Slaba kakovost zraka dokazano škoduje našemu zdravju, blaginji in okolju. Kakovost zraka v Sloveniji se je, s številnimi ukrepi in zavedanjem o posledicah onesnaževanja, v zadnjih desetletjih sicer bistveno izboljšala. Pa vendar, je koncentracija onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka.

 kakovost zraka naravno prezracevanje

Za redno zračenje prostorov lahko poskrbimo z odpiranjem oken, vendar obstaja boljši načini.

Skrb vzbujajoč podatek je, da je kljub velikemu število onesnaževalcev zunanjega zraka, le-ta še vedno kakovostnejši od zraka v naših domovih, kjer preživimo več kot 90 % svojega časa.


Redno prezračevanje ter dober pretok kakovostnega (tj. čistega in svežega) zraka sta zato ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje.


Kako torej poskrbeti za optimalno kakovost zraka v notranjih prostorih?

 

Naravno zračenje je koristno, vendar ni dovolj učinkovito

Naravno zračenje je poleg uporabe naravnih čistil, rednega čiščenja, skrbi za primerno vlažnost in uporabe čistilcev zraka eden izmed preprostih trikov, s katerimi lahko izboljšamo zrak v naših domovih. Čeprav koristni nasveti, niso vedno dovolj učinkoviti.

Medicinske raziskave kažejo, da bi bilo potrebno zagotoviti enkratno menjavo zraka vsaj na dve uri, kar pomeni, da bi morali v vsaki sobi imeti odprto okno 5 do 7 minut – in to na vsako uro. Kar je precej nepraktično in velikokrat nemogoče.

Poleg tega, v naš dom z naravnim zračenjem dovoljujemo vstop mikroskopsko majhnim delcem PM10 in PM2,5 pozimi in prizemnim ozonom poleti. Vsi ti delci vključujejo prah, dim, saje, delce prsti in druge škodljive drobce trdnih ali tekočih snovi, ki so razpršeni v zraku. Poleg drobcev prahu, vlage, ostankov lepil od gradnje in morebitne plesni, ki se zadržujejo v notranjih prostorih, tvorijo koktajl slabega zraka, ki ga vdihujemo večino časa v dnevu.

Dolgoročna izpostavljenost takšnemu slabemu zraku lahko pripelje do škodljivih vplivov na zdravje in do slabega počutja na splošno. Zato je dobra kakovost zraka ena od ključnih lastnosti, ki jo mora imeti bivalni ali delovni prostor, da bi se v njem dobro počutili, dobro spali in se bili sposobni koncentrirati.

 

kakovost zraka dobro pocutje

Kakovosten zrak skrbi za naše zdravje in dobro počutje.

Skrb za kakovosten zrak je potrebna tudi v novogradnjah

Ste lastniki novogradnje in menite, da je v njej za kakovost zraka poskrbljeno? V prostorih, kjer prezračevanje ni dobro urejeno, se pojavlja povišana temperatura zraka, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga v hiši, neprijeten vonj, včasih pa celo povišana koncentracija plina radona.

Marsikdo je mnenja, da neurejeno prezračevanje velja predvsem za starejše objekte, vendar, kot pojasnjuje direktorica podjetja Orca Energija, Eva Kumrić: »Sodobne novogradnje so zelo zrakotesne zaradi zmanjševanja toplotnih izgub, ampak prav to je glavni razlog, da je zračenje nujno. Nezadostno zračenje in slabo kroženje zraka prinaša številne negativne posledice in kot vemo je lahko bivanje v takih prostorih, ne le neprijetno, temveč tudi nezdravo.«

 

Zakaj izbrati prezračevalni sistem?

Medtem ko naravno zračenje sicer ponuja nekatere prednosti, ni vedno najučinkovitejša izbira, še posebej v zimskih mesecih, ko lahko prinese visoke energetske izgube. Prostore pozimi ogrevamo in zaradi prezračevanja lahko izgubljamo toplotno energijo, ki jo plačujemo.

