, oziroma preko trajnikov.

 baner soncne elektrarne


   
 Energetska tržnica SunContract kaže pot v malo energetsko revolucijo, pospešuje samooskrbo energije, ter večjo vključenost potrošnikov v trgovanje. 
   


 

Sucontract omogoča večjo vključenost vseh potrošnikov v trgovanje

Suncontract ni plasiran samo zaradi potencialnih prihrankov pri trgovanju z elektriko, temveč neposredno spodbuja samooskrbo z elektriko ter neposredno učinkuje na rast trgovanja z obnovljivimi viri energije. Za trgovanje z električno energijo povezuje proizvajalce in potrošnike v energetske bazene, ki temeljijo na t.i. pametnih pogodbah, ter služi kot učinkovito orodje za pospeševanje t.i. energetskih skupnosti.

 

Kako je z varnostjo delovanja tržnice na osnovi blockchain?

Za večino Slovencev je SunContract, posebno pa blockchain tehnologija, še vedno neznanka. Zakaj je vredno zaupati tej tehnologiji, nam je pojasnil direktor družbe, Gregor Novak: "Proces platforme SunContract deluje na osnovi tehnologije blockchain, kupec električne energije pa račune plačuje na podoben način kot doslej. Preko spletne strani SunContract vnese osnovne podatke, (zadostuje vnos elektronskega naslova), za ostalo poskrbi podporna služba, ki mu posreduje vse potrebno. Uporabnik spremlja porabo električne energije in dostopa do informacij, transakcije se zapišejo v blockhain, kjer se digitalna informacija ne more podvojiti. Ker se virtualni denar pretaka direktno, je varnost delovanja platforme eden ključnih faktorjev, zato jo tudi stalno spremljamo in nadgrajujemo".

 registracija energetska tržnica

Kako se lahko vključim v SunContract?

Za vključitev v trgovanje, mora posameznik najprej zamenjati dobavitelja električne energije. V Sloveniji je ekskluzivni partner za dobavo elektrike preko SunContract tržnice SONCE energija. Celoten postopek menjave uredite enostavno preko spleta, brez izpada električne energije. Najprej se brezplačno registrirate na SunContract platformo, kjer lahko tudi preverite aktualne cene na tržnici. Tam pod zavihkom »Elektrika« oddate obrazec za menjavo dobavitelja. Vse ostalo bodo uredili pri SONCE energija.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.