Solarni paneli in termosolarni kolektorji – primerjava

Solarni paneli in termosolarni kolektorji za ogrevanje vode sta dve popolnoma različni tehnologiji, čeprav so sprejemniki energije pri obeh nameščeni na strehi.

Solarni paneli in termosolarni kolektorji za ogrevanje vode sta dve popolnoma različni tehnologiji, čeprav so sprejemniki energije pri obeh nameščeni na strehi. Pa tudi na prvi pogled so kar podobni, čeprav fotovoltaika – solarni paneli spreminjajo sončne žarke neposredno v elektriko, termosolarni paneli pa prestrezajo njihov toplotni tok.  

 

Termosolarni sistemi – solarni kolektorji za ogrevanje vode

Solarni kolektorji se največkrat namestijo na streho, njihov osnovni namen pa je ogrevanje vode. Izvedba je zelo enostavna, saj ogreto vodo s strehe z obtočno črpalko usmerjamo v grelnik vode ali zalogovnik toplote. Ogreto vodo nato uporabimo za umivanje, za ogrevanje prostorov ali bazena. Tudi krmilna avtomatika je lahko zelo enostavna, saj za učinkovito delovanje zadošča primerjava temperatur med dvema termostatoma. Enostavne ploščate kolektorje lahko izdelamo tudi sami, kar pri fotovoltaiki ni možno. Sodobne kolektorje izdelujejo v več izvedbah, od ploščatih, vakuumskih ali koncentrirajočih izvedb, ki vodo ogrejejo od 20 do 100 °C. Možne so še različne kombinacije s toplotno črpalko, ki vodi iz kolektorjev odvzema toploto  in s tem dosega zelo visoke izkoristke.

 

solarni kolektorji za ogrevanje vode

Termosolarne kolektorje izdelujejo v več izvedbah

 

Na leto lahko iz kvadratnega metra ploščatega ali vakuumskega kolektorja pridobimo od 300 do 890 kWh toplotne energije, s čimer krepko presežemo energetski izplen fotovoltaike, ki proizvede na kvadratnem metru okrog 230 kWh/ m2 električne energije letno. Kar pomeni, da je termosolarni sistem lahko do 70% učinkovitejši kot fotovoltaika.

 

Prednosti in pomanjkljivosti

Na manjši površini strehe lahko s termosolarnimi kolektorji prestrežemo več energije, tehnika je pregledna in lahko razumljiva, za ogrevanje vode pa je ta način najboljši in najučinkovitejši. Slaba lastnost je nižja učinkovitost v zimskem času, če uporabljamo ploščate kolektorje, saj dobimo samo toploto nižjega nivoja, ki ni tako vsestranska energija, kot je elektrika. Solrni kolektorji pa imajo pa tudi krajšo življenjsko dobo. Vgradnja termosolarnega sistema kljub temu ostaja najboljša možnost pridobivanja toplote z najmanjšim vložkom porabe dodatne energije.  

 

baner soncne elektrarne

Solarni paneli – fotovoltaika za proizvodnjo elektrike

Fotovoltaika je v primerjavi s termosolarnimi kolektorji novejša tehnologija. Uporabimo lahko monokristalne, polikristalne ali tankoplastne sprejemnike, ki so upogljivi. Sončne žarke, ki trčijo ob površino modula neposredno spremenijo v električni tok. Njihov izkoristek znaša od 14 do 22%, odvisno od izvedbe.

 

solarni moduli za soncno elektrarno

Fotovoltaika je uporabna v vseh velikostih, od velikih do majhnih prenosnih sistemov.

 

Življenjska doba modula je danes ocenjena na več kot 30 let. So odporni na različne vremenske vplive, v kombinaciji z akumulatorji elektrike pa lahko postanejo resna konkurenca javnemu omrežju. V novejšem času so postali zanimivi tudi kot polnilec za električni avto, ki lahko hkrati postane zalogovnik elektrike za hišne potrebe. Sistem deluje neslišno, brez gibljivih delov, začetna investicija pa je kar občutna, saj znaša nekaj več kot 1000 € za vgrajeni kilovat.

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI