Zakaj zaostajamo pri izkoriščanju lesne biomase v Sloveniji?

Les je v Sloveniji pomemben energent. Po podatkih Statističnega urada Slovenije ga v energetske namene porabimo okrog 2 milijona ton. Največ lesa v energetske namene porabijo gospodinjstva, sledijo industrija in energetski objekti (toplarne ter sistemi sočasne proizvodnje elektrike in toplote). V gospodinjstvih v zadnjih letih opažamo upad rabe lesnih goriv, predvsem toplotne črpalke in plinski kotli so v zadnjih letih prevzeli primat. Lesna biomasa v Sloveniji se je v zadnjih petih letih v energetske namene zmanjšala za 16 %, še najbolj v gospodinjstvih, in sicer za 22 %.

 

Biomasa v Sloveniji


Po podatkih statističnega urada (SURS) se je poraba energije v gospodinjstvih v zadnjih petih letih zmanjšala za 3 %.


V strukturi energentov v gospodinjstvih prevladuje lesna biomasa (36 %), sledita električna energija (29 %) in ekstra lahko kurilno olje (10 %).

Delež lesnih goriv se je v zadnjih petih letih zmanjšal predvsem na račun električne energije in zemeljskega plina. Višanje stroškov za elektriko ter zemeljski plin bosta verjetno situacijo v prihodnjih mesecih ponovno spremenila. 

Ko govorimo o rabi lesa v energetske namene v Sloveniji, se moramo zavedati, da gre predvsem za ogrevanje objektov na podeželju. Naša analiza rabe lesnih goriv na podeželju je pokazala, da je skoraj polovica gospodinjstev, ki se ogreva z lesom (npr. peči na drva ali peči na pelete), le tega pridobila iz svojih gozdov oziroma iz gozdov v lasti družinskih članov. Ta navezanost oziroma odvisnost lesa iz gozda izhaja iz velikega deleža zasebnih gozdov (okrog 75 % gozdov je v zasebni lasti) in velikega deleža gozdnatosti (skoraj 60 % površine pokrivajo gozdovi). Lesna biomasa - ogrevanje z drvmi, pridobljenimi v lastnem gozdu, je daleč najbolj cenovno ugodna rešitev, ki na podeželju velikokrat zmanjšuje energetsko revščino.

 

Biomasa v Sloveniji NIKE KRAJNC

Stanje biomase v Sloveniji nam je orisala dr. Nike Krajnc, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko, Gozdarski inštitut Slovenije.

Kdaj je les za ogrevanje okoljsko sprejemljiv?

V zadnjem času pogosto zasledimo kritike, da lesna biomasa ni ogljično nevtralna in da njene rabe ne bi smeli podpirati. Take kritike je treba pogledati podrobneje in razumeti, od kod izhajajo. Tako razmišljanje se je rodilo med predstavniki nevladnih organizacij, ki opozarjajo na prekomerno izkoriščanje tropskih gozdov. In res je, če v elektrarni v EU za proizvodnjo elektrike uporabljamo lesne sekance, proizvedene v Južni Ameriki, ne moremo govoriti o ogljično nevtralni oziroma zeleni elektriki. Ko pa za ogrevanje hiše posekamo les v neposredni bližini in pri tem sledimo gozdnogospodarskim ciljem iz gozdnogospodarskega načrta, potem lahko govorimo o ogljično nevtralnem in okoljsko sprejemljivem energentu. Okoljska sprejemljivost pa je odvisna še od tipa kurilne naprave in kakovosti lesnih goriv. Torej, če lastnik gozda ogreva svoj dom z lesom iz gozda v neposredni bližini in mu je drevesa za posek odkazal revirni gozdar, uporablja sodobno in učinkovito kurilno napravo in je les ustrezno posušil ter skladiščil, potem je tak način tudi okoljsko sprejemljiv.

baner lesna biomasa kotli

Pa se dotaknimo še nasprotovanju lesarjev, ki trdijo, da je les najprej material za izdelke z visoko dodano vrednostjo in šele na koncu svoje življenjske dobe energent. Seveda bi bilo to lepo, vendar to ni tako enostavno in je lahko zelo obremenjujoče za okolje. Biomasa - les namreč v različnih fazah predelave in dodelave obdelamo z barvili, lepili in podobnimi kemikalijami in taki izdelki so na koncu svoje življenjske dobe vedno samo odpadek, ki ga lahko uporabimo samo v ustreznih sežigalnicah. V Sloveniji pa smo pregovorno proti sežigalnicam. Torej je v tem razmišljanju zopet napaka. Dejstvo je, da v primarni predelavi lesa (npr. na žagah) nastane veliko neonesnaženih lesnih ostankov (žagovina, krajniki), ki pa so neposredno uporabni v energetske namene. Poleg tega pri gospodarjenju z gozdom vedno nastajajo tudi manj kakovostni sortimenti, droben les in sečni ostanki, ki pa so uporabni skoraj izključno v energetske namene.

 

Kakšna bo prihodnost ogrevanja z lesno biomaso v Sloveniji

Evropa gre proti ogljični nevtralnosti, vse večja je potreba in zahteva po elektrifikaciji. Kako bomo dosegli te cilje, če se odpovemo lesu kot energentu? V Sloveniji je potreba po toploti v zimskem času nuja. Kaj bomo ponudili ljudem na podeželju, ki si zdaj sami pripravijo kurjavo, če prepovemo rabo lesa v energetske namene? Jih bomo spet preusmerili v rabo kurilnega olja? Sončne elektrarne in veternice ne moreja zagotoviti toplote, ki jo potrebujemo v svojem domu. Ostajajo samo še fosilna goriva, ki pa nas ne vodijo v razogljičenje, temveč nazaj v dobo fosilnih goriv. Je to prihodnost, ki jo želimo zapustiti svojim otrokom?

Biomasa v Sloveniji cene lesnih goriv

Cene lesnih goriv (vir podatkov: Gozdarski inštitut Slovenije)

Več podatkov o lesnih gorivih in cenah je objavljenih na TEJ POVEZAVI.


Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.