Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke (glede na vir, ki ga bo toplotna črpalka prestrezala) in izračunati možne razlike v prihrankih. V primeru visokotemperaturnega ogrevalnega sistema z radiatorji in slabo izoliranega objekta bomo potrebovali večjo moč toplotne črpalke, enako velja tudi, ko bo toplotna črpalka ogrevala objekt in sanitarno vodo hkrati.

Izracun moci toplotne crpalke

Kako izračunati moč toplotne črpalke?

Moč toplotne črpalke izračunamo glede na toplotne izgube stavbe. V povprečno izoliranih stavbah so vgrajene toplotne črpalke običajno moči od 6 do 12 kW, za nizkoenergijske hiše in pasivne hiše pa okrog 3 kW ali manj. Ključen je vir energije in temperatura zraka, zemljine ali vode pozimi. Ob izbiri moči toplotne črpalke je smiselno primerjati prihranke vseh tipov toplotnih črpalk glede na vir energije, ki ga prestrezajo.

Poglejmo, zakaj. Praksa kaže, da so geotermalne toplotne črpalke zemlja-voda in voda-voda s sicer višjim začetnim stroškom investicije po prihrankih izrazito konkurenčne toplotnim črpalkam zrak-voda.

 

 Izracun moci toplotne crpalke velikost

Za približen izračun moči toplotne črpalke si lahko pomagate s spodnjim grafom, ki je zastavljen glede na kvaliteto gradnje hiše in ogrevalno površino.


Izračun moči toplotne črpalke v novejši stavbi

Zanimiv podatek je, da je v primeru novejših stavb, posebno pri nizkoenergijskih sodobnih hišah, ki imajo izrazito malo toplotnih izgub, potrebna dovedena energija za ogrevanje sanitarne vode več kot tretjino vse potrebne energije. Za segrevanje sanitarne vode običajno potrebujemo dodatno moč toplotne črpalke, od 200 do 250 W/osebo.

 

baner toplotne crpalke

Kdaj so moči toplotne črpalke praviloma najnižje?

Zelo priporočljiv sistem toplotne črpalke je sistem zemlja-voda oz.geosonda, ki je primerna za tiste, ki imate dovolj prostora na parceli in ste za investicijo pripravljeni plačati nekoliko več. O tem sistemu ogrevanja je smiselno razmišljati pri načrtovanju novogradnje. Vzdrževanja toplotne črpalke tako rekoč ni, potopne črpalke ne potrebujemo, gre za zaprti tokokrog. Dovolj je pretočna črpalka, ki ima manjšo priključno moč. Za izvedbo toplotne črpalke z geosondo potrebujemo zemljino, razpoložljiv prostor na parceli. Če je parcela dovolj velika, se lahko odločimo za horizontalno položen zemeljski kolektor, pri manjši parceli je rešitev toplotna črpalka z geosondo.

Obstaja tudi sistem toplotne črpalke voda - voda, kjer koristimo temperaturo podtalnice. V tem primeru je potrebna vrtina za toplotno črpalko, ki mora segati do nivoja podtalnice, in dodatna vrtina za vračanje vode. Potrebujemo potopno črpalko za črpanje in vračanje podtalnice.

 

Stroški vzdrževanja toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in vrsta sta povezani. Višje kot je grelno število, manjša je poraba dovedene energije za pogon toplotne črpalke, praviloma je tudi moč toplotne črpalke manjša, prihranki pa so večji. Tudi stroški delovanja in servisa niso zanemarljivi. Za vse razpoložljive tipe toplotnih črpalk je smiselno poleg potrebne moči vnaprej izračunati tudi stroške vzdrževanja in servisa.

 

Katere podatke primerjati ob izbiri toplotne črpalke?

Spodaj primer prikaza grelnega števila COP toplotne črpalke zrak - voda, monoblok toplotna črpalka, 18,6 kW, nižjega cenovnega razreda, primerne za ogrevanje starejše hiše z radiatorji.

V odvisnosti od temp. vode v sistemu, je v izmerjenem COP znatna razlika.

Pri 35 stopinjah temp. grelne vode, pri zunanji temp. 0 st. C: COP = 3,5,

pri 50 stopinjah temp. grelne vode, pri zunanji temp. 0 st. C: COP = 2,6.

Izracun moci toplotne crpalke krivulja cop


Višja kot je temperatura vira toplote, večje je grelno število in s tem prihranki, ti pa so v življenjski dobi toplotne črpalke ključni.  


Popularne toplotne črpalke zrak – voda

Pri novejših toplotnih črpalkah zrak-voda, katerih moč je (glede na specifičnost objekta) običajno večja, je zanesljivost delovanja v primeru ekstremno nizkih zunanjih temperaturah močno zrastla. Poleg tega, da dosegajo visoka grelna števila, je poskrbljeno za izboljšano zanesljivost delovanja, ko zunanja temperatura vira pade pod minus 15 stopinj C ali več.

 

Izracun moci toplotne crpalke delovanje

Moč toplotne črpalke, energijski razred stavbe

Če se ogrevate s kurilnim oljem in želite izračunati, v kateri energijski razred spada vaša hiša, letno porabo kurilnega olja delite s kvadraturo ogrevalne površine.

Če se ogrevate z drugim energentom in želite preveriti prehod na toplotno črpalko, ekvivalent preračunajte s s KALKULATORJEM OCENI PRIHRANEK ENERGIJE ali nam v spodnji kontaktni obrazec.

tabela potreba toplote za ogrevanje stavbe

Tabela za energijsko število objekta. Upoštevano: 1 liter lahkega kurilnega olja = 10 kWh


Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.