LUNOS – Decentralni prezračevalni sistemi s 50% subvencijo EKO SKLADA

Oglasno sporočilo

Kakšne so razlike med prezračevalnimi sistemi in kateri sistem je najbolj primeren za posamezen objekt?

Vsak, ki ima svoj bivalni prostor, si želi doseči, da bo njegov dom oaza dobrega počutja in hkrati poskrbeti, da tako v sedanjosti kot v prihodnosti ne bo imel prevelikih stroškov vzdrževanja. Energetska učinkovitost in kvaliteta bivanja so glavni razlogi za to, da se slovenci v zadnjih letih množično odločamo za menjave oken, izboljšanje izolacije fasad in vgradnjo decentralnih prezračevalnih sistemov.

Vsi trije omenjeni posegi so namreč nujni, da dosežemo pričakovane cilje – nižje stroške za ogrevanje in kvalitetno bivalno klimo brez odvečne vlage in plesni. Ker veliko ljudi izvede samo delno sanacijo svojega doma (menja okna in izboljša fasado) pozabi pa na vgradnjo decentralnega prezračevalnega sistema, se v kratkem sreča s težavami, ki nastanejo zaradi odvečne vlage, slabim zrakom, kondenzom na oknih in zdravju škodljivo plesnijo.

V želji da vam ponudimo res verodostojne in  koristne informacije, smo se povezali z neodvisnim strokovnjakom za prezračevanje Milanom Kusterjem, univ. dipl. inž. gr., direktorjem podjetja Lunos.

Tokrat smo z njim spregovorili o eni izmed največjih težav v novejših zgradbah, slabem prezračevanju in rešitvi, ki jo nudijo decentralni sistemi.

lunos plesen v hiši prezračevanje

Ste zamenjali okna, izboljšali fasado? Brez decentralnega prezračevalnega sistema ste si naredili več škode kot koristi

 

Kakšne so razlike med prezračevalnimi sistemi in kateri sistem je najbolj primeren za posamezen objekt?

Decentralno ni lokalno.

Predvsem sodobne gradnje so na pogled sicer zelo privlačne, vendar v sebi skrivajo velik problem. To so izredno dobro zatesnjena okna in vrata, ki imajo izjemno nizko zračno prepustnost. Nenačrtovano in naključno zračenje prostorov pogosto pomeni izgubo energije, ki smo jo vložili v ogrevanje zraka. Po drugi strani pa nezadostno zračenje ustvarja nezdrave bivalne pogoje s pojavom prekomerne vlage in plesni. Rešitev problema so kvalitetni in zanesljivi prezračevalni sistemi. Med slednjimi prednjači decentralni prezračevalni sistem, ki ga sicer javnost, pa tudi slabo izobražena stroka, pogosto zamenjujejo z lokalnim prezračevalnim sistemom. Lokalni prezračevalni sistem namreč deluje le v eni sobi, decentralni pa po celem stanovanju oziroma hiši.

 

Centralni sistemi so stvar preteklosti in jih nadomeščajo decentralni sistemi

Decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo (Lunos e2) je v resnici podoben centralnemu, s to razliko, da ga je, v primerjavi s slednjim, bistveno lažje vgraditi v bivalne prostore. Centralni sistem deluje preko cevi, zaradi česar se lahko vgrajuje le ob gradnji hiše, je drag za vzdrževanje, potraten pri obratovalnih stroških in problematičen za zdravje, če prezračevalnih kanalov  ne čistimo. Z vgraditvijo decentralnega sistema takšnih težav ni, strokovnjaki vam ga  namestijo v enem dnevu in ko odidejo, morate morda samo še  pobrisati prah, pojasnjuje Kuster.

 

LUNOS – Sistem brez konkurence

V zadnjih 5 letih so sistem LUNOS vgradili v več kot 5.000 slovenskih domov in s tem nekajkrat presegli zastavljene načrte. Uspešna prodaja je predvsem posledica vrhunskega proizvoda, odgovornega odnosa do naročnikov in ničelno število reklamacij. Tehnični podatki za sisteme Lunos  dokazujejo kakovost vrhunskega nemškega proizvoda, ki se nenehno izboljšuje in je cenovno zelo dostopen.  Prav tako je bil Lunos v letu 2016 nagrajen kot najboljši prezračevalni sistem v Evropi.

V tem trenutku decentralni sistemi Lunos porabijo za lastno delovanje več kot 50% manj energije kot centralni sistemi, so tišji, cenejši, zanje ni vzdrževalnih stroškov in imajo daljšo življenjsko dobo kot centralni sistemi. Poleg tega se na centralnih sistemih s časom nabere kondenz, mikoorganizmi in ostala umazanija, ki je ljudje ne čistijo ali ne vedo, da bi bilo to potrebno. Tisti, ki to vedo, pa so šokirani nad visoko ceno čiščenja. Pri decentralnih sistemih čiščenje ni potrebno, ker zrak med prostori prosto prehaja. Njihova dodatna prednost pa je tudi posebna funkcija za cvetni prah, ki preprečuje, da bi ta zašel v notranje prostore, kar je idealna rešitev za alergike.

 

Brez prezračevanja bivamo v zatohlih, nezdravih prostorih

Kadar v svojem domu ne zagotovimo zadostno prezračevanje, dobimo katastrofo, od povišane vrednosti CO2, premalo kisika, slabega počutja, zdravstvenih problemov, slabega spanja, zraka nasičenega z mikroorganizmi, vse to nam slabša kvaliteto življenja. Posledice postanejo še izrazitejše skozi  daljše bivanje v takih prostorih, opozarja sogovornik, ob čemer razloži izkušnje uporabnikov, ki ob uporabi decentralnega sistema za prezračevanje navajajo vidno izboljšanje kvalitete življenja. Ne samo, da več ni opaziti problemov, kot sta plesen in kondenz v hiši, pač pa se ljudje tudi bolje počutijo, navaja Kuster.

 

Vredno razmisleka

Uporabniki so prepričani, da je ta naložba vredna denarja, navsezadnje vložimo v svoje zdravje. Če smo pripravljeni za kavč, na katerem le sedimo, odšteti 2.000 € (koliko znese povprečna prodajna vrednost decentralnih prezračevalnih sistemov), ali ni povsem primerno, da takšno vsoto namenimo tudi za sveži zrak? Vredno razmisleka.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI