Kaj ni bil les nekoč sonaraven ?

Slovenska lesna industrija zagotovo zamuja svojo priložnost stoletja. Samo malo bolje se je znašla evropska.

Slovenska lesna industrija zagotovo zamuja svojo priložnost stoletja. Samo malo bolje se je znašla evropska. Gradnja z lesom je v resnici zapoved tega časa, vprašanje pa je, ali jo bodo lesarji znali zgrabiti?

 

Pozitivna CO2 bilanca

Ali kdo pozna boljši ali vsaj približno primerljiv gradbeni material kot je les? Ima pozitivno CO2 bilanco in je skladišče tega plina, izredno nizko kislost, bivalna klima v lesenem okolju je domačna, trdnost primerljiva z jeklom, ognjeodpornost veliko višja od jekla in betona, neugoden vpliv na okolje pa ne obstaja.

 

les_sonaraven
Edini sonaravni element nekaterih stavb je zelenica pred njimi

 

Na vidiku so sistemi certificiranja stavb, s katerimi bodo potrjevali sonaravnost gradnje. Po predlaganih smernicah lahko najboljše ocene in potrdilo o sonaravnosti dosežeta tudi beton in jeklo. Seveda so tudi pisci smernic podvrženi pritiskom različnih lobijev zato so morali izvesti svojevrstno akrobacijo. Sonaravnost betona in jekla so utemeljili tako, da so določili, da je količina energije, porabljena za proizvodnjo materiala, manj pomembna. Če povemo poenostavljeno, vseeno je iz česa gradiš, glavno da ima stavba nizke toplotne izgube, potem bo objekt certificiran kot sonaraven.

 

 

Predpisi šele nastajajo

Trenutno predpise o certificiranju sonaravnosti šele pišejo. Sedaj še obstaja možnost, da bi na njih vplivali in jih spremenili. Pomena bodočih certifikatov nebi smeli podcenjevati, saj bodo končno ti predpisi čez čas začeli veljati za vso Evropo. Če bi jih še pred izdajo lahko pametno prilagodili, bi gradnja z lesom lahko dobila nov veter v jadra. Če pa bodo odgovorni ta postopek prespali, se lahko zgodi, da bodo nove okolju prijazne vzorčne stavbe zgrajene iz aluminija, jekla in železobetona, s strehami iz valjane pločevine, izolirane bodo s poliuretanskimi ploščami, opremljene s fasadami iz polimernih plošč, skupaj pa jih bodo držali še montažna pena in lepilni trakovi.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI