Kako doseči optimalno kakovost zraka za vaš dom?

Oglasno sporočilo

Slaba kakovost zraka škoduje zdravju. Za redno zračenje prostorov lahko poskrbimo z odpiranjem oken, vendar obstaja boljši načini.

Kakovost zraka v Sloveniji se je, s številnimi ukrepi in zavedanjem o posledicah onesnaževanja, v zadnjih desetletjih sicer bistveno izboljšala. Pa vendar, je koncentracija onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka.

 

 kakovost zraka naravno prezracevanje

Za redno zračenje prostorov lahko poskrbimo z odpiranjem oken, vendar obstaja boljši načini.

Skrb vzbujajoč podatek je, da je kljub velikemu število onesnaževalcev zunanjega zraka, le-ta še vedno kakovostnejši od zraka v naših domovih, kjer preživimo več kot 90 % svojega časa.


Redno prezračevanje ter dober pretok kakovostnega (tj. čistega in svežega) zraka sta zato ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje.


Kako torej poskrbeti za optimalno kakovost zraka v notranjih prostorih?

 

Naravno zračenje je koristno, vendar ni dovolj učinkovito

Naravno zračenje je poleg uporabe naravnih čistil, rednega čiščenja, skrbi za primerno vlažnost in uporabe čistilcev zraka eden izmed preprostih trikov, s katerimi lahko izboljšamo zrak v naših domovih. Čeprav koristni nasveti, niso vedno dovolj učinkoviti.

Medicinske raziskave kažejo, da bi bilo potrebno zagotoviti enkratno menjavo zraka vsaj na dve uri, kar pomeni, da bi morali v vsaki sobi imeti odprto okno 5 do 7 minut – in to na vsako uro. Kar je precej nepraktično in velikokrat nemogoče.

Poleg tega, v naš dom z naravnim zračenjem dovoljujemo vstop mikroskopsko majhnim delcem PM10 in PM2,5 pozimi in prizemnim ozonom poleti. Vsi ti delci vključujejo prah, dim, saje, delce prsti in druge škodljive drobce trdnih ali tekočih snovi, ki so razpršeni v zraku. Poleg drobcev prahu, vlage, ostankov lepil od gradnje in morebitne plesni, ki se zadržujejo v notranjih prostorih, tvorijo koktajl slabega zraka, ki ga vdihujemo večino časa v dnevu.

Dolgoročna izpostavljenost takšnemu slabemu zraku lahko pripelje do škodljivih vplivov na zdravje in do slabega počutja na splošno. Zato je dobra kakovost zraka ena od ključnih lastnosti, ki jo mora imeti bivalni ali delovni prostor, da bi se v njem dobro počutili, dobro spali in se bili sposobni koncentrirati.

 

kakovost zraka dobro pocutje

Kakovosten zrak skrbi za naše zdravje in dobro počutje.

Skrb za kakovosten zrak je potrebna tudi v novogradnjah

Ste lastniki novogradnje in menite, da je v njej za kakovost zraka poskrbljeno? V prostorih, kjer prezračevanje ni dobro urejeno, se pojavlja povišana temperatura zraka, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga v hiši, neprijeten vonj, včasih pa celo povišana koncentracija plina radona.

Marsikdo je mnenja, da neurejeno prezračevanje velja predvsem za starejše objekte, vendar, kot pojasnjuje direktorica podjetja Orca Energija, Eva Kumrić: »Sodobne novogradnje so zelo zrakotesne zaradi zmanjševanja toplotnih izgub, ampak prav to je glavni razlog, da je zračenje nujno. Nezadostno zračenje in slabo kroženje zraka prinaša številne negativne posledice in kot vemo je lahko bivanje v takih prostorih, ne le neprijetno, temveč tudi nezdravo.«

 

Zakaj izbrati prezračevalni sistem?

Medtem ko naravno zračenje sicer ponuja nekatere prednosti, ni vedno najučinkovitejša izbira, še posebej v zimskih mesecih, ko lahko prinese visoke energetske izgube. Prostore pozimi ogrevamo in zaradi prezračevanja lahko izgubljamo toplotno energijo, ki jo plačujemo.