V podjetju Orca Energija so na voljo vrhunski produkti za lokalno in centralno prezračevanje, ki so prilagojeni različnim potrebam vaših domov. Odlična rešitev so Orcini prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki povrnejo tudi do 98 % toplote iz odpadnega zraka nazaj v prostor. Posebni filtri G4 in F7, z eno najvišjih stopenj filtracije, pa vstopni in izstopni zrak temeljito očistijo vse umazanije, ki prenaša bakterije.


To je 8 poglavitnih prednosti Orcinih lokalnih in centralnih prezračevalnih sistemov:

1. Zagotavljajo čist in svež zrak v vseh prostorih.
2. Zmanjšujejo stroške ogrevanja pozimi, zahvaljujoč visokim toplotnim izkoristkom.
3. Imajo nizko porabo električne energije.
4. Odstranjujejo postan, izrabljen zrak iz prostorov.
5. Varujejo pred zunanjim hrupom.
6. Pomagajo uravnavati vlago v prostoru in odpravljajo plesen.
7. Iz zraka čistijo prah in insekte.
8. Enostavno upravljanje preko aplikacije, kjerkoli in kadarkoli.


baner prezracevanje

Lokalno prezračevanje za ciljno dovajanje svežega zraka

Inovativen sistem za lokalno prezračevanje omogoča ciljno dovajanje svežega zraka v posamezne prostore vašega doma. Ta sistem deluje z izmenjavo zraka preko majhnih in diskretnih enot, nameščenih na stenah ali stropih. S prilagodljivostjo, učinkovitostjo in ustrezno filtracijo preprečuje vstop škodljivim delcev v vaš dom in posledično v vaša pljuča.

 

Kakovost zraka Orca Pico50

Diskretna enota lokalnega prezračevalnega sistema Orca Pico 50+.

Orcino lokalno prezračevanje z rekuperacijo omogoča do 92-odstotni toplotni izkoristek. To pomeni, da 92 % toplote iz odpadnega zraka ne gre v nič, temveč se prenese nazaj v prostor.

Nezanemarljiva prednost lokalnega prezračevanja je tudi njegova nezahtevna montaža. Vgradnja sistema je mogoča v zgolj enem dopoldnevu, brez večje umazanije in nereda.

Kakovost zraka Lokalno prezracevanje Orca Pico50

Lokalno prezračevanje Orca Pico 50+

 


Strokovna montaža enot lokalnega prezračevalnega sistema pri podjetju Orca Energija.


Centralno prezračevanje za maksimalen pretok zraka celotnega doma

Centralno prezračevanje je celovit sistem prezračevanja, ki zagotavlja optimalno izmenjavo zraka v celotnem domu. Sistem je sestavljen iz centralne enote, ki skrbno uravnava dovod svežega zraka in odvaja postan zrak hiše.

Centralni prezračevalni sistemi Orca z rekuperacijo povrnejo tudi do 98 % toplote nazaj v prostor (odvisno od izbranega modela). Z enostavnim upravljanjem preko aplikacije, visoko energetsko učinkovitostjo in izboljšano filtracijo boste poskrbeli zdravo bivanje brez plesni, težav z dihali in alergijami popolnoma brez napora.

 

kakovost zraka centralno prezracevanje

Prezračevanje celotne hiše oz. stanovanja lahko zagotovimo s centralnim prezračevanjem ali s kombinacijo pravilno uvrščenih več lokalnih prezračevalnih sistemov.

Z izbiro kakovostnega prezračevalnega sistema poskrbite za dom brez plesni, odvečne vlage, pršic, cvetnega in hišnega prahu, radona, ogljikovega dioksida in drugih škodljivih plinov. Vzdrževanje optimalne kakovosti zraka za zdravo in udobno bivanje še nikoli ni bilo tako enostavno! Orcini strokovnjaki so vam na voljo za brezplačno svetovanje in priporočila glede najboljše možnosti za vaš dom.


Orca Energija d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

  

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.