Sončna elektrarna je za podjetja čedalje bolj zanimiva, saj jih je podražitev elektrike v zadnjem letu najbolj udarila po žepu. Še posebej se splača podjetjem, ki porabijo veliko elektrike, obrestuje pa se že pri porabi nad 3000 kWh. Z odločitvijo za investicijo v lasten vir energije si lahko letne stroške za elektriko delno ali v celoti pokrijejo.

Podjetja si lahko z lastno sončno elektrarno zagotovijo popolno neodvisnost od gibanja cen elektrike na trgu in posledično občutno znižanje stroškov zanjo. Naložba se jim lahko glede na trenutne cene elektrike povrne v 5 do 7 letih, elektrarna pa jim bo služila vsaj 30 let, kolikor je njena minimalna življenjska doba. Dodana vrednost naložbe v obnovljiv vir energije je tudi v izboljšanem ugledu blagovne znamke podjetja in povečanju konkurenčne prednosti.

 

Soncna elektrarna za podjetja Igem Kograd

Na strehi podjetja Kograd Igem je sončna elektrarna moči 475 kW. Kar 66 % proizvedene elektrike uporabijo takoj in tako prihranijo tudi na stroških omrežnine. Preostalih 34 % prodajo prek tržnice SunContract, kjer z neposrednimi dogovori P2P z drugimi odjemalci dodatno povečajo donos proizvedene elektrike.


Za investitorje, ki niso hkrati odjemalci na lokaciji, kjer sončna elektrarna proizvaja elektriko, je zanimiva shema PS.1b. Po tej shemi se elektrarna priključi neposredno na distribucijsko omrežje, kar pomeni, da se proizvedena elektrika v celoti preda v distribucijsko omrežje in se po določeni ceni proda na trgu z električno energijo.

Bolj pogost pa je primer, ko je podjetje, ki investira v sončno elektrarno, hkrati tudi odjemalec električne energije. V tem primeru je zanje primernejša priključitev po t. i. priključni shemi PS2. Po tej shemi je elektrarna priključena v interno omrežje in večina proizvedene elektrike se uporabi za lastne potrebe. Podjetje tako zmanjšuje stroške za elektriko na več točkah: pri dejanski porabi, omrežnini, prispevkih in v špicah. Viške, ki jih v podjetju ne porabijo za lastne potrebe, lahko prodajo na trgu z električno energijo.

 

Soncna elektrarna za podjetja kocevje

Na žagi Mur Les blizu Kočevja je postavljena elektrarna vršne moči 92 kW, ki bo proizvedla okrog 100 kWh elektrike na leto. Priklopljena je po shemi PS2, kar pomeni, da del elektrike porabi neposredno (okrog 15 %), preostali del pa proda naprej po dinamičnem modelu, ki je vezan neposredno na trenutne cene električne energije na borzi. Na ta način si dodatno posredno zmanjšuje stroške elektrike.


Elektrika po nižji ceni tudi za dislocirane enote podjetja

Podjetje pa lahko z elektriko po nižjih cenah oskrbuje tudi svoje dislocirane enote. Kot proizvajalec električne energije lahko namreč na tržnici SunContract sklene individualni dogovor tudi med lastnimi merilnimi mesti. Pri tem lahko eno merilno mesto po dogovorjeni ceni proda električno energijo drugemu merilnemu mestu. Za posamezno merilno mesto lahko pošlje individualno ponudbo za posamezni mesec ali več mesecev hkrati. Postopek sklepanja posameuznih dogovorov je potrebno ponoviti za vsako merilno mesto posebej.

baner soncne elektrarne

Poglejmo primer: če ima vaše podjetje sončno elektrarno na strehi industrijske hale na eni lokaciji, poslovne prostore pa na drugi, lahko viške proizvedene elektrike na prvi lokaciji na podlagi individualnega dogovora prodate svojim poslovnim prostorom po dogovorjeni ceni, ki jo sprejmete kot odjemalec. Individualni dogovor, sklenjen na tržnici SunContract, vam torej v tem primeru omogoči, da pokrijete potrebe po električni energiji tudi za vaše poslovne prostore.


Naložba v sončno elektrarno se povrne v 5 do 7 letih


Soncna elektrarna za podjetja Podkriznik

Podjetja lahko za postavitev sončne elektrarne oddajo streho v najem

Podjetja, ki želijo zmanjšati stroške za električno energijo in si zagotoviti nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike, a nimajo dovolj finančnih sredstev za naložbo v lastno sončno elektrarno, lahko na objektu s poslovnimi prostori ali industrijski hali dajo streho v najem. V podjetju SONCE energija jim namreč z inovativnim poslovnim modelom omogočajo možnost sklenitve služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 m2. »Za vse drugo poskrbimo mi,« pojasnjujejo v podjetju. Celostna storitev vključuje pregled ključnih podatkov za lokacijo, celovita rešitev je usklajena s potrebami in željami podjetja. Seveda poskrbijo tudi za celotno postavitev sončne elektrarne, vključno s priključitvijo v omrežje, nato pa v imenu podjetja upravljajo proizvedeno in porabljeno elektriko s ciljem, da podjetju v kar največji meri optimizirajo stroške. Prednost industrijskih hal je, da imajo velike strehe, kar omogoča postavitev večje elektrarne in s tem manjšega stroška na kW inštalirane naprave.

S tega vidika so sončne elektrarne zanimive tudi za investitorje, ki lahko za namestitev panelov najamejo streho, lastniku nepremičnine kjer je inštalirana elektrarna pa kasneje po znižani ceni prodajajo  elektriko. Elektrarna lahko po določenih letih, samo s plačevanjem elektrike, preide v njihovo last. Poslovni model, ki so ga razvili v podjetju SONCE energija, je zgled partnerstva in spodbuda podjetjem, da razmislijo o namestitvi sončne elektrarne na njihovih objektih ter o sodelovanju s partnerji tržnice SunContract. Na ta način si namreč brez vstopne investicije zagotovijo energijo iz obnovljivih virov in stroškovno optimizirajo poslovanje z dolgoročno nižjimi stroški za električno energijo.


5 razlogov, zakaj naj podjetje investira v sončno elektrarno

  • Zmanjšanje stroškov energije – Sončne elektrarne proizvajajo poceni in trajnostno energijo in posledično zmanjšujejo stroške zanjo, kar je zlasti koristno za podjetja z večjo porabo energije.
  • Trajnost in okoljevarstvo – Sončne elektrarne so vir čiste energije, saj ne povzročajo onesnaževanja in izpustov ogljikovega dioksida, zato podjetja z njimi zmanjšujejo svoj ogljični odtis.
  • Družbena odgovornost – Naložba v sončno elektrarno kaže, da se podjetje zavzema za družbeno odgovornost, saj z zmanjševanjem ogljičnega odtisa prispeva k ohranjanju okolja za prihodnje generacije.
  • Energijska neodvisnost – Z lastno sončno elektrarno lahko podjetje zmanjša odvisnost od tradicionalnih virov energije in si zagotovi stabilno in neodvisno dobavo energije.
  • Dolgoročna naložba – Naložba v sončno elektrarno lahko podjetju zagotovi dolgoročne koristi, saj elektrarna deluje več desetletij in zagotavlja stabilne prihodke.

Imate podjetje in vas zanima zmanjšanje stroškov za elektriko s postavitnijo sončne elektrarne? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.