V podjetju Orca Energija so na voljo vrhunski produkti za lokalno in centralno prezračevanje, ki so prilagojeni različnim potrebam vaših domov. Odlična rešitev so Orcini prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki povrnejo tudi do 98 % toplote iz odpadnega zraka nazaj v prostor. Posebni filtri G4 in F7, z eno najvišjih stopenj filtracije, pa vstopni in izstopni zrak temeljito očistijo vse umazanije, ki prenaša bakterije.


To je 8 poglavitnih prednosti Orcinih lokalnih in centralnih prezračevalnih sistemov:

1. Zagotavljajo čist in svež zrak v vseh prostorih.
2. Zmanjšujejo stroške ogrevanja pozimi, zahvaljujoč visokim toplotnim izkoristkom.
3. Imajo nizko porabo električne energije.
4. Odstranjujejo postan, izrabljen zrak iz prostorov.
5. Varujejo pred zunanjim hrupom.
6. Pomagajo uravnavati vlago v prostoru in odpravljajo plesen.
7. Iz zraka čistijo prah in insekte.
8. Enostavno upravljanje preko aplikacije, kjerkoli in kadarkoli.


baner prezracevanje

Lokalno prezračevanje za ciljno dovajanje svežega zraka

Inovativen sistem za lokalno prezračevanje omogoča ciljno dovajanje svežega zraka v posamezne prostore vašega doma. Ta sistem deluje z izmenjavo zraka preko majhnih in diskretnih enot, nameščenih na stenah ali stropih. S prilagodljivostjo, učinkovitostjo in ustrezno filtracijo preprečuje vstop škodljivim delcev v vaš dom in posledično v vaša pljuča.

 

Kakovost zraka Orca Pico50

Diskretna enota lokalnega prezračevalnega sistema Orca Pico 50+.

Orcino lokalno prezračevanje z rekuperacijo omogoča do 92-odstotni toplotni izkoristek. To pomeni, da 92 % toplote iz odpadnega zraka ne gre v nič, temveč se prenese nazaj v prostor.

Nezanemarljiva prednost lokalnega prezračevanja je tudi njegova nezahtevna montaža. Vgradnja sistema je mogoča v zgolj enem dopoldnevu, brez večje umazanije in nereda.

Kakovost zraka Lokalno prezracevanje Orca Pico50

Lokalno prezračevanje Orca Pico 50+


Strokovna montaža enot lokalnega prezračevalnega sistema:


Centralno prezračevanje za maksimalen pretok zraka celotnega doma

Centralno prezračevanje je celovit sistem prezračevanja, ki zagotavlja optimalno izmenjavo zraka v celotnem domu. Sistem je sestavljen iz centralne enote, ki skrbno uravnava dovod svežega zraka in odvaja postan zrak hiše.

Centralni prezračevalni sistemi Orca z rekuperacijo povrnejo tudi do 98 % toplote nazaj v prostor (odvisno od izbranega modela). Z enostavnim upravljanjem preko aplikacije, visoko energetsko učinkovitostjo in izboljšano filtracijo boste poskrbeli zdravo bivanje brez plesni, težav z dihali in alergijami popolnoma brez napora.

 

kakovost zraka centralno prezracevanje

Prezračevanje celotne hiše oz. stanovanja lahko zagotovijo prezračevalni sistemi, centralni prezračevalni sistemi ali s kombinacijo pravilno uvrščenih več lokalnih prezračevalnih sistemov.

Z izbiro kakovostnega prezračevalnega sistema poskrbite za dom brez plesni, odvečne vlage, pršic, cvetnega in hišnega prahu, radona, ogljikovega dioksida in drugih škodljivih plinov. Vzdrževanje optimalne kakovosti zraka za zdravo in udobno bivanje še nikoli ni bilo tako enostavno! Orcini strokovnjaki so vam na voljo za brezplačno svetovanje in priporočila glede najboljše možnosti za vaš dom.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

  

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI