Lokalno ali centralno prezračevanje – kaj drži in kaj ne?

Oglasno sporočilo

Prezračevanje je danes pri zrakotesnih hišah nujno. Kdaj izbrati lokalno in kdaj centralno prezračevanje z rekuperacijo? Kaj kaže praksa?

Ste vedeli, da bi stanovanje ali hišo morali prezračevati večkrat na dan? To je nujno, sploh če pomislimo na to, da zaradi modernega življenjskega sloga kar 80% časa preživimo v notranjih prostorih. Moderna PVC okna in vrata z visoko zatesnjenostjo, ne omogočajo naravno prezračevanje objektov, kot so ga včasih lesena okna, razen pri modelih, ki imajo funkcijo prezračevanja – npr. strešna okna s prezračevanjem. Zaradi tega moramo nujno omogočiti prisilno prezračevanje hiše ali stanovanja.

 

Centralno ali lokalno prezracevanje

Centralno ali lokalno prezračevanje?

V podjetju Ream so uradni distributer za Mitsubishi Electric prezračevalne naprave Lossnay. V ponudbi so visoko učinkoviti prezračevalni sistemi, ki zagotavljajo kroženje zraka ter minimalne toplotne in energijske izgube, omogočajo pa tako centralno kot lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote.


Centralni prezračevalni sistem

Namenjen predvsem novogradnjam

Centralno prezračevanje je celostna in izredno učinkovita rešitev prezračevanja doma, ki je v prvi vrsti namenjena novogradnjam stanovanjskih hiš. Za namestitev naprave in vseh dodatnih inštalacij zahteva večji poseg v objekt in zato v večini primerov ni smiselna izbira v primeru adaptacij ali obnove hiš.

Centralno ali lokalno prezracevanje sistem

Celovito prezračevanje doma

Vpihovanje zraka pri centralnem prezračevanju je bolj celovito in prezračuje celoten objekt. Tako prezračevanje denimo doseže tudi prostore kot so kopalnica, stranišče, hodnik ali shramba, ki so pri lokalnem prezračevanju lahko izvzeti. V prostore se s centralnim prezračevanjem dovaja svež zrak, iz njih pa se odvaja zrak, ki je obremenjen z vlago in vonjavami.

 

Boljši energijski izkoristek

Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo ima odlični energijski izkoristek, in tako pozimi vpihuje toplejši, poleti pa hladnejši zrak. Prav tako omogoča določanje lokacije odvoda in dovoda, s čimer lahko vplivamo na to, da imamo svež zrak tam, kjer ga potrebujemo.


Ne spreglejte: Centralna prezračevalna naprava VL-220 Mitsubishi Electric je uvrščena na seznam Ekosklada in tako omogoča pridobivanje sredstev – subvencij Ekosklada. 

Izbira prezračevalnega sistema je odvisna predvsem od naših potreb, zasnove objekta in tega, kaj želimo doseči.

Centralno prezracevanje Lossnay VL 220 Mitsubishi Electric


baner prezracevanje

Lokalni prezračevalni sistem

Enostavnost vgradnje

Največja prednost lokalnega prezračevanja je zagotovo v tem, da omogoča zares enostavno vgradnjo in minimalni poseg v objekt. Mitsubishi Electric lokalne prezračevane naprave so enostavne za montažo, saj za dovod in odvod zraka zahtevajo do največ 2 odprtini na zunanji steni – odvisno od tipa naprave.

 

Omogoča prezračevanje le dela stanovanja

Lokalno prezračevanje je odlična izbira kadar želimo prezračevati le del stanovanja. Idealen je za prostore do površine 80 m2, rekuperira pa do 80 % toplote. Tak način prezračevanja je primeren tudi za prostore kot so garaže ali kleti, iz katerih želimo odstraniti le prekomerno vlago.

 

Centralno ali lokalno prezracevanje kaj izbrati

Napredne možnosti regulacije

Lokalne enote omogočajo napredne možnosti regulacije, kot so:

  • filtracija zraka,
  • loputa za polno zaprtje odprtine (uporabno, kadar naprava ni v funkciji),
  • kontrolirano prezračevanje – napravo v poletnih mesecih lahko izklopimo in zračimo prostore na »naraven« način, z odpiranjem oken.

Ni potrebe po vzdrževanju

Glede na to, da se pri lokalnem prezračevanju cevni sistem ne vgrajuje, tudi vzdrževanje in čiščenje le tega ni potrebno.

Pri gradnji hiše je najbolj smiselna izbira centralnega prezračevalnega sistema. V kolikor gre za obnove objektov doma je v večini primerov lokalno prezračevanje bolj primerno. Glede kakovosti in učinkovitosti prezračevanja z napredkom v tehnologiji lokalni prezračevalni sistemi ne zaostajajo več veliko za centralnimi.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija Eko sklada, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bodo odgovorili na vprašanja.


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI