Kdaj je rekuperacija idealna rešitev, cene v 2024?

Prezračevanje z rekuperacijo ima veliko koristi. Preverite kakšna je cena centralnega ali lokalnega rekuperatorja v 2024.

Prezračevanje z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” je pri gradnji hišeže dlje časa uveljavljen standard.

Manj je rekuperacija poznana v starejših hišah. V sodobnih stavbah dotok svežega zraka ni avtomatičen, zadostno in stalno zračenje prostorov se, ki si ga vsi želimo, bodisi v novih ali obnovljenih objektih, se lahko doseže le s prisilnim prezračevanjem.

Za svežino zraka je prezračevanje z rekuperacijo eden najboljših ukrepov, ki jih lahko izvedete pri hiši.

V članku smo preverili, kakšne prednosti prinaša prezračevanje z rekuperacijo, ali je za ukrep mogoča subvencija, koliko v letu 2024 stane investicija v lokalne rekuperatorje za prezračevanje v starejši hiši ter kateri rekuperatorji so med boljšimi.

 

Kaj je rekuperacija?

Izrazu rekuperacija bi v slovenščini lahko rekli “vračanje toplote”. Toploto z odpiranjem oken izgubimo. Z vračanjem toplote (rekuperacijo) energije ne izgubimo, ampak jo s sistemom prezračevanja prestrežemo za nadaljnjo ogrevanje prostorov. Podobno je poleti s hlajenjem.

Proces rekuperacije se dogaja v keramičnemu izmenjevalniku toplote ali rekuperatorju zraka z dvema ventilatorjema in prenosnikom toplote, ki je srce prezračevalnega sistema in ključna komponenta tako centralnega kot lokalnega prezračevalnega sistema.

 

Kako poteka rekuperacija oziroma toplotna izmenjava zraka?

Pri procesu rekuperacije ventilator potiska zrak v prostore stavbe skozi prezračevalne kanale, medtem ko ga izhodni zrak odvaja iz prostorov stavbe. Zračna tokova pri tem procesu izmenjata toploto. Odhodni zrak iz stavbe toploto prenese na dovodni, sveži zrak, ter ga segreje na primerno temperaturo. Za ta proces je potrebna že prej prisotna energija/toplota v stavbi. Že pridobljene energije tako ne izgubimo, ampak jo ponovno uporabimo. Z rekuperacijo se na ta način niža porabo energije in stroške za ogrevanje ali hlajenje.

Prezracevanje doma delovanje rekuperacije

Hkrati je ob rekuperaciji koristno, da se pred vstopom zraka v prostor v rekuperatorju ta tudi filtrira s pomočjo dveh filtrov in cevi, ki so speljane od rekuperatorja po celotni stavbi v vse prostore. Na koncu cevi so zračniki, skozi katere zrak vstopa in izstopa iz prostorov.

 

Izguba energije je pri rekuperaciji minimalna

Z rekuperacijo zraka naslovimo ključni problem naravnega prezračevanja, ki je povezan z izgubo toplote oz. energije skozi okno.

Razlika med naravnim in prisilnim prezračevanjem je, da do izgub energije v primeru prezračevanja z rekuperacijo ne pride, oz. so minimalne.

Prezračevanje z rekuperacijo pripomore k varčevanju in s tem varovanju okolja, zato so te naprave uvrščene na seznam Eko sklada. Za rekuperatorje lahko prejmete do 20 odstotkov subvencije, namestite jih lahko v novo ali obstoječo hišo.

 

Prezracevanje doma

Za rekuperacijo lahko izberete lokalno ali centralno prezračevalno napravo

Izbira sistema prezračevanja je odvisna od zasnove objekta.

Če gradimo novogradnjo, je smiselna odločitev za centralni prezračevalni sistem. V kolikor gre za prenovo hiše ali pa le delno prezračevanje doma, je v večini primerov lokalno prezračevanje primernejše, saj je tako poseg v objekt minimalen, učinkovitost pa še vedno zadostna.

Lokalne prezračevalne naprave z rekuperacijo lahko uporabite za prezračevanje enega prostora z enostavno namestitvijo na notranji strani zunanje stene objekta.

Kakšna je cena investicije v prezračevanje z rekuperacijo?

Za vgradnjo lokalnega rekuperatorja v 150 m2 veliko hišo boste odšteli med 1.500 € in 3.000 € 〈odvisno od števila prostorov〉. V to ceno je vključena cena rekuperatorja, montaže in materialov. V primerjavi s centralnim sistemom prezračevanja so  lokalni rekuperatorji cenejša možnost.

Centralni sistemi prezračevanja so običajno bolj zmogljivi in ​​učinkoviti, vendar so tudi dražji za nakup in vgradnjo. Za 150 m2 veliko hišo lahko pričakujete, da boste za centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo plačali med 4.000 € in 8.000 €. V tem primeru so potrebni centralni razvodi z cevmi.

 

Varcno prezracevanje doma rekuperator Mitsubishi


Zakaj je naravno prezračevanje nezadostno?

Rekuperacija oz. “vračanje toplote” je ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu. V stavbo se energija vrača na način, da prihaja do minimalnih izgub energije.

 

Če si želimo dihati svež zrak, ročno odpiranje oken ni dobra izbira. Ker se po večini gradijo zelo varčne hiše, je pri današnjih standardih prezračevanje z rekuperacijo nujno.

 

Sicer pa je težava v zatesnjenih objektih, ki niso novgradnje podobna, z odpiranjem oken prostore v zimskih mesecih po nepotrebnem hladimo ali poleti segrevamo ter izgubljamo dragoceno energijo in denar, saj je za doseganje želene temperature potrebno vnovično dovajanje toplote.

Vemo, da z odpiranjem oken ne gre preprečiti vdora škodljivih snovi in cvetnega prahu, kar je še posebej težavno za astmatike in alergike.


baner prezracevanje


Pozor! V primeru investicije v prezračevalni sistem z rekuperacijo, lahko s pomočjo subvencije Eko sklada privarčujete do 20 % priznanih stroškov, oz. največ 300 evrov za namen lokalne prezračevalne naprave ali največ 3.000 evrov za namen vgradnje centralne prezračevalne naprave.


Prezracevanje doma eko sklad

Investicija v prezračevanje doma z rekuperacijo se povrne v dveh do treh letih.

 

Centralni rekuperatorji Mitsubishi Electric

Med bolj poznanimi in uveljavljenimi centralnimi rekuperatorji je blagovna znamka Mitsubishi Electric.

Varcno prezracevanje doma rekuperator Mitsubishi

Stenska verzija reuperatorja za prezračevanje Mitsubishi.


Prednosti prezračevanja z rekuperacijo

  • Prihranek energije
  • Preprečevanje vlage in plesni
  • Svežina zraka
  • Ohranjanje okolja

Prezracevanje doma prezracevalni sistem Mutsubishi


Kako se izplača investicija v rekuperacijo?

Rekuperacija oz. “vračanje toplote” je ključni proces prezračevanja. Energijo v stavbo vračamo na način, da prihaja do minimalnih izgub. Sploh pri novogradnjah ni dileme o namestitvi prezračevanja z rekuperacijo. Investitorji pohvalijo svežino zraka in nizke stroške prezračevanja.

Investicija v kakovostno prezračevanje doma je vredna več, kot si predstavljate, kljub temu, če je objekt zatesnjen, ima vgrajena nova okna in izboljšano izolacijo, po vgradnji rekuperatorjev, ni nevarnosti plesni ali zatohlega zraka.

 


 Vas zanima cena, izvedba in subvencija, prezračevalne naprave z rekuperacijo? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